Er is geen democratische nachtmerrie; er is niet eens een democratie!

Op de site van Vrij Nederland las ik dit artikel. Je kunt het het beste zelf even lezen, maar voor wie daar geen zin in heeft, zal ik het even kort proberen samen te vatten.

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) doet onder leiding van Pieter Winsemius onderzoek naar de kloof tussen burger en overheid. Zij komt tot de conclusie dat er in Nederland vier groepen burgers te onderscheiden zijn:

 1. De hoogopgeleide burger, die braaf de Volkskrant en het NRC leest, lid is van een omroep en boodschappen haalt bij Albert Heijn en niet bij de Lidl. Zij voelen zich nog aangesproken door de gevestigde politiek en de landelijke partijen rekruteren actieve leden nog vrijwel alleen uit deze groep.
 2. De volgzame burgers; de wat oudere, van nature gezagsgetrouwe plattelander die vroeger meestal op het CDA stemde, maar voor wie dat nu niet meer vanzelfsprekend meer is. Zij kunnen het tempo van de modernisering niet meer bijbenen en haken af.
 3. De overvraagden, de lageropgeleiden in steden, die het gevoel hebben dat ze niet meer kunnen voldoen aan de eisen die aan hen worden gesteld. Ze zitten klem tussen een kosmopolitische elite die op hen neerkijkt en de migranten die naar hun idee te veel aandacht krijgen. Dit is de groep waaruit eerst de LPF en nu de PVV een groot deel van zijn aanhang rekruteert.
 4. De pragmatische burgers. Mensen die op het eerste gezicht niets te klagen hebben, maar  belangstelling voor de traditionele politiek verloren hebben. Ze maken zich hoogstens nog druk over hun parkeervergunning die niet wordt verlengd of de sluitingstijd van de cafés in hun buurt. Als ze problemen hebben, zoeken ze zelf wel naar een oplossing. Facebook en Twitter zijn voor hen veel belangrijker dan de PvdA en GroenLinks. Het is deze groep die wel eens de toekomst van het land zou kunnen bepalen.

Alleen de eerste twee groepen zijn  volgens Winsemius nog een beetje bij de les. Maar uit onderzoek van het bureau Motivaction blijkt de groep plichtsgetrouwe en verantwoordelijke burgers, waar iedere minister van droomt,  eigenlijk alleen nog onder de oudere genaratie voor te komen. Onder de jongste generatie vormden de pragmatici en overvraagden met elk veertig procent veruit de grootste groepen. Kortom: als je niet oppast, is de toekomst aan degenen die op de gevestigde politiek zijn afgeknapt. Winsemius noemt dit vanuit democratisch oogpunt een nachtmerrie.

Tot zover de samenvatting. Nu de analyse en dat is een stuk lastiger..

Ten eerste valt het mij op dat de overheid blijkbaar helemaal niet op democratie zit te wachten. Democratie betekent letterlijk “heerschappij door het Volk” en in Nederland is om praktische redenen gekozen voor een representatieve democratie, waarbij de volksvertegenwoordigers geacht worden ons te vertegenwoordigen.  Maar uit de  omschrijving van de doelgroepen blijkt dat de overheid eigenlijk vooral over ons wil heersen en dat wij geacht worden braaf en volgzaam achter ze aan te hobbelen.

De overheid stelt in dit onderzoek vooral zichzelf centraal, in plaats van ons, die zij horen te dienen. Zij doet alsof wij het probleem zijn en niet zij.

Ik pas ook in geen enkele groep en ik denk dat er veel meer zijn, die dat ook hebben. Zo ben ik redelijk hoog opgeleid, maar lees ik bewust amper kranten meer, heb ik mijn lidmaatschap van de omroep opgezegd, ben ik geen lid van een politieke partij en doe ik de meeste boodschappen bij de Lidl. Het Internet is voor mij belangrijker dan politieke partijen  en ook dan de televisie of de krant. Ik geloof dat  het delen van kennis en ervaring met iedereen en alles enorm wordt belemmerd door het toekennen van monopolies aan bedrijven, in de vorm van patenten, zoals de overheid doet.

Via Internet ben ik er namelijk achter gekomen dat de overheid vaak tegen ons liegt en dat de overheid en onze wetgeving sterk beinvloed wordt door lobby’s van multinationals  en over dat soort dingen lees of hoor je meestal weinig in de traditionele media. Ik had ook liever gehad dat de media gewoon hun werk deden, want eerlijk gezegd kost het best veel tijd om het zelf uit te zoeken. Maar helaas..

Gelukkig ben ik niet alleen, al voelt dat soms wel zo. Maar kijk maar eens naar Wikileaks en Techdirt of in Nederland naar Bits of Freedom en naar de Internationale Piraten Partij beweging. Steeds meer mensen ontdekken dat de overheid niet voor ons werkt, maar vooral voor “big business”. Ik weet niet eens of dat bewust is of onbewust, maar als het onbewust is, dan is het tijd om wakker te worden overheid en als het bewust is, dan is het tijd om ermee te stoppen.

Ga je nieuw beleid ontwikkelen, dan doe je dat niet meer met bedrijven die je uitnodigen voor allerlei gezellige feestjes, congressen, seminars en reisjes, maar eerst en vooral met de mensen waarvoor je aan het werk bent en die jou gekozen hebben.

Voor een democratie hebben we echt veel meer nodig dan het eens in de vier jaar een hokje roodkleuren en het goede nieuws is, dat het Internet dat ook mogelijk maakt. Kortom, overheid doe er wat mee en houd op ons in hokjes te stoppen en ons als vijand te zien.. Ga vooral niet het Internet censureren want die strijd kun je niet winnen en daarmee vervreemd je ons nog meer van jou. Luister naar ons en werk voor ons, zoals dat bedoeld is in een democratie.

Tenslotte; een Eye-opener als je wilt weten hoe bijvoorbeeld de oorlogsindustrie werkt, kijk dan eens de documentaire: Why We Fight.

21 augustus 2010     Piratenpartij, Politiek     Trackback-URL     reageer

3 reakties

 1. 1 pojtr:

  The engineering of consent is the very essence of the democratic process – E. Bernays

  Met het internet als onafhankelijke nieuwsbron zal het steeds moeilijker worden ‘de kudde’ te controleren.

  Mijn passiviteit is het enige lichtpuntje aan het einde van de nachtmerrie.

 2. 1 Wat te doen tegen dat vervelende Wikileaks? | Kletskous:

  […] Acta worden voorbereid, die onze burgerrechten aantasten en waarin, zoals ik deze week al schreef, eigenlijk geen sprake  is van een democratie,  hebben we dappere initiatieven als Wikileaks, hard […]

 3. 1 Peter Staal:

  Nieuwe media maken ons vrij? Hm. onderschat toch niet het meest schaarse goed van informatie op het internet: de tijd om het er op te zetten. Moderne marketingbureau’s zijn niet gek, die betalen mensen voltijd om wikipedia aan te passen, websites op te zetten van zogenaamde “gebruikers”, “bezorgde burgers” of wat al niet. Complete teams struinen fora af om reacties te geven.
  Ja, met alle mensen samen kunnen we een tegenwicht geven. Maar als 5 mensen voltijd betaald worden om de belangrijkste internetkanalen aan te passen, valt het niet mee om daar tegenop te vrijwilligen. En ja, die marketeers en lobbyisten komen juist ook op de websites waar mensen het gevoel hebben “vrij” te kunnen praten, of het gevoel “buiten de mainstream” te zijn.

 4. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)