Ik stem Piratenpartij en wel hierom..

Woensdag ga ik stemmen voor de Piratenpartij. Als ik dat zeg tegen anderen, reageren ze vaak lacherig omdat ze denken dat ik een grapje maak, of zeggen ze: “oh dat zijn die lui die vinden dat alles op internet gratis moet zijn, of  dat dit een “one issue” partij is.  Ik snap die reacties wel, maar toch gaat het wel om heel wat meer dan grap, gratis of om één onderwerp. De thema’s van de Piratenpartij hebben namelijk enorme invloed heeft op vrijwel alle onderdelen van ons dagelijks leven.

Niet voor niks zijn er inmiddels Piratenpartijen in een groot aantal landen actief  en is er ook een Internationaal verbond van Piratenpartijen (PPI). De beweging is gestart in Zweden en is inmiddels ook al vertegenwoordigd in het Europees Parlement.

Speerpunten van de Piratenpartij zijn privacy en zogenaamd “intellectueel eigendom”, zoals copyright (auteursrecht), patenten en merkenrecht. Dat lijkt misschien saai, maar dat is het zeker niet.  Ingewikkeld is het wel; ik houd me nu zo’n vier jaar met dit soort onderwerpen bezig en nog vind ik het niet gemakkelijk om in een paar zinnen aan anderen uit te leggen, wat het probleem is met “intellectueel eigendom” en met het afnemen van onze privacy.

Privacy is nog het gemakkelijkst; steeds meer mensen voelen zich ongemakkelijk bij de massale opslag door overheid en bedrijven van onze gegevens in onveilige digitale databanken en zien de risico’s van identiteitsfraude.

Intellectueel eigendom is lastiger. Eigendom is simpel; zo ben ik  een bakkersdochter  en als mijn vader en moeder een koek bakten van de door hen gekochte ingrediënten, dan was die koek van hen, totdat een klant ervoor betaalde en dan ging het eigendom over naar de klant. De klant mocht er vervolgens mee doen wat hij maar wilde..

Maar Intellectueel Eigendom is een ander verhaal..

Neem copyright; dat is het recht van de maker om te bepalen hoe en waar zijn werk wordt gepubliceerd en verspreid. Dit recht ontstaat volgens de wet vanzelf bij het maken van zo’n werk: de bedoeling van de maker doet er niet toe. Het auteursrecht was oorspronkelijk bedoeld voor  boeken maar is geleidelijk uitgebreid naar toespraken, software, foto’s, films, opgenomen muziek, beeldende kunstwerken, bouwwerken en journalistiek werk en zelfs naar trivialiteiten als lettertype’s.

Het auteursrecht was tot het Internet nooit echt een groot probleem voor de meeste mensen.  De entertainmentindustrie schreeuwde wel iedere keer moord en brand bij elke technische uitvinding, zoals het kopieerapparaat, de cassettespeler, de cd-brander etc. en dit werd dan opgelost door heffingen op lege cd’s e.d.,  ook al gebruikten mensen die voor legale zaken.

Maar nu krijgt iedereen te maken met de gevolgen van de tentakels van de entertainmentindustrie, die het door middel van gelobby bij de politiek inmiddels voor elkaar heeft weten te krijgen dat het auteursrecht nu geldig is tot maar liefst 70 jaar na de dood van de maker.. Dat omdat makers hun rechten vaak overdragen aan de entertainmentindustrie omdat ze anders geen contract kregen.

Nu is het zo dat het openen van een website op Internet, technisch gezien al downloaden is en zelfs het noemen van bestandsnamen wordt nu door sommige rechters al als schending van het auteursrecht beschouwd. Dit soort idioterie dreigt het internet kapot te maken en nog steeds grijpt de politiek niet in. Het gevaar is inmiddels niet denkbeeldig dat zelfs zoekmachines als Google verboden zullen worden omdat via hun bestanden kunnen  worden gevonden waarop copyright bestaat.

Zie hier wat voorbeelden van misbruik van intellectueel eigendom:

https://kletskous.com/2008/04/22/louis-vuitton-intellectueel-eigendomsrecht-belangrijker-dan-de-situatie-in-darfur/

https://kletskous.com/2010/04/21/copyright-censuur-youtube-verwijdert-hitler-filmpjes/

https://kletskous.com/2010/05/14/rechter-misbruikt-vrouw-die-bij-dokter-komt/

Voor de duidelijkheid: ik vind wel dat makers geld mogen verdienen met hun werk, maar niet ten koste van het vrije Internet en van onze privacy.

De gevolgen van patenten zijn  nog veel erger. Een patent is oorspronkelijk bedoeld om uitvinders te beschermen door  hun de tijd te geven hun uitvinding uit te werken, zonder dat iemand anders ermee aan de haal gaat. In de praktijk hebben patenten verwoestende gevolgen.  Zo worden de prijzen van medicijnen jarenlang kunstmatig hooggehouden, waardoor deze medicijnen voor ontwikkelingslanden niet betaalbaar zijn en ze ook de kosten voor zorgverzekeringen in ons land opdrijven. Dit gebeurt allemaal onder het mom van dat de ontwikkelingskosten zo hoog zouden zijn, maar in de praktijk besteedt de geneesmiddelenindustrie verreweg het grootste deel van haar budget aan marketing..

