Release Party voor Ubuntu 10.04 – Lucid Lynx op Second Life

Zaterdag 1 mei vieren we de release van de nieuwste versie van Ubuntu “Lucid Lynx” of 10.04 op  Second Life. Het gaat om een belangrijke versie, een zogenaamde long-term-support versie, die eens in de twee jaar verschijnt en drie jaar lang wordt ondersteund (op de server zelfs 5 jaar lang).

Ik werk nu zelf al een tijdje met de beta van deze versie en ben heel blij met de stappen die Ubuntu heeft gemaakt.  De grootste veranderingen zijn het nieuwe thema; eindelijk is Ubuntu niet meer bruin,maar nu zwoel paars.. Gwibber, een heel handig programma, voor sociale netwerken zoals Twitter, Identca, Facebook, FriendFeed, Digg en Flickr. Het Ubuntu Software Centrum waarmee je heel gemakkelijk en snel nieuwe software kunt vinden en installeren en Ubuntu One, waar je online bestanden kunt opslaan en met anderen kunt delen.

Over 2 dagen komt deze nieuwe versie definitief uit en ik kom er daarna graag nog eens wat uitvoeriger op terug. Voor nu even aandacht voor het feest op Second Life; a.s. zaterdag dus en we beginnen ’s avonds om 23.00 uur.  Er is live muziek van Oldwolf Criss, een legendarische muzikant op Second Life, DJ Jotunn Qi, sprekers, waaronder Fiona McMasters en  nog een mystery guest en we hebben zelfs een hele Sim (eiland) ter beschikking via Ratman Sideshow, een lid van de Ubuntu Linux groep in SL.

We zijn nog druk bezig met de aankleding en de inrichting van de Sim; dit onder leiding van onze opperbouwmeester en SL-kunstenaar Deruub Pastorelli . De Second Life promotie poster die je hieronder ziet is gemaakt door Troy Childs.

Ik hoop veel Ubuntu liefhebbers en nieuwsgierigen te zien op het feest en je kunt mij vinden op Second Life, onder de naam Catharina Jacobus.

Update:

Het feest was geslaagd. De mystery guest was Mark Shuttleworth himself en de log en een paar foto’s staan hier online.

27 april 2010     Second Life, Ubuntu, Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

5 reakties

 1. 1 Pablo:

  Ik gun je je feestje van harte.
  Maar moeten we ons niet afvragen of Ubuntu de beste keuze is voor newbies en ervarener gebruikers?

  Er is veel beroering ontstaan over gebrek aan openheid naar de gebuikersgemeenschap (rond het plaatsen van de vensterknoppen) en software keuzes als het dumpen van Gimp en vasthouden aan mono-applicaties. Het bedrijfsbelang van Canonical lijkt steeds meer een obstakel te worden voor de gebruikerservaring.

  Is de half-jaarlijkse release cycle niet fnuikend?
  Als je vasthoudt aan Hardy zoals ik gedaan heb, bespaar je je wel een hoop ellende maar het installeren van nieuwere software is dan weer een hoop gedoe.

  Alternatieven
  Mijn meest gebruikte linux distro is Archbang en dat is niet geschikt voor beginners. Maar wel een rolling release, werkelijk ideaal.
  Maar beginners zou ik het volgende aanraden:
  Linux Mint Xfce is at the top of my list. I’m testing the Release candidate of Linux Mint 8 Xfce, and it has been absolutely brilliant and trouble free. Newbie friendly, with NONE of the Gnome cruft, no PulseAudio – just good solid Linux with good safeguards in place for newbies. Ubuntu “updates” don’t just get automatically passed along to Mint users without a little review and testing first, so there’s an “added layer of protection” there to shelter newbies from Ubuntu’s obsessed rush to get the latest thing out there before anyone else. Mint updates are far less likely to b0rk a working system.. en

  Mepis is an excellent second choice – KDE “familiarity,” but a Debian Lenny base. Safe, rock-stable, awesome community. It supports both old and new versions of KDE. I might still be using it if I didn’t despise KDE so much – the cost in performance is too much to pay for the eye candy. Xfce is every bit as “user friendly,” especially in Linux Mint’s superb implementation of it.
  Als derde keus zou ik toevoegen Debian Lenny.
  Voor de avontuurlijker gebruiker is Cruchbang ook erg aan te raden.
  bron van dit laatste: http://crunchbanglinux.org/forums/post/61631/#p61631

 2. 1 Catharina:

  Ik denk juist dat het heel belangrijk is dat er een bedrijf achter Ubuntu staat. Heb ook helemaal geen moeite met het feit dat er soms beslissingen worden genomen waar een deel van de gebruikers niet achter staat.

  Het wordt volgens mij onwerkbaar als je over alles eerst de gebruikers gaat raadplegen.. Bovendien reageren meestal alleen de mensen die het er niet mee eens zijn; de anderen hoor je niet.

  Boeit me persoonlijk niks, dingen als knopjes links of rechts; ik wen er wel aan. Een programma als Gimp hebben verreweg de meeste gebruikers niet nodig en die dat wel hebben, kunnen het met 2 muisklikken installeren.

  Het enige waar ik me wel wat zorgen over maak is Mono, maar als dat problemen gaat geven, dan gaat Ubuntu dat wel verwijderen, denk en hoop ik.

  Distro’s als Mint installeren al standaard niet vrije software, zoals flash en daarom gebruik ik die dus niet. Ik vind het belangrijk dat mensen zich in ieder geval bewust zijn dat ze niet-vrije software installeren en ze daarmee dus een deel van hun controle over de computer uit handen geven.

 3. 1 Pablo:

  Het gaat er niet om dat je gebruikers om de haverklap zou moeten raadplegen. Maar als ik een goed beeld heb wat er op een aantal Ubuntu fora de laatste maanden gebeurd is, is dat een aantal mensen die die fora hebben gedragen en jarenlang ondersteund nu weglopen omdat ze het gevoel hebben dat de Ubuntu gemeenschap/community niet serieus genomen wordt en dat er arrogant en onverschillig door Ubuntu devs is opgetreden. Ik denk dat dat heel dom is voor een distro als Ubuntu.

  Over het weglaten van Gimp doe je ook wel erg makkelijk. Het is al jaren het paradepaardje van de open source beweging en het programma heeft een warm plekje in het hart bij veel Linux-adepten.
  Of veel mensen het gebruiken weet ik niet en waarschijnlijk weet niemand dat, maar hopelijk net zo veel in de linux wereld als photoshop in de Windows wereld.
  Ik vind het inderdaad geen probleem om een programma te installeren maar een distributie is een showcase, een demonstratie wat er aan goede free software te vinden is.
  Als je echter een volle Office suite opneemt, zie ik niet waarom je niet een volledig uitgebreid programma voor beeldbewerking op zou nemen.

  Je bezwaren tegen Mint begrijp ik helemaal, maar we hadden het even over software die je beginners aanraadt en ik weet wel dat als ik youtube niet kan werkend kan laten zien, dat mensen het geen alternatief vinden. Dus soms doe je dan concessies; dat die concessies kant en klaar worden aangeleverd is een bezwaar; dat ben ik met je eens. Maar het verhaal stopt niet met het installeren van een distro; als het goed gaat, begint het daarmee, waarna verdere bewustwording
  van software keuzes en de principes die daarmee in het geding zijn inhoud krijgen.

  Daarnaast ben ik niet dogmatisch. Hoewel ik vele bezwaren heb tegen Google en proprietaire software, maak ik van hun diensten en software toch gebruik als er naar mijn idee geen goed alternatief voorhanden is.
  Net zoals ik ook in de auto stap, terwijl ik dat een gevaarlijk en destructief vervoermiddel vindt.
  Zoalng je maar probeert de auto zo veel mogelijk te laten staan en op zoek blijft naar alternatieven, om in dat beeld te blijven.

 4. 1 Catharina:

  Tja, met alle respect voor jouw mening, maar ik zie het zo: er komen steeds meer Ubuntu gebruikers bij en dan wordt het ook steeds moeilijker om iedereen te vriend te houden. Wat je wel vaker ziet is dat mensen die heel actief zijn op een forum, dan ook verwachten dat er bij alles wat er gebeurd rekening wordt gehouden met hun mening en dat is nu eenmaal niet altijd zo.

  Mark Shuttleworth heeft dat op de mailinglijst naar mijn idee ook goed en helder uitgelegd, met.:

  We all make Ubuntu, but we do not all make all of it. In other words, we delegate well. We have a kernel team, and they make kernel decisions. You don’t get to make kernel decisions unless you’re in that kernel team. You can file bugs and comment, and engage, but you don’t get to second-guess their decisions. We have a security team. They get to make decisions about security. You don’t get to see a lot of what they see unless you’re on that team. We have processes to help make sure we’re doing a good job of delegation, but being an open community is not the same as saying everybody has a say in everything.

  This is a difference between Ubuntu and several other community distributions. It may feel less democratic, but it’s more meritocratic, and most importantly it means (a) we should have the best people making any given decision, and (b) it’s worth investing your time to become the best person to make certain decisions, because you should have that competence recognised and rewarded with the freedom to make hard decisions and not get second-guessed all the time.

  It’s fair comment that this was a big change, and landed without warning. There aren’t any good reasons for that, but it’s also true that no amount of warning would produce consensus about a decision like this.

  If you want to tell us that we are all part of it, we want information, and we want our opinion to be decisive.

  No. This is not a democracy. Good feedback, good data, are welcome. But we are not voting on design decisions.

 5. 1 reekje:

  Hoe wel ik de meeste functies van the Gimp niet gebruik, gebruik ik het toch voor de basis dingen.
  Ik vind het jammer dat ze het dumpen, maar gelukkig staat het nog in de repro.
  en het is inderdaad wennen dat de knopjes aan de andere kant zitten.
  Maar daar voor ga ik Ubuntu niet dumpen,
  Ik ben ook niet fanatiek, als een andere distro voor bepaalde taken makkelijker is zal ik die net zo goed gebruiken in duelboot met Ubuntu.

  Propetary software gebruik ik als het nodig is, Als het beter werkt of als het makkelijker werkt of als er geen alternatief is.
  maar liever niet.

  Ik ben ooit uit armoede Ubuntu gaan gebruiken, maar toen ondekte ik ook de princiepes er achter en die blijf ik GOED vinden, en als het kan zal ik ze ook promoten, want ze passen goed bij mijn levens overtuiging.
  Maar dat betekend niet dat ik nooit propetery software zal gebruiken, en ook niet dat ik google niet gebruik.
  voor somnmige zoekopdrachten gebruik ik schroogle.

  Ik kan zo wel even door gaan maar wil hier bij niemand voor de schenen schoppen en ieder in zijn waarde laten.

  groetjes van reekje

 6. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)