Bedonderd door de Kamer van Koophandel

Bij toeval kwam ik er deze week achter dat ik al jaren teveel betaal voor de inschrijving bij de Kamer van Koophandel voor mijn stamrecht BV. Op de website van de KvK zag ik namelijk dat de bijdrage vanaf 2008 was verlaagd. De KvK zou daar de in aanmerking komende BV’s ook over hebben benaderd, maar bij mijn weten heb ik daar nooit bericht over gehad.

Dus stuurde ik ze maar eens een mailtje met de volgende vraag:

Ik heb een stamrecht BV, maar ik weet niet of jullie de vrijstellingen daarvoor wel in aanmerking nemen. Op de site kan ik geen bedragen vinden. Kunt u dit voor mij nagaan? Mocht ik al die jaren teveel hebben betaald, kan ik dat dan terug krijgen?

Daarop kreeg ik het volgende antwoord:

Hartelijk dank voor uw reactie. Wij hebben uw besloten vennootschap voor de jaarlijkse bijdrage van 2011 aangemerkt als zijnde stamrecht B.V. Meer hierover kunt u teruglezen via onze site.

Wij hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben kunt u contact opnemen met de afdeling.

Nou, die had ik nog wel..:

Bedankt voor uw snelle reactie en voor het aanmerken van mijn BV als stamrecht BV, maar betekent dat dan dat ik de afgelopen jaren teveel heb betaald en zo ja hoe kan dat dan worden opgelost?

Antwoord:

Zoals u heeft kunnen lezen zijn alle BV’s geïnformeerd die in aanmerking komen voor deze regeling. Informeer de KvK als u een pensioen-bv bent Bv’s die in aanmerking komen voor de regeling, zijn geïnformeerd door de KvK. Als u geen informatie heeft ontvangen en u wel een pensioen- of stamrechtvennootschap bent, kunt u de KvK zelf informeren en de juiste gegevens doorgeven. De vrijstelling gaat dan in vanaf het eerstvolgende kalenderjaar. Indien u niet eerder heeft gereageerd zijn wij er vanuit gegaan dat u geen daadwerkelijke stamrechtvennootschap heeft.

Wij hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Mochten er nog vragen of opmerkingen zijn vernemen wij dat graag.

Deze reactie riep bij mij meer vragen op dan antwoorden,  dus nog maar eens:

Begrijp ik het dan goed, dat u hiermee op uw toezegging van gisteren terug komt, dat mijn BV voor 2011 als stamrecht BV wordt aangemerkt? (Ik had namelijk pas deze maand gereageerd).

Antwoord:

Uw B.V. wordt voor 2011 als stamrecht b.v. aangemerkt. De nota voor de jaarlijkse bijdrage 2011 wordt eind januari 2011 verstuurd.

Conclusies:

De Kamer van Koophandel wist dus best dat mijn BV een stamrecht BV is. Ik hoef namelijk verder geen bewijsmaterialen te leveren. Een simpel mailtje is genoeg, zelfs als ik dat volgens hun voorwaarden te laat stuur.

De Kamer van Koophandel heeft dus blijkbaar ook willens en wetens drie jaar lang  te hoge rekeningen gestuurd voor de inschrijving.

De Kamer van Koophandel weigert deze onterecht geïnde bedragen terug te betalen.

Wat roept dit voor vragen op?

Kan de Kamer van Koophandel zomaar weigeren om het teveel betaalde terug te betalen. Is hier geen sprake van “onverschuldigde betaling“?

Moet een Kamer van Koophandel, waarbij ondernemers zelfs wettelijk verplicht zijn om zich aan te sluiten, niet het goede voorbeeld geven, door zelf geen spookrekeningen te sturen? In de brochure van de KvK staat bijvoorbeeld: “Het is voor ondernemers onbegonnen werk om op alle terreinen deskundig te zijn. Gelukkig zetten de Kamers van Koophandel zich – al meer dan 200 jaar! – actief in om ondernemers te informeren en te ondersteunen”. Maar ondertussen word je als ondernemer dus zelf gewoon bedonderd door de KvK.

Tenslotte:

Het gaat heus niet om enorme bedragen, maar wel om een paar honderd euro maar voor dat geld heb ik niks terug gekregen.

Ook verkoopt de Kamer van Koophandel je bedrijfsgegevens aan wie het maar wil hebben, waardoor ondernemers gespamd worden en  met hun hele hebben en houden op Google Maps komen te staan, zonder dat ze daar om gevraagd hebben.

8 januari 2011     Politiek     Trackback-URL     reageer

3 reakties

 1. 1 René:

  Hallo, Ja, dazelfde heb ik nu ook. Heb vorig maand een brief gestuurd aan de KvK met de vraag of de bijdrage niet naar beneden kon voor een stamrecht-BV. Heb antwoord gekregen dat voor 2011 de bijdrage inderdaad naar beneden gaat. Maar over voorgaande jaren willen ze niets terugbetalen.
  Ik vind dat diefstal!!
  Kunnen we hier niets tegen doen, er zijn nog veel meer mensen die hiermee te maken hebben?
  Groeten,
  R. Baarda

 2. 1 Catharina:

  Ik had ook verwacht dat er veel meer mensen door getroffen zouden zijn, maar had vraag gesteld op Higherlevel forum en daar kwam geen enkele reactie.

  http://www.higherlevel.nl/forum/index.php?board=50;action=display;threadid=17222;start=msg326568#msg326568

  Ben zelf we van plan om beroep te doen op onverschuldigde betaling. Laat het hier wel weten wat het resultaat is.

 3. 1 Ron:

  Ook ik kwam er vandaag bij toeval achter dat er een “nieuwe” regeling voor de bijdrage bestaat bij een Stamrecht BV. Zo even een mail gestuurd, ben nog in afwachting van antwoord. Maar de antwoorden die jullie hebben gekregen zijn niet bemoedigend.
  Mijn administratie bestaat uit 2 ordners, die heb ik net doorgeplozen maar niets kunnen ontdekken over berichtgeving over deze nieuwe regeling, nog van KVK, noch van de Kamer.
  Inmiddels zijn jullie ruim 6 maanden verder, nog reacties/resultaten gehad? Ron

 4. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)