Ook op software worden patenten aangevraagd. Het gaat daarbij niet om geniale uitvindingen, maar om triviale zaken, zoals online winkelwagentjes en andere onbenulligheden. Heeft een bedrijf eenmaal een patent, dan klaagt het alle andere bedrijven aan die ook iets op een dergelijke manier gaan doen. Zo zijn er tegenwoordig bedrijven, die niks maken en dat ook helemaal niet van plan zijn,  maar alleen patenten aanvragen en dan gaan zitten wachten. Zoals spinnen die een web maken en dan wachten tot de vliegjes komen..

De Piratenpartij wil de voordelen van Internet zoveel mogelijk benutten en de nadelen zoveel mogelijk tegengaan. De huidige politiek beweegt zich sterk in omgekeerde richting. Ze willen het delen van werk waarop copyright berust (en dat is vrijwel alle)  zoveel mogelijk tegengaan en ze willen ons steeds meer volgen en  controleren via electronische patienten- en kinddossiers, opslag van vingerafdrukken, kilometerkastjes, ov-chipkaarten, enz.

Het gevaar is dat het Internet, wat nu van niemand en ons allemaal is en een geweldig middel om heel goedkoop en snel van alles te delen verwordt tot  een gecontroleerd staatsmedium en dat de staat straks altijd en overal weet waar wij zijn en wat we doen.  En natuurlijk moeten wij het milieu ook nog redden, het onderwijs verbeteren, de bankenwereld hervormen en wat al niet meer.. maar als ik een ding zeker weet is, dat dat ons zonder vrije uitwisseling van informatie niet gaat lukken..

En daarom dus Piratenpartij..

NB; ik weet het.. dit is (door omstandigheden en weinig tijd) niet mijn meest gestructureerde of  best onderbouwde blogpost.. maar lees toch maar eens het verkiezingsprogramma en laat mij weten wat je ervan vindt of laat weten waarom jij gaat stemmen op de Piraten of waarom juist niet..

8 juni 2010     Europese Politiek, Politiek, Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

4 reakties

 1. 1 Vincent:

  Ik ga niet piratenpartij stemmen omdat ik denk dat ik voor internetvrijheid meer bereik door een stem op GroenLinks, waar niet alleen ook heel veel mensen op de bres springen voor internetvrijheid (hoewel er ook zeker steken zijn laten vallen), maar vooral ook een boel capabele mensen met bestuurservaring, die weten hoe het politieke spelletje werkt en dus ook meer kunnen bereiken.

  Daarnaast kwamen een heleboel van hun acties in de tweede kamer de afgelopen jaren overeen met mijn mening, dus ben ik ook op andere punten vertegenwoordigd.

  (Trouwens, misschien is het leuk om eens een bestandje bij te houden met interessante artikelen die je leest, gesorteerd op onderwerp, zodat je makkelijk bij je posts bronnen kunt vermelden, zoals voor de bewering dat de medische industrie het grootste deel van zijn budget aan marketing besteedt 🙂 )

 2. 1 Jan Hopmans:

  Ik stem juist ook piratenpartij. O.a. door de punten die jij hierboven hebt genoemd. Maar Privacy en burgerrechten vindt ik ook heel belangrijk. Sommige denken misschien ‘maar ik heb toch niets te verbergen?’ Ik vindt dat alleen een verkeerde, mijn mening is dat mensen het recht hebben zelf te bepalen of iemand anders iets te weten zal komen. Dat als iets over hen wordt opgeslagen ze zelf bepalen wie dit ziet, waar het wordt opgeslagen en dat ze dit kunnen terug trekken.

  Ik vindt dat overheden transparanter dienen te zijn. Dat je ten alle tijden overal weet wat de overheid doet. Zij hebben werkelijk niets te verbergen. Ze staan ter dienst van de burger & Ik als burger wil graag controle.

  Zonder controle geen kritiek.

  Voor die twijfelen kom anders eens een keer langs op de PiratenPartij livechat, staan bijna altijd mensen klaar voor al je vragen. Linkje: http://piratenpartij.nl/irc

 3. 1 Jan Hopmans:

  Zie nu pas berichtjes van Vincent:
  http://www.vkblog.nl/bericht/318354/Farmapatenten%3A_het_permanente_lek_in_de_begroting_van_Volksgezondheid

  Komt nog een extra uitleg bij ook.

  Voor de rest heeft de piratenpartij bijv. ook standpunten op het gebied van onderwijs. Al wel met een andere insteek: onderwijs dient gratis te zijn voor iedereen. Leermaterialen dien indien door de overheid gefinancierd voor iedereen beschikbaar te zijn.

  Soft-drugs: Mensen hebben zelfbeschikking over hun eigen lichaam en zouden zelf mogen beslissen of ze bepaalde stoffen tot zich nemen tenzij deze aantoonbare schade hebben voor de volksgezondheid.

 4. 1 Werner:

  Ik heb ook op de Piratenpartij gestemd, maar bepaald niet van harte. Liever had ik VVD gestemd, maar ik voelde er weinig voor om, mochten ze in de regering komen, 4 jaar lang, overal waar ik kom, het VVD-beleid te moeten verantwoorden.

 5. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)