Gemeente Medemblik blundert met ondersteuningsverklaringen politieke partijen

Van de week was ik naar het gemeentehuis in Medemblik gegaan om een handtekening voor de Piratenpartij te zetten. De Piratenpartij heeft namelijk 30 ondersteuningsverklaringen per kiesdistrict nodig om mee te mogen doen aan de verkiezingen. Alles verliep vlot en daarna had ik het formulier meteen doorgestuurd naar de contactpersoon in mijn regio.

Vandaag, kreeg ik na “enig aandringen” mijn vriend ook zo ver dat hij wel wilde tekenen, dus wij op naar het gemeentehuis. Tot mijn verbazing zei de ambtenaar toen dat de burgemeester het formulier moest tekenen, maar dat hij er niet was.. Maar toen ik er was had zij gewoon het formulier getekend, dus vroeg ik natuurlijk hoe dat dan kon… Tja dat is fout gegaan, zei ze toen..

Nu heb ik zelf in een grijs verleden ook bij zo’n afdeling van een gemeente gewerkt en weet ik wel dat normaal gesproken ambtenaren gemachtigd zijn om voor de burgemeester te tekenen, dus vroeg ik ze hoe dat dan zat. Ze vertelde toen dat ze waren vergeten om het mandaatbesluit (de machtiging) te regelen..

We moesten dinsdag maar terug komen want dan zou de burgemeester er weer zijn.. Toen ik zei dat dat te laat was omdat de handtekeningen dan al verzameld moeten worden, zou het dan maandag worden want dan kon de loco-burgemeester het doen.

Zelf hoefde ik niks te doen omdat ik het formulier al opgestuurd had.. Maar ja, is dat nu dan wel geldig en hoeveel mensen hebben er in Medemblik al voor een politieke partij getekend voor ze dit ontdekt hebben..? Dat laatste weet niemand want het zetten van je handtekening wordt (gelukkig) niet geregistreerd.. Wat ik wel weet is dat de Piratenpartij in het district Den Helder gisteren nog maar 5 handtekeningen nodig had om mee te mogen doen.

Ik weet het niet, maar zo kun je toch geen verkiezingen organiseren, behalve dan in een bananenrepubliek? Verder hebben nieuwe politieke partijen dus maar een week de tijd om per kiesdistrict 30 mensen te laten opdraven om een  handtekeningen te zetten. Belachelijk weinig, zeker gezien de beperkte openstellingstijden bij veel gemeenten.

Waarom hebben we uberhaupt dat gedoe met die handtekeningen? Laat een politieke partij gewoon lekker meedoen aan de verkiezingen en dan zien we vanzelf of ze voldoende steun krijgen. Daar hebben we tenslotte verkiezingen voor..

De Piratenpartij heeft inmiddels de Kiesraad benadert en probeert nu het hoofdstembureau van deze kieskring in Den Helder te bereiken, maar het vermoeden is dat deze aan de vrijdagmiddagborrel zitten..

Ik inmiddels ook; dat zult u wel begrijpen en bij deze roep ik alle gemeenteraadsleden van Medemblik en van Den Helder op om maandag op het gemeentehuis hun handtekening te komen zetten voor de Piratenpartij en alle andere nieuwe partijen, zodat de democratie misschien nog zijn loop kan krijgen..

Update:

Niet alleen in Medemblik, maar ook in andere gemeenten blijken veel fouten gemaakt te worden.

23 april 2010     Politiek, Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

3 reakties

 1. 1 Jeroen:

  Schandalig

 2. 1 Catharina:

  Uiteindelijk vandaag toch nog allemaal geregeld. Vanmorgen weer naar gemeentehuis gegaan om verklaring van vriend op te halen en om voor mijzelf nieuwe rechtsgeldige verklaring gevraagd. Tijdje later belden ze dat ik die op kon halen; die van vriend was toen nog niet terecht en die zou dan woensdag klaar zijn.. Toen ik zei, dat dat vanwege de deadline echt te laat zou zijn, belden ze gelukkig paar uur later toch weer en kon die ook opgehaald worden.

  Vanwege de krappe tijd durfde de Piratenpartij het niet meer aan om ze via de post te versturen en dus kwam piraat Ivo vanavond tijdens zijn rondje Noord-Holland langs om de verklaringen op te halen.

  Uiteindelijk zijn er in ieder geval in kiesdistrict Den Helder meer dan genoeg handtekeningen ingezameld om hier mee te kunnen doen aan de verkiezingen.

  Al met al blijft voor mij deze procedure een mooi voorbeeld van hoe het niet moet in een democratie..

 3. 1 Jan Hopmans:

  ‘ Al met al blijft voor mij deze procedure een mooi voorbeeld van hoe het niet moet in een democratie.. ‘

  Precies.

 4. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)