Rechter misbruikt vrouw die bij dokter komt..

Er komt een vrouw bij de dokter.. Mag ik dat zeggen, ja dat mag ik zeggen, maar wie weet nog voor hoe lang, als het aan Eyeworks ligt, het bedrijf van Reinout Oerlemans.  Dat bedrijf heeft het namelijk voor elkaar gekregen om de Haagse rechtbank te laten bepalen dat het noemen van een bestandsnaam, die verwijst naar de film “Er komt een vrouw bij de dokter” een schending is van het intellectuele eigendom…

Het gaat dus hier niet om het linken naar een download voor de film, maar puur om het noemen van de bestandsnaam. De aangeklaagde nieuwsgroep community FTD moet de bestandsnaam verwijderen op straffe van € 10.000,– per dag.. Bij de rechtszaak was voor het gemak de tegenpartij, FTD,  maar niet op de hoogte gesteld, laat staan  uitgenodigd, dat kan tegenwoordig in onze zogenaamde rechtsstaat via een zogenaamde Ex-parte zaak (Uitspraak van de rechter waarbij de gedaagde partij niet aanwezig hoeft te zijn en ook niet wordt opgeroepen voor de zitting), van toepassing op de “oh zo levensbelangrijke”  zaken rondom het zogenaamde “intellectueel eigendom”.

Het zou mij werkelijk niet verbazen als de vrouw waarover het hier in eerste instantie ging, zich zou omdraaien in haar graf over het misbruik  wat hier over haar rug plaatsvindt.  Gelukkig gaat FTD  in verweer tegen het vonnis. Het kort geding daarover dient volgende week woensdag in dezelfde rechtbank. Ook loopt er nog een bodemprocedure van FTD tegen de Stichting Brein.

Maar goed; dit gaat dus over onze vrijheid op internet en het raakt iedereen.  Onze huidige wetgeving is vooral gericht op het beschermen van de belangen van grote bedrijven en de Staat keert zich steeds meer tegen mensen die via Internet elkaar willen helpen en van alles willen delen. Zaken als auteursrecht (copyright) en octrooien (patenten) zijn in het leven geroepen om de makers gelegenheid te geven iets nieuws te scheppen of hun uitvinding uit te werken, maar worden in de huidige praktijk misbruikt door grote bedrijven, aan wie de makers deze rechten afstaan.

Dit moet afgelopen zijn. De wetgeving moet worden aangepast aan onze huidige tijd, waarin, dankzij het internet,  het delen en verspreiden van kennis, cultuur en informatie tegen minimale kosten mogelijk is. Makers van creatief werk moeten leren om te profiteren van dit gemak; nooit eerder konden zij met zo weinig inspanning zoveel mensen bereiken.  Veel mensen breken tegenwoordig door via YouTube of andere kanalen en zijn niet meer afhankelijk van de entertainmentindustrie. Schrijvers starten blogs en verspreiden hun boeken gratis en onder een vrije licentie in e-boek vorm, vragen daarbij om een donatie en verspreiden het  tegen betaling als gedrukt boek. Een mooi voorbeeld hiervan is science-fiction schrijver Cory Doctorow, die net weer zijn nieuwste boek “For the Win” op zo’n manier beschikbaar heeft gemaakt.

We gaan zo steeds meer toe naar een directe economie, waar gebruikers en makers samenwerken om producten te maken en te verbeteren en daar is niks mis mee. Kijk maar eens naar de ontwikkeling van vrije- en open source software, als alternatief voor de gesloten software van bedrijven als Microsoft en Apple.  Vrije software wordt ontwikkelt via wereldwijde samenwerking van mensen die bepaalde software nodig hebben en dat via Internet ontwikkelen, al dan niet met steun van bedrijven.

Voorbeelden zijn o.a. Wordpress, ik denk de meest gebruikte blogsoftware van dit moment, Moodle, een open source leeromgeving, die de concurrentie aankan met bijvoorbeeld Blackboard, Drupal en Joomla, waarmee websites worden gebouwd, Firefox, een internet browser die Internet Explorer inmiddels op de hielen zit en Ubuntu Linux, een compleet besturingssysteem wat op Windows op een groot aantal onderdelen verslaat.

Dit soort ontwikkelingen geeft mensen het gereedschap in handen om zelf dingen te ondernemen en te ontwikkelen en dat moet  vooral niet tegengehouden worden door wetgeving die dat belemmert en die grote bedrijven de macht geeft om nieuwe initiatieven en innovatie te onderdrukken. Kortom, het algemeen belang moet voorgaan op de bedrijfsbelangen.

De enige politieke partij, die dit soort dingen volgens op dit moment goed in de smiezen heeft, is de Piratenpartij. De Piratenpartij is onderdeel van een Internationale beweging die deze dingen en ook met name ons verlies aan privacy, aan de kaak stelt en wil veranderen. Het Internet is nog jong en biedt ongekende mogelijkheden tot het delen, verspreiden van kennis en informatie en tot innovatie. Het belemmeren en op slot zetten daarvan vanwege bedrijfsbelangen is in mijn ogen dan ook een doodzonde.

Veel mensen verwijten de Piratenpartij een “one- issue-partij” te zijn, maar als je even verder kijkt, dan snap je dat dit onderwerp effect heeft op vrijwel alle onderdelen van ons dagelijks leven en dat het nu de tijd is om in actie te komen voor het vrije Internet en voor ons recht op privacy.

6 reakties

 1. 1 Richard:

  Heb ik niks meer aan toe te voegen … behalve misschien dat er binnen de overheid ook genoeg mensen zijn die er zo over denken. Maar bij alles wat anders en nieuw is zien mensen eerst de spreekwoordelijke ‘beren op de weg’. Maar hoe meer
  ‘werkende’ voorbeelden hoe minder beren. Laten we zeggen dat de tijd aan ‘onze’ kant staat 🙂

 2. 1 Vincent:

  Een bestandsnaam? Echt?

 3. 1 Willem:

  @Vincent: Blijkbaar wel, zie ook b.v.
  http://blog.iusmentis.com/2010/05/13/rechter-verbiedt-noemen-bestandsnaam-usenet-uploads/

 4. 1 Catharina:

  @Vincent: ik maak toch geen grapjes over dat soort dingen 🙂 Het is echt waar.. onze wetgeving biedt blijkbaar ruimte aan dit soort rechterlijke dwalingen..

 5. 1 Ik stem Piratenpartij en wel hierom.. | Kletskous:

  […] https://kletskous.com/2010/05/14/rechter-misbruikt-vrouw-die-bij-dokter-komt/ […]

 6. 1 Reinout Oerlemans en Eyeworks: Intellectueel eigendom en geld: Ja! – Grondrechten, privacy: Huh? Wa’s dat? | Op zijn kop:

  […] Huh? Wa’s dat?Er komt een vrouw bij de dokter.. Mag ik dat zeggen? Ja, dat mag ik zeggen maar als het aan Reinout Oerlemans ligt niet, want dan schenden wij zijn intellectueel eigendom, ook al heeft hij dat zelf helemaal niet bedacht maar heeft zijn bedrijf dat gekocht van Kluun over […]

 7. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)