Interview Chantal Rosmuller over migratie naar Linux op de desktop bij Agromisa

Chantal Rosmuller van het eenvrouwsbedrijf TMCR Systeembeheer en Advies heeft een migratietraject begeleid van Agromisa, waarbij de overstap werd gemaakt van Windows naar Linux op de desktop. Dit interview gaat over haar aanpak, de ervaringen en het verloop van het proces:

Wat is Agromisa voor een organisatie en hoeveel mensen werken er?

Agromisa is een non-profit organisatie die boeren en organisaties in de derde wereld ondersteunt met kennis over duurzame kleinschalige landbouw. Ze maken onder andere boekjes, de zogenaamde agrodokjes, met praktische informatie over landbouwkundige onderwerpen.

Er werken 5 vaste medewerkers en een stuk of 20 vrijwilligers.

Hoe zijn ze bij jouw bedrijf terechtgekomen?

Mijn eerste baan was systeembeheerder bij Agromisa, toen ik jaren later zelfstandig ondernemer werd, hoorde ik via via dat ze op zoek waren naar een systeembeheerder en omdat ze me al kenden was het natuurlijk snel geregeld.

Waarom wilde Agromisa de overstap maken naar Linux?

Het was eerlijk gezegd mijn idee :).

Het was wel nodig dat er iets zou gebeuren. Er stond een vrij nieuwe Linux server en een stuk of tien, zeven jaar oude computers met Windows 2000.Het probleem was dat de pc’s erg traag waren en de Windows-versie erg verouderd was. Deze kan binnenkort niet meer geupdate worden. Een ander probleem is dat het lastig wordt om nog nieuwe monitors te vinden die compatible zijn met de verouderde Windows versie.

Het onderhoud van de desktop systemen kost ook veel tijd. Ik heb toen een inschatting gemaakt hoeveel het zou kosten om naar Linux te migreren en hoeveel het zou kosten om naar een nieuwere Windows versie te gaan. Omdat je voor een nieuwere Windows versie ook meteen nieuwe pc’s aan moet schaffen ben je met Linux toch al snel goedkoper uit.

De medewerkers van de organisatie waren ook erg te spreken over het idee achter Open Source en Linux, dat sluit goed aan bij een organisatie die zich bezig houdt met het verspreiden van kennis.

Voor welke Linux versie is er gekozen en waarom?

Ik heb Kubuntu 8.04 geïnstalleerd op de server en de desktop pc’s ingericht als thin clients. Dat betekent dat ze na het opstarten connectie maken met de server en de gebruikers dan eigenlijk op de server werken. Kubuntu is Ubuntu met KDE als grafische omgeving. Ik ben in eerste instantie met Ubuntu aan de slag gegaan omdat die naar mijn mening erg gebruiksvriendelijk is en omdat ik deze distributie goed ken.

Ik vond het erg lastig om het systeem goed te beveiligen, vanwege de thin cliënt setup werkt iedereen op de server.  Je wil dan niet dat iedereen bij de configuratiebestanden kan of scripts uit kan voeren. Ik kwam erachter dat een KDE omgeving beter te beveiligen is door gebruik te maken van een tool die Kiosk heet en heb dus uiteindelijk gekozen voor Kubuntu. Een handige gebruiker die ik gevraagd had om wat te testen was ook meer te spreken over KDE, waarschijnlijk omdat het net iets meer op Windows lijkt.

Ik heb gekozen voor de thin cliënt setup omdat het daarbij niks uitmaakt dat de desktop pc’s verouderd zijn; verder hoef ik nu alleen maar de software op de server te updaten of aan te passen dus het onderhoud wordt minder werk en daardoor dus ook goedkoper voor Agromisa.

Hoe heb je het aangepakt?

Ik heb gekozen voor een gefaseerde aanpak, ik heb eerst Thunderbird, OpenOffice.org en Firefox op de Windows pc’s geïnstalleerd.

Toen gebruikers daaraan gewend waren zijn we overgegaan naar Linux. De overgang van MS Office naar OpenOffice.org bleek voor de gebruikers het meest wennen te zijn. Deze manier beviel erg goed en ik zou het volgende keer zeker weer zo aanpakken.

Op het moment werkt nog niet iedereen op een Linux desktop. 2 medewerkers werken met een MS Word template om de boekjes op te maken. We zijn bezig met het zoeken naar een alternatieve oplossing. we hebben wat geëxperimenteerd met een wiki, maar we zijn er nog niet uit wat het handigste is voor het productieproces van de boekjes.

Het opleiden van de gebruikers was logistiek best lastig, omdat je te maken hebt met vrijwilligers die langskomen wanneer ze zin hebben. Ik heb een paar verschillende dingen gedaan:

 • Ik heb twee keer een OpenOffice.org workshop georganiseerd.
 • Met een aantal gebruikers heb ik een afspraak gemaakt om ze 1 op 1 uitleg te kunnen geven over het Linux systeem.
 • Na de migratie ben ik een week elke dag op kantoor aanwezig geweest om gebruikersvragen te kunnen beantwoorden.
 • Ik heb een handleiding van 2 A4tjes uitgeprint met de belangrijkste informatie en bij elke computer een exemplaar neergelegd.

