Auteursrecht in het Onderwijs- Creative Commons is de Oplossing

Op een of ander manier kwam ik terecht op de website: auteursrechtenonderwijs.nl. Dat onderwerp interesseert mij, dus probeerde ik erachter te komen wie de initiatiefnemer van deze site was. Dat ging niet zomaar, want dat kun je op de site zelf niet vinden, alhoewel dat wettelijk verplicht is. . Gelukkig is er dan de SIDN, de stichting die alle Nederlandse domeinnamen registreert en daar kwam ik erachter dat het domein eigendom is van Cedar BV

Dat zei mij nog niks, maar deze BV is dus weer een initiatief van een zestal van de stichtingen die zich bezig houden met het innen van auteursrechten. Naast deze zes, zijn er nog zeker tien andere, die doende zijn met het uitmelken van auteursrecht.

Aan veel van dit soort instellingen moeten alle scholen en universiteiten dus geld betalen. Jaar in, jaar uit en het auteursrecht is geldig tot 70 jaar na de dood van de maker. Al deze instellingen hebben hun eigen overheadkosten, zoals personeel, huisvesting en bestuurskosten. Een bizarre en bureaucratische rompslomp, waar we als je het mij vraagt zo snel mogelijk van af moeten, maar de politiek kennende, zal dat nog wel jaren duren.

De website van Auteursrechtenonderwijs heeft een uitgebreide FAQ-sectie, waaruit ik hier een paar voorbeelden citeer om duidelijk te maken hoe er wordt omgegaan met het auteursrecht:

“Ik wil bladmuziek en/of een songtekst kopiëren. Mag dat?”

Antwoord: Ja, het gebruik van bladmuziek en liedteksten in losse kopieën en readers is geregeld via afspraken tussen Musi©opy en de Stichtingen PRO en Reprorecht. Musi©opy vertegenwoordigt bijna het gehele wereldwijde repertoire liedteksten en muzieknotaties namens de Nederlandse muziekuitgevers. Let wel op de beperkingen over de te kopiëren omvang. Voor liedteksten ligt de grens bij één couplet en één refrein. Voor notenschrift ligt de grens bij vijf notenbalken en maximaal een vijfde deel van het oorspronkelijk werk.

“Ik wil (een paar pagina’s uit) een schoolboek scannen voor gebruik op een digitaal schoolbord. Mag dat?”

Antwoord: Het hangt ervan af of u een readerovereenkomst hebt met Stichting PRO. Die regeling geldt ook voor digitaal gebruik. Kijk hiervoor bij de informatie over uw onderwijssector: basisonderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en volwasseneneducatie, hoger beroepsonderwijs, wetenschappelijk onderwijs of anders. Als u geen readerovereenkomst hebt dan moet u toestemming vragen aan de uitgever van de publicatie.

“Ik betaal al een vergoeding aan Stichting Reprorecht voor het kopiëren. Dan hoef ik toch niet ook aan Stichting PRO te betalen?”

Antwoord: De vergoeding aan Stichting Reprorecht betreft een ander soort gebruik (losse kopieën) dat los staat van de vergoeding aan PRO (readerkopieën). Voor de losse kopieën wordt de vergoeding aan Stichting Reprorecht vastgesteld volgens een afkoopsom, een percentage van het totaal kopieervolume per jaar maal het wettelijke tarief per kopie. Om te voorkomen dat uw onderwijsinstelling twee keer betaalt voor dezelfde kopie, is het aandeel van de readerkopieën verrekend in het percentage dat de Stichting Reprorecht hanteert voor berekening van de jaarlijkse afkoopsom. U betaalt dus niet dubbel.

Waar je op op de site niks over leest, is over het publiek domein en Creative  Commons. Zo is er bijvoorbeeld voor bladmuziek in het publiek domein de website: http://www.musopen.com waar iedereen gratis en voor niks terecht kan.

Onze auteurswetgeving dient alleen nog de belangen van uitgevers en makers en hun erfgenamen, maar staat haaks op de idealen van het vrij delen van kennis en informatie, waar het bij het onderwijs om zou moeten draaien. Gelukkig hoeft het onderwijs niet te wachten op de wetgever en kan het zelf de schade beperken door zoveel mogelijk gebruik te maken van- en het ontwikkelen van leermateriaal onder een Creative Commons licentie. In 2009 is hier dit prima rapport over opgesteld door Paul Keller (Creative Commons Nederland) en Wilma Mossink (SURF) en is door Surfdirect besloten dat een grootschalige bewustwordingscampagne zou worden gestart. Wat de stand van zaken daarvan op dit moment, weet ik niet  maar op deze site is in ieder geval behoorlijk wat aandacht voor deze onderwerpen.

26 juni 2010     Creative Commons, Politiek, Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

3 reakties

 1. 1 Werner:

  Heel goed stukkie!
  Citaat uit Auteursrechten Onderwijs: ‘Voor liedteksten ligt de grens bij één couplet en één refrein. Voor notenschrift ligt de grens bij vijf notenbalken en maximaal een vijfde deel van het oorspronkelijk werk.’
  Van zoiets krijg ik zin om te emigreren naar een andere planeet.

 2. 1 Peter Staal:

  Dat soort websites doet het voorkomen alsof ze complete, onafhankelijke informatie geven, terwijl het in feite een lobbygroep is. Bah!

 3. 1 Easy Online Marketing:

  Via SIDN kun je inderdaad vaak meer te weten komen over verschillende initiatieven en daardoor de ware aard van een website te weten te komen. Toch jammer dat de meeste mensen dit niet door hebben, waardoor internet vrij gevaarlijk kan zijn als men blindelings informatie overneemt.

  Wat dan toch fijn is, is dat zoekmachines dit soort dingen vaak wel in hun algoritme opnemen 🙂

  groeten,

  Stijn

 4. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)