Stelling: Onze Auteursrechtwetgeving is in strijd met het Algemeen Belang

Het Internet en het huidige auteursrecht sporen niet met elkaar. Handhaving van het auteursrecht, zonder de halve bevolking te criminaliseren is een onmogelijke missie en dat alleen al moet voldoende reden zijn om het auteursrecht grondig te herzien. Maar er is ook een belangrijker reden:

Het algemeen belang:

Dankzij het Internet kunnen creatieve werken, zoals boeken en muziek gratis worden gedeeld. Natuurlijk kost het maken ervan wel tijd en geld, maar ook die kosten zijn door Internet en computers een stuk lager dan vroeger. Bij boeken vallen de kosten van het drukken en verspreiden weg, bij muziek de kosten van het maken en verspreiden van een cd en ook is het tegenwoordig mogelijk om muziek veel goedkoper op te nemen dan vroeger, door professionele en vaak zelfs gratis software.

Het delen kost dus niks, maar toch wordt downloaden vaak vergeleken met diefstal. Daar klopt niks van, want er wordt niks weggenomen; er wordt alleen een kopie gemaakt. De maker beschikt nog steeds over zijn werk. Een vergelijking met het uitlenen van een boek is dan ook meer op zijn plaats.

Dat gratis kunnen delen is een enorm waardevolle bijdrage die het Internet levert aan het verspreiden van kennis en cultuur. Iedereen met een internetaansluiting kan nu kennis nemen van alles wat er op dat gebied te vinden is. Dat is een groot goed en dat belang moet naar mijn mening voorgaan op het belang van de makers en zeker op dat van de uitbuiters van de makers, zoals uitgevers, platenmaatschappijen en rechtenorganisaties.

Schrijvers van boeken en makers van cd’s krijgen nu maar iets van 10% van de opbrengsten van hun creaties; de rest gaat naar voornoemde uitbuiters. Schrijvers en muziekmakers mogen natuurlijk best geld verdienen, maar die 10% waar ze nu mee afgescheept worden, moet toch ook op een andere manier te realiseren zijn en wie weet zelfs wel meer, en dan nog kunnen ons dus heel veel geld besparen! Mooie voorbeelden staan hier en hier.

Maar waar het vooral over gaat is, dat de overheid deze zaken regelt en de overheid hoort vooral het algemeen belang te bevorderen; Zij zijn daar immers voor en namens ons aan het werk. Wij kiezen ze en wij betalen ze en dat lijkt de overheid de laatste tijd wel eens te vergeten. Ze zijn druk met het behartigen van de belangen van grote bedrijven en vergeten waar ze daar eigenlijk voor zitten.

Werk aan de winkel dus!

21 november 2010     Creative Commons, Politiek, Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

3 reakties

 1. 1 Pablo:

  Je schreef: Wij kiezen ze en wij betalen ze en dat lijkt de overheid de laatste tijd wel eens te vergeten. Ze zijn druk met het behartigen van de belangen van grote bedrijven en vergeten waar ze daar eigenlijk voor zitten.

  Ik vind het een prima artikel. Maar dit geciteerde einde slaat m.i. nergens op. De overheid deed nooit al veel anders dan de belangen van het grote geld verdedigen.
  Ik vind het erg naĆÆef om te denken dat ze daar ooit me op zullen houden. Het lijkt me zinniger de middelen om te kunnen doorgaan, waar mee we zo succesvol zijn het delen buiten de economische logica om, zoveel mogelijk te versterken.
  Dus wat zijn de alternatieven als de grote torrent-sites worden gesloten en wat te doen aan pogingen om individuele downloaders verder te criminaliseren.
  We moeten er daarbij gewoon van uitgaan dat we de overheid niet aan onze kant hebben. Dan wordt onze strategie realistisch en weten we waar onze kracht ligt.

 2. 1 Marco Raaphorst:

  Mooi uitgangspunt en mooie titel. De auteurswet staat onder druk. Kwestie van nog maximaal een paar jaar. Copyright online werk niet en moet herzien worden.

 3. 1 Catharina:

  @Pablo – tja, misschien was ik nog iets minder cynisch dan jij šŸ™‚

  @Marco – Dank; denk ook dat het kwestie is van tijd, maar over de duur daarvan ben ik wat minder optimistisch. Politieke en ambtelijke molens werken traag en de druk van de industrie is enorm, ben ik bang. Ik hoop eigenlijk dat artiesten/makers zelf steeds meer tot het inzicht komen, dat het huidig “recht” niet functioneert en gebruik gaan maken van copyleft-licenties..

 4. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)