De verborgen kosten van Squarespace

Ik gebruik al jaren Firefox met de NoScript extension. Noscript, is een van de populairste uitbreidingen voor Firefox en het houdt alle javascripts tegen die geïnstalleerd zijn op een website die je bezoekt. Ik heb  een soort haat/liefde verhouding met NoScript, want soms bezoek ik een website en zie ik letterlijk niks omdat de hele site is opgebouwd uit javascripts. Aan de andere kant weet ik dat scripts vaak worden misbruikt om websitebezoekers te analyseren en te volgen en daar houd ik niet van. Dus toch maar NoScript..

Nu kwam ik vandaag terecht op de website van Erwin Blom – Erwin is iemand, die ik redelijk hoog heb zitten en met verstand van journalistiek en social media.  Maar op dit blog zag ik niks. Daarom vroeg ik op Twitter welke javascripts ik moest toelaten om het te kunnen lezen. Erwin reageerde zelf en zei dat hij dit soort klachten nooit kreeg en dat ik wel een speciale bezoeker was..

Dat zal ook wel, maar daarna gaf hij aan dat hij zelf geen enkel javascript op zijn site heeft gezet, maar dat Squarespace dit allemaal voor hem regelt..

Bij Squarespace kun je op een simpele manier een eigen website / weblog aanmaken. De kosten zijn minimaal $ 12,– per maand. Dat is misschien niet zoveel maar daarbij kost het je wel,  dat Squarespace met je site kan doen wat het wil. Zo draaien er op de site van Erwin maar liefst 14 javascripts.

Een daarvan is Bluekai. Bluekai leeft van het verkopen van data die worden verzameld via cookies op websites van websitebezoekers aan bedrijven. Investeerders zien dit blijkbaar en wel zitten want er is al voor 34,7  miljoen in dit bedrijf geinvesteerd. Hoeveel hiervan zou Squarespace krijgen?

Een andere is mmismm  Daarover wordt dit gezegd:

“mmismm.com is a domain used by Mindset Media which is an advertising company that is part of a network of sites, cookies, and other technologies used to track you, what you do and what you click on, as you go from site to site, surfing the Web. Over time, sites like mmismm.com can help make an online profile of you usually including the sites you visit, your searches, purchases, and other behavior. Your profile can then be exchanged and sold between various companies like mmismm.com as well as being sold to other advertisers and marketers.”

Dit zijn er maar 2 van de 14. Ik heb geen zin en tijd om ze allemaal uit te zoeken, maar wat ik wil zeggen is dat je voorzichtig moet zijn met het gebruiken van dit soort ogenschijnlijk goede,  gemakkelijke en relatief goedkope diensten. Je betaalt misschien op een andere manier dan je had verwacht, namelijk over de rug van je bezoekers.

Update: 1 + 1 is niet altijd 2

Op Twitter wees @floorter erop dat op andere Squarespace sites die scripts niet draaien en ik geloof Erwin ook als hij zegt dat hij ze niet bewust zelf geïnstalleerd heeft. De vraag is nu waar ze wel vandaan komen of kwamen want het zijn er nu nog maar 6 en de dubieuze zijn verdwenen…

28 april 2011     Internet Algemeen, Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

3 reakties

 1. 1 Erwin Blom:

  Dank voor je post! Ik ga er navraag naar doen!

 2. 1 Catharina:

  Graag gedaan en benieuwd naar de reactie van Squarespace.

 3. 1 Peter Bex:

  Netkwesties heeft toevallig op dezelfde dag over dit onderwerp ook een bericht geplaatst
  http://www.netkwesties.nl/373/die-prachtige-iphone-demasque-koning.htm

  Hun uitsmijter: “Internet en ook mobiele diensten in apps zijn echt hartstikke gratis, menen gebruikers…Hoe lang nog?”

  Er lijkt waarachtig bewustzijn te ontstaan, ook al is dat vooralsnog beperkt tot bepaalde hoeken van de blogosfeer. Het moet ergens beginnen 🙂

 4. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)