Reporters without Borders en Sargasso doen mee aan latercampagne tegen Wikileaks

Het was te verwachten. De lastercampagne tegen Wikileaks is begonnen en zelfs Reporters Without Borders en Sargasso doen eraan mee. Een beschamende vertoning.  Wikileaks doet niks neer of minder dan het online zetten van naar haar gelekte documenten en als de zichzelf journalist noemende “professionals” hun werk hadden gedaan, hadden we Wikileaks niet nodig gehad.

De journalistiek is er o.a. om de overheid in de gaten te houden, maar faalt daarin al jaren jammerlijk en daardoor steunen en voeren we nu oorlogen onder valse voorwendselen. Vanavond zag ik in het journaal ook weer een item over Wikileaks en daarin werd doodleuk gesteld dat Wikileaks als een bedreiging wordt beschouwd voor de veiligheid van de VS. Zonder enige kritische noot, zonder enige waardering voor al het materiaal wat Wikileaks gratis levert aan de “onafhankelijke pers”.

Duik er eens in, zou ik zeggen. Dat is jullie werk. Ik heb zelfs nog niet één naam van een Afghaan zien opduiken die in gevaar zou zijn gebracht door de gepubliceerde documenten. Ook heb ik nog nergens een deugdelijke analyse gezien van zelfs maar een deel van de documenten. En dan nu, meegaan in het zwart maken van Wikileaks!. Blame the messenger..

Ga je schamen onafhankelijke pers of geef anders maar gewoon toe dat je helemaal niet meer onafhankelijk bent en dat we Wikileaks meer dan ooit nodig hebben.

Update: gave stickers die de inhoud van deze blogpost onderstrepen:


Flattr this

14 augustus 2010     Politiek, Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

5 reakties

 1. 1 Niels:

  Al ben ik het erg met je eens, het begrip “onafhankelijke pers” bestaat volgens mij eigenlijk niet echt. Nu niet, en vroeger niet méér dan nu.

  Ook jij en ik zijn gevormd door de culturele en maatschappelijke vooroordelen waarmee we zijn opgegroeid. Je daarvan bewust zijn is al heel wat, maar dat maakt je daar nog niet onafhankelijk van.

  Just my $.02

 2. 1 Catharina:

  @Niels; dat is waar, maar met onafhankelijk bedoel ik hier onafhankelijk van de overheid.

 3. 1 Niels:

  Okee, misschien gaat mijn betoog meer op voor objectief dan voor onafhankelijk. Maar dat roept wel een interessante vraag op:

  Is afhankelijkheid van overheid (zoals bij publieke omroep) met doelstellingen als pluriform en objectief te prefereren boven afhankelijkheid (zoals bij commerciële tv) van aandeelhouder en advertentiebelangen?

 4. 1 Catharina:

  Vind ik wel, mits er voldoende waarborgen voor persvrijheid zijn. Maar misschien zou het ook nog anders kunnen. Een directe relatie tussen burgers en omroep(en), zonder tussenkomst van de overheid. Uiteindelijk betalen wij het nu toch ook.

 5. 1 reekje:

  Deze zeggen ook objectief nieuws te brengen
  http://www.fsrn.org/

  groetjes van reekje

 6. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)