In de praktijk blijkt dat mensen het niet moeilijk vinden maar ze hebben wel even wat uitleg nodig. Ze moeten vooral even weten waar hun bestanden staan, omdat ze op de server werken bestaat er niet meer zoiets als “mijn computer” maar heeft iedereen een homedirectory. Gebruikers vinden het ook even vreemd dat er geen C schijf meer is.

Welke problemen ben je tegengekomen en hoe zijn die opgelost?

Het grootste probleem was het vervangen van het Word template en dat is eigenlijk nog niet opgelost. Verder werd er gebruik gemaakt van een Access database voor de boekhouding en dat zou onder Linux niet werken, maar dat probleem heeft zichzelf opgelost. Agromisa is afgelopen jaar overgegaan op een online boekhoudsysteem.

Weerstand bij de gebruikers heb ik niet veel van gemerkt gelukkig! Waarschijnlijk omdat de pc’s met Windows zo traag waren, alles is nu veel sneller en daar worden gebruikers natuurlijk wel blij van.

Hoe lang heeft het proces geduurd en wat is nu de stand van zaken?

Als je het gedoe met het Word template meetelt zijn we meer dan een jaar bezig geweest, maar toen ik eenmaal besloten had om dan maar een paar Windows pc’s te laten staan voorlopig was het binnen 2 maanden voor elkaar. Die tijd is wel nodig om gebruikers aan software te laten wennen, goed te testen etc. Maar je bent er als systeembeheerder dan niet fulltime mee bezig.

De stand van zaken is nu dus dat we voor 80% gemigreerd zijn naar Linux op de desktop. Het doel is 90%, er zal altijd wel een Windows pc blijven staan omdat dat soms een keer handig kan zijn :).

9 juli 2010     Ubuntu, Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

7 reakties

 1. 1 rolfman:

  goed gedaan!……….ga zo door 🙂

 2. 1 Peter:

  Hulde! Laten we hopen op meer van dit soort projecten 🙂

 3. 1 Pablo:

  Ik haat het om de spelbreker te zijn, maar ik ben wel benieuwd naar het kostenplaatje. Hoeveel heeft dit de organisatie gekost ? Wat ik niet bevredigend vind aan dit verhaal is dat het geen oplossing biedt voor op de ietwat langere termijn. Ik heb zelf een pc 6 jaar intensief gebruikt en die heeft het onlangs begeven. Hoe lang denk je in godsnaam nog met al 7 jaar oude pc’s te kunnen werken? Hoogstens twee, drie jaar. Ik zou de tien thin clients ook hebben vernieuwd naar iets dat hoogstens 4 jaar oud is en tweedehands niet meer dan 10×200 euro hoeft te kosten.

 4. 1 Chantal:

  Hoi Pablo,

  Het heeft de organisatie niets gekost omdat ik dit projekt vrijwillig heb uitgevoerd, maar als ik de uren wel in rekening zou brengen zou het toch goedkoper zijn dan een migratie naar Windows XP met bijbehorende nieuwe hardware. Verder is het ook niet de bedoeling dat we nog 6 jaar met deze pc’ s werken maar zolang ze het doen is het niet zinvol om ze te vervangen. En als er een stuk gaat komt er inderdaad een nieuwe thin client voor in de plaats (goedkoper dan een volwaardige pc).

  Groeten Chantal Rosmuller

 5. 1 Chantal:

  Ik heb een kostenplaatje gemaakt hoeveel het zou kosten als ik wel mijn uren in rekening had gebracht, deze vind je hier: http://www.linuxopdedesktop.nl/uploads/kostenlinuxmigratie.pdf

 6. 1 Appelboor:

  Leuk artikel. Ik heb hem getweet: http://twitter.com/appelboor/status/18374070239

 7. 1 Pablo:

  maar als ik de uren wel in rekening zou brengen zou het toch goedkoper zijn dan een migratie naar Windows XP met bijbehorende nieuwe hardware.

  Beste Chantal, ik sta helemaal achter het idee om pc’s langer bruikbaar te houden via het gebruik van linux; die 6 jaar oude pc waar ik het over had draaide twee jaar lang als een lier op ubuntu en crunchbang (een gebruiksvriendelijke openbox distro). Ik ben er zelf wel mee opgehouden om te oude (ouder dan 5 jaar) pc’s aan te passen, omdat de resultaten op langere termijn vanwege de duurzaamheid van de hardware (bijvoorbeeld harde schijf falen) teleurstelde.
  Het is een beetje zuur als het linux alternatief de rekening gepresenteerd krijgt van te oude hardware. Voor dat risico wilde ik aandacht vragen.
  Verder wil ik je ook complimenteren voor je doordachte en cliëntgerichte wijze van aanpak.

 8. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)