Wat te doen tegen dat vervelende Wikileaks?

Gisteren werd Julian Assange, het gezicht van klokkenluiderssite  Wikileaks beschuldigd van verkrachting in Zweden.  Hij zou maar liefst twee vrouwen in een week verkracht hebben en er was een arrestatiebevel  tegen hem afgegeven.

Oorspronkelijk verscheen het bericht in een Zweedse tabloid en natuurlijk verspreidde het bericht zich als een lopend vuur over Twtter, kranten en TV, Maar in de loop van de dag werden het arrestatiebevel en de beschuldiging van verkrachting  ineens ingetrokken..

Wikileaks staat de laatste tijd ontzettend in de belangstelling, o.a. vanwege het lekken van the collateral murder video en de Afghanistan documenten. Niemand weet precies hoe Wikileaks werkt en wie of hoeveel mensen eraan meewerken; Julian Assange dient als de kop van jut, maar hij is zeker niet in zijn eentje Wikileaks.

Wat ik wel weet is dat het slimme mensen zijn, die weten wat ze doen en die ook weten hoe overheden mensen soms mensen proberen te dwingen tot het geven van informatie. Wikileaks heeft waarschijnlijk daarom een tijdje geleden een encrypted (sterk beveiligd) en enorm groot bestand online gezet, wat ze “insurance” hebben genoemd. Iedereen kan het bestand downloaden, maar niemand kan het lezen, tot Wikileaks het wachtwoord geeft.

Tot die tijd kunnen overheden en anderen, die dat gelek niet uit komt natuurlijk wel proberen om Wikileaks een slechte naam te bezorgen. Het is nogal wat om beschuldigd te worden van verkrachting. Al is de beschuldiging weer ingetrokken, toch is de naam van Julian beschadigd.  Ook wordt Wikileaks er door het Pentagon van beschuldigd dat het levens van Afghanen in gevaar brengt door het vrijgeven van documenten, waarin namen van mensen staan die samenwerken met de bezetters. Wikileaks heeft het Pentagon de kans gegeven om de documenten te screenen, maar die heeft dat geweigerd (voor meer info hierover, zie de links onder dit artikel).

Goed, niet iedereen is dus blij met Wikileaks. Ik wel. In een tijd waarin we oorlogen voeren op grond van leugens en waarin in het diepste geheim verdragen, zoals Acta worden voorbereid, die onze burgerrechten aantasten en waarin, zoals ik deze week al schreef, eigenlijk geen sprake  is van een democratie,  hebben we dappere initiatieven als Wikileaks, hard nodig.

Ik hoop dat meer mensen zich dit gaan realiseren. Wikileaks is er voor ons en doet wat overheden eigenlijk zouden moeten doen, namelijk openheid geven over wat ze doen met het geld wat wij aan ze betalen. Meer transparantie zorgt voor minder kans op corruptie, meer democratie en betere overheden.

Tot slot nog wat informatieve links:

Wikileaks Lawyer says Pentagon given acces to unpublished files

Why won’t the Pentagon help Wikileaks redact documents?

Wikileaks and the pursuit of Truth – Knowledge takes over in 2010

Wikileaks Afghan War Diary with the Insurance File

Wired on the Insurance File

Julian Assange wins Sam Adams Award for Integrity

(Sam Adams Award – Wikipedia)

22 augustus 2010     Politiek, Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

Een reaktie

  1. 1 Werner:

    We leven in een schijndemocratie. ‘Het volk aan de macht’ is voor iedere overheid een nachtmerrie, en er wordt dan ook nauwlettend op toegezien dat zoiets nooit zal gebeuren. En de agressieve reactie in de vorm van een lastercampagne, naar aanleiding van de publicatie van duizenden oorlogsdocumenten via Wikileaks (sorry, ik bedoel natuurlijk opbouwmissiedocumenten) past uitstekend in de overheidsvisie op het begrip ‘staatsgeheim’, zoals zo treffend omschreven in de onvolprezen tv-serie ‘Yes Minister’: ‘The Official Secrets Act is not to protect secrets, it is to protect officials’

  2. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)