Anonymous: Het kan altijd erger..

Wat een verhaal..

Afgelopen week maakte Aaron Barr van het Amerikaanse bedrijf HBGary via The Financial Times bekend dat hij de namen zou onthullen van een aantal mensen die betrokken zijn bij “Anonymous” en deze zou doorgeven/verkopen aan de FBI. Die vooraankondiging bleek geen slimme zet, want voordat Aaron Barr met zijn ogen kon knipperen, was hun website gehackt, hun emailservers, zijn Twitter account en zijn Linkedin Profiel. Ook onthulde Anonymous zelf al vast de lijst met namen die volgens HBGary betrokken zijn bij Anonymous, maar waar volgens Anonymous niks van klopt.

Anonymous verspreidde vervolgens duizenden emails van het bedrijf via een torrentbestand op The Pirate Bay. Daaruit bleek o.a. dat er bij HBGary intern al flink wat discussie was geweest of dit wel zo’n slimme actie was en of de methodes van Aeron Barr om achter de identiteit van mensen achter Anonymous wel deugden. De situatie liep dusdanig uit de hand, dat een van de CEO’s van HBGary zich uiteindelijk zelfs voor het eerst van haar leven op IRC waagde, waar een chatkanaal voor Anonymous is. Hier de chatlog.

Maar uit de mails bleek ook  dat het bedrijf samen met nog een aantal andere bedrijven in de VS in opdracht van The Bank of America bezig waren om een lastercampagne (pdf) tegen Wikileaks te starten. Zo was het plan o.a. om desinformatie te lekken via Wikileaks om daarmee aan te tonen dat Wikileaks niet deugt. Ook werden suggesties gedaan om de carrières van bekende bloggers, waaronder Glen Greenwald die Wikileaks openlijk steunen kapot te maken. Dit alles omdat Wikileaks binnenkort geheimen van Amerikaanse banken zal onthullen.

Dit is een korte samenvatting van de soap; de lange, Engelstalige versie staat hier bij ArsTechnica:

How one man tracked down Anonymous—and paid a heavy price

Het lijkt er niet op dat dit het einde is aan alle ellende voor HBGary. Er komen steeds meer onfrisse praktijken naar buiten via de duizenden gelekte emails, zoals vandaag dat HBGary via sociale netwerken spioneert naar familieleden van mensen die betrokken zijn bij organisaties die zich kritisch opstellen ten opzichte van de Amerikaanse Chamber of Commerce, een organisatie die zich o.a. inzet voor meer censuur en meer bescherming van “Intellectueel Eigendom“.

Tenslotte: Hier het persbericht van Anonymous.

Updates:

Ook Nederlandse Politie, Marechaussee en Ministerie klant bij HBGary

Crowdleaks heeft zoekmachine gemaakt voor het doorzoeken van de mails van HBGary

Interessant Interview met Glen Greenwald waaruit o.a. blijkt dat Bank of America en Chamber of Commerce wel degelijk betrokken waren bij de lastercampagnes van HBGary tegen Wikileaks en bloggers, terwijl ze dat ten stelligste ontkennen.

Op Ars Technica wordt uitgebreid toegelicht hoe de hack van de website, systemen en accounts van HBGary kon worden uitgevoerd.

Ars Technica: How HBGary wrote backdoors and rootkits for the government.

Who is Anonymous:

14 februari 2011     Politiek, Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)