Maak jezelf en de wereld een beetje vrijer en stap over naar Ubuntu 11.04

Sinds vorige week  ben ik over naar Ubuntu 11.04 (codenaam: Natty Narwhal). Voor wie het  niet weet, Ubuntu is een besturingssysteem voor je computer, te vergelijken met Microsoft Windows of Apple OSX. De belangrijkste verschillen zijn dat Ubuntu gratis is, vrije software (open source) in plaats van gesloten software (bedrijfsgeheim)  en dat je bij Ubuntu een veel uitgebreider en completer softwarepakket krijgt.

Als het gratis is en uitgebreider, waarom gebruikt niet iedereen het dan?

Ten eerste wordt Windows standaard meegeleverd bij nieuwe computers. Je moet er echt moeite voor doen om een “schone” pc te vinden en zeker laptops. Ubuntu wordt langzamerhand wel wat bekender, maar veel mensen kijken je nog steeds glazig aan als je het erover hebt.

Microsoft en Macintosh hebben bovendien enorme budgetten om uit te geven aan marketing. Of het waar is weet ik niet, maar ik heb wel eens gehoord dat  Microsoft meer geld besteedt aan marketing dan aan softwareontwikkeling.  Ubuntu heeft dat geld niet want Ubuntu is gratis. Er wordt wel geld verdient aan Ubuntu voor bijvoorbeeld ondersteuning van bedrijven, maar die bedragen vallen in het niet bij het geld wat verdiend wordt aan softwarelicenties.

En dan zijn er nog de mensen die Ubuntu wel kennen, maar die beroepsmatig afhankelijk zijn van bepaalde software die er alleen voor Windows of Mac is, zoals bijvoorbeeld Photoshop of Adobe Indesign. Ubuntu heeft daarvoor wel alternatieven, maar dat betekent wel een nieuw leerproces en soms ook wat mindere functionaliteit.

Is het erg dat niet meer mensen Ubuntu gebruikt?

Ja en nee.. Door de koppelverkoop van software met computers heeft Microsoft een ongezond hoog marktaandeel, iets van 90%. Dat leidt er bijvoorbeeld toe dat hardware fabrikanten weigeren om drivers voor de besturing van hun producten te leveren, die met Ubuntu en andere Linux-en werken. Een ander voorbeeld is dat tv-stations op Internet software gebruiken, die alleen werkt voor mensen die Windows gebruiken. Zo kun je gemiste uitzendingen bij de commerciële omroepen op Internet alleen terug zien als je Microsoft’s silverlight gebruikt en dat werkt op Ubuntu niet (goed).

Ook scholen dwingen ouders en leerlingen vaak tot het kopen van Microsoft-producten omdat hun leersysteem niet werkt met andere besturingssystemen. Overigens is het gebruik van Microsoft’s gesloten source software in het onderwijs uberhaupt al niet zo slim..

En nee omdat Ubuntu, Linux en andere open source software toch wel doorgaan en geleidelijk zullen blijven groeien. Als fabrikanten weigeren om drivers te leveren dan lossen de ontwikkelaars dat vrijwel altijd zelf op, door eigen drivers te maken. En laten we wel zijn; het niet terug kunnen kijken van programma’s op de commerciële omroepen, is vaak eerder een zegen..

Is het jammer? Ja, het is wel een beetje jammer..

Zoveel mensen die nu Windows gebruiken, terwijl ze dat eigenlijk helemaal niet nodig hebben en zelfs beter af zouden zijn, zonder. Beter, omdat een eenmaal goed geïnstalleerde Ubuntu computer zoveel gemakkelijker te onderhouden is. Je hoeft eigenlijk alleen maar updates te draaien en dat is het. Extra software installeren gaat heel simpel en veilig via het gecontroleerde software centrum.  Virus- en spywaresccanners zijn niet nodig. Als je kiest voor een long-term-support versie van Ubuntu, heb je er drie jaar meestal geen omkijken naar. Ik schat het aantal mensen wat onnodig Windows gebruikt op iets van 80%.

Waarom heet het Ubuntu 11.04?

Ubuntu krijgt elk half jaar een upgrade – in april (0.4) en in oktober (10). Het is niet zo dat Ubuntu bij iedere upgrade weer totaal anders is; er is sprake van een geleidelijk ontwikkeling naar een steeds gebruikersvriendelijker en stabiel systeem. Deze laatste upgrade is overigens voor de gebruikers best wel een grote, vooral omdat Ubuntu nu gebruik maakt van een andere interface (Unity):

Ubuntu 11.04 – Hoe kom je eraan?

Daarvoor zijn verschillende manieren:

Windows-gebruikers kunnen Ubuntu gemakkelijk uitproberen via Wubi.  (ubuntu wordt dan binnen windows geinstalleerd en kan ook simpel weer verwijderd worden)

Downloaden via http://www.ubuntu.com – Tip: probeer eerst via de live cd of je hardware goed werkt met Ubuntu.

of:

Voorgeinstalleerde hardware kopen, bijvoorbeeld via onze webwinkel: Mingos

Meer informatie:

Uitgebreide review van Ubuntu 11.04 op Tweakers

Engelstalige uitleg van Unity in Ubuntu op OMGUbuntu

The Power Users Guide to Unity

 

 

2 mei 2011     Ubuntu, Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

9 reakties

 1. 1 Richard:

  Hoi Catharina,

  Over een beetje vrijer gesproken, heb je de blogs van Jeff Waugh gelezen? http://bethesignal.org/blog/2011/03/18/timeline-gnome-canonical-2009/
  Lees de hele reeks (is nogal wat leesvoer 🙂 )over de relatie/acties van Canonical op Gnome, en ik ben benieuwd naar je reactie. En helemaal in het daglicht van GnomeShell en Unity.

 2. 1 Catharina:

  Hoi Richard, dank je wel – ik heb dat hele Unity/Gnome gedoe eigenlijk niet goed gevolgd. Ik vind het jammer dat het tot een gedeeltelijke splitsing is gekomen; aan de andere kant gebeuren die dingen vaker en is het ook een van de voordelen dat dat kan met open source. Zo kan er nu bijvoorbeeld een “Ubuntu” onder een andere naam met de gnome shell komen.. Uiteindelijk is er meer keuzