Onvrede over politiek is schrikbarend – Stilte voor de storm?

Van de week zapte ik nog ff met een half duf hoofd langs Goedemorgen Nederland en daar hadden ze het over een onderzoek naar de betrokkenheid van mensen bij de politiek. Later heb ik deze cijfers nog even teruggezocht en wat blijkt:

eens oneens twijfel
Ik voel mij niet vertegenwoordigd door de politiek 46 19 35
Er is een grote kloof tussen de burger en de politiek 71 6 23
Politieke partijen zijn zelf alleen geïnteresseerd in mijn stem, niet mijn mening 64 14 22

Maar 19% voelt zich dus nog vertegenwoordigd door de politici in Den Haag, 6% vindt dat er géén grote kloof is en 14% denk dat de politieke partijen nog in iets anders geïnteresseerd zijn dan alleen in hun stem. Tjongejonge, dat zijn toch wel alarmerende cijfers, zou je denken, maar toch heb ik er voor de rest van de dag niks over gehoord. Niet in het journaal, niet bij DWDD en zelfs niet op Twitter..

Ik ben geen Kamerlid, maar als ik het wel zou zijn, dan zou ik mij toch maar eens achter de oren krabben. Dit soort cijfers duidt toch wel op het faillissement van onze parlementaire democratie en de vraag is dan hoe lang mensen dit nog pikken. Nu stemmen misschien veel mensen nog traditiegetrouw op wat ze van huis uit mee hebben gekregen, PvdA, CDA of VVD; maar niet voor niks trekt een groot deel van de kiezers al weg naar de PVV of stemt al helemaal niet meer..

Ik ga zelf nog wel stemmen, maar niet meer op de traditionele partijen. Ook ik ben het vertrouwen kwijtgeraakt omdat ik de laatste jaren geen enkel positief besluit meer zie voor de samenleving, maar wel te maken krijg met allerlei maatregelen waar niemand om gevraagd heeft en die ook in geen enkel verkiezingsprogramma zijn aangekondigd. Net als veel mensen, heb ik het gevoel dat ik eens in de 4 jaar een hokje rood mag kleuren en dan weer mijn bek moet houden..

Allerlei taken, die een overheid naar mijn idee fatsoenlijk zou moeten regelen zijn afgestoten naar de markt, want die kunnen het zogenaamd allemaal veel efficiënter en effectiever dan de overheid; onze grondstoffen en infrastructuur zijn ook verkwanseld aan de markt. Als gevolg daarvan zijn de prijzen voor huizen, grond, energie, openbaar vervoer, gezondheidszorg de pan uitgerezen, dus hoezo efficiënter en effectiever? Het enige waar die bedrijven naar streven is winstmaximalisatie en zelfverrijking van eigenaren, bestuurders en managers.

De overheid heeft meegewerkt aan het creëren van een verrot systeem van zogenaamd intellectueel eigendom, in de vormen van een haast eeuwig durend copyright en octrooien (patenten) die  nu innovatie, het starten van kleine bedrijven en het delen van informatie tussen mensen sterk belemmeren en vaak onmogelijk maken. De belangen van de entertainmentindustrie lijken zelfs te gaan domineren boven het belang van een vrij Internet.

Het enige waar de overheid zich de laatste jaren nog actief mee bezig lijkt te houden is veiligheid en zelfs daar maakt ze een zooitje van. Onze persoonlijke informatie, vingerafdrukken e.d. worden opgeslagen in systemen die niet veilig zijn en daardoor krijgen steeds meer mensen te maken met de ernstige gevolgen van identiteitsfraude. Ondertussen raken we onze privacy in rap tempo kwijt; zo worden providers verplicht om als ons e-mail en internetverkeer op te slaan en dat terwijl het briefgeheim toch nog steeds een van onze Grondrechten is..

Zo kan ik nog wel een tijdje doorzeuren, maar waar het om gaat is of er alternatieven zijn en die zijn er volgens mij, zeker. Maar de politiek zal zich in de eerste plaats moeten realiseren dat het zo niet verder kan. Mensen willen meer betrokken zijn, meer in te brengen hebben, niet bij iedere stap gecontroleerd worden, niet hun privacy totaal kwijtraken en dus niet in een Big Brother staat leven..

Het probleem is dat de huidige politieke partijen zich dit nog helemaal niet realiseren; ja @femkehalsema @martijnvandam @borisham @maximeverhagen en nog zo wat Twitteren er dan wel lustig op los en zwelgen over hun grote aantallen volgers, maar veel verder gaat het niet.

Het is tijd voor een ander politiek systeem en het Internet biedt daar goede mogelijkheden voor, maar dan moeten de politici eerst wel gedwongen worden om uit hun glazen huis te komen en niet alleen meer openstaan voor de lobbyisten van bedrijven, maar vooral voor de belangen van mensen, die hun betalen en waar ze daar voor zitten.

De beste manier om ze te daartoe te dwingen is denk ik,  door te stemmen op partijen die staan voor een totaal andere samenleving, zoals de Piratenpartij en alhoewel ik mij vandaag een hoedje schrok van dit filmpje op GeenStijl, ben ik wel enthousiast over hun verkiezingsprogramma en ook over het feit dat de Piratenpartij onderdeel is van een wereldwijde beweging, die gaat over onze vrijheid en  het verschuiven van macht van bedrijven naar ons. En zeg eens.. wie schrikt er niet van zo’n roze GeenStijl microfoon 🙂

Dus ja, ik geef ze een kans en ik hoop dat veel andere mensen, die ook geen vertrouwen meer hebben in de politiek, dat ook doen. Laat ze maar eens een keer goed schrikken daar in Den Haag. De Piraten – en dat zijn wij – aan de macht!

16 reakties

 1. 1 Sander:

  Yep. Ik stem evengoed op ze.

 2. 1 Tweets that mention Onvrede over politiek is schrikbarend – Stilte voor de storm? | Kletskous -- Topsy.com:

  […] This post was mentioned on Twitter by Vincent van der Pas and Politiek Next, Catharina. Catharina said: Nieuw blogje: Onvrede over politiek is schrikbarend – stilte voor de storm? http://is.gd/ci113 […]

 3. 1 Jan Hopmans:

  Ik denk dat mijn stem inderdaad ook naar de PiratenPartij zal gaan. =) Het stukje met GeenStijl heb ik nog niet bekeken. Ook al zou ik van de PP wel verwachten dat ze het daar zouden redden, ze hebben aan de andere kant ook niet bepaald veel media ervaring.
  GeenStijl is dan ook gelijk weer het toppunt en heb je eigenlijk wel enige ervaring nodig. Of in ieder geval altijd makkelijk en vlug uit de hoek kunnen komen. 🙂

  Het viel me dit jaar al op dat er veel nieuwe partijen waren, ik heb geen idee of dat de vorige keer ook is geweest. Ik ga nog niet zo lang mee, maar ik telde er toch minstens een stuk of 6. Helaas hebben de meeste zo te zien nog niet veel kansen, hoop dat de nieuwe partijen de komende tijd langzaam steeds meer in het nieuws zullen komen.

  Goed blog-artikel, zal ook eens kijken of ik het morgen door ga sturen. ^_^
  Even klein puntje trouwens, Ik zou deze volgende zin weghalen:
  “Op de volgende stellingen, waren de antwoorden als volgt: ”
  Maakt het denk ik ietsje overzichtelijker, erboven staat ook al zoiets. ^_^

  PirateParty for the win. ^_^
  Hopelijk dat ze minstens op 4-5zetels komen. 🙂 Publiciteit en mensen die over hun punten na gaan denken mogen er nog wel meer komen. 😉

  Jan.

 4. 1 Catharina:

  @Jan; dank en kon inderdaad wel weg.

 5. 1 ReinoutS:

  “Laat ze maar eens goed schrikken in Den Haag” – dat is ook de motivatie van veel PVV-stemmers. Een bijzonder armzalige motivatie, als je het mij vraagt.
  Zeggen dat Femke Halsema zwelgt in haar grote aantal volgers maar zich niet druk maakt over privacy of een vrij internet is ook nog eens een onheuse claim. Geen partij heeft zich de afgelopen jaren, op landelijk en Europees niveau zelfs in nauwe samenwerking met de Piratenpartij, zo sterk gemaakt voor digitale burgerrechten als GroenLinks.
  Ik gun het de Piratenpartij best om eerlijk in het parlement gekozen te worden, maar ik denk niet dat je het vertrouwen van de burger kunt terugwinnen door campagne te voeren op basis van moddergooien.

 6. 1 Catharina:

  @Reinout; het verwijt slaat op de afstand van de politiek tot de burgers en dat hebben ook de oppositiepartijen zich aan te rekenen. Groen Links is inderdaad wat digitale vrijheid betreft vaak een positieve uitzondering.

 7. 1 Werner:

  Heel goed stukkie! Waarom sta je zelf eigenlijk niet op de lijst van de Piratenpartij?
  En wat is die interviewer van Geen Stijl toch vreselijk irritant.

 8. 1 DrFeelgood:

  http://WWW.STEMNIET.NL

 9. 1 Catharina:

  @Werner: Hehe, ik ben niet gevraagd :)) en trouwens, zie je mij al in de weer met dat GS-mannetje?

  @Dr Feelgood; bedankt, maar dubbel want die link stond al in het verhaal..

 10. 1 Richard:

  Politiek is allemaal zo ongeloofwaardig aan het worden. Het enige wat ze nu allemaal aan het doen zijn is elkaar zwart maken. Dit is slecht bij jou en ik ben zo goed. Waarom niet een hele andere vriendelijke instelling? Deze punten van jou vind ik goed, en zo zien wij het ook. Is dat zo raar? Ik bedoel .. je gaat toch niet eerst je toekomstige collega een maand lang voor ‘rotte vis’ uitmaken en daarna vredig samenwerken. Dat werkt toch niet …

 11. 1 ReinoutS:

  @Richard: de “moddermeter” op sargasso.nl is misschien wel iets voor jou. Daarin wordt bijgehouden welke partijen modder smijten en welke aardig zijn voor elkaar.

 12. 1 Pablo:

  Je kunt best geloven dat zo’n stem een keer in de vier jaar wel heel weinig democratie inhoudt, vooral omdat je niet op de partij kan stemmen waarop je eigenlijk wilt stemmen, maar toch vind ik niet stemmen geen optie, nu we overspoeld worden door een rechtse golf en er een ongelooflijke economische crisis op ons af komt. En die afgewenteld dreigt te worden op de armsten.

  Ik stemde vroeger altijd PSP en later Groen Links maar zal dit jaar waarschijnlijk voor het eerst op de SP stemmen, vooral vanwege hun sociaal economisch beleid; al heb ik moeite met allerlei heel wat standpunten van de SP en wantrouw ik hun stalinistische verleden; zelfgenoegzame Groene bobo’s als Halsema en Dirkmaat, het idee dat die zich met mijn stem zouden legitimeren vind ik langzaam aan onverdraaglijk.

  Ik vind de issues van de Piratenpartij ook wel erg belangrijk, maar ben toch bang dat een stem aan een kleine partij nergens blijft.

 13. 1 Werner:

  Ik vind dat een heel conservatieve gedachte, Pablo. Als iedereen zo zou denken als jij, hoe zou er dan ooit een nieuwe partij in de 2e kamer moeten komen?

 14. 1 ReinoutS:

  @Pablo, even los van het feit dat Jaap Dirkmaat niet door het GL-congres op de kandidatenlijst is gezet, begrijp ik niet waarom zijn zogenaamde zelfgenoegzaamheid (waar blijkt dat uit?) reden zou zijn om dan maar geen groen geluid in de Kamer te laten horen. Er staan 30 kandidaten op de lijst, daar zit vast wel iemand tussen die jou wel vertegenwoordigt!

 15. 1 Pablo:

  Zijn bobo gedrag was me al eerder opgevallen, maar zijn optreden onlangs bij een debat in Lux in Nijmegen 28-05 jl. rond het verzet tegen de massale boskap in Groesbeek en omgeving was schokkend: grof, arrogant en badinerend.
  Zie ook> http://redonsbos.blogspot.com/2010/05/bijeenkomst-in-nieuwscafe.html
  De opstelling van Groen Links en ook Milieudefensie in deze kwestie was voor mij een echte eye-opener en een verpletterende teleurstelling.

  Het gaat trouwens niet alleen om personen, maar om de hele sociaal liberale koers die de partij vaart en het belachelijke prima donna gedoe rond Halsema, waarbij een paar keer kernenergie geen breekpunt werd genoemd als gevolg waarvan Balkennooit zonderellende haar nu het hof maakt.

 16. 1 ReinoutS:

  @Pablo, ik ken de kwestie die je noemt niet en heb er ook geen oordeel over. Wat ik wel weet is dat GroenLinks veruit het groenste verkiezingsprogramma heeft en als enige partij het doel van de reductie van de CO2-uitstoot in zicht brengt waartoe Nederland zich verplicht heeft.

 17. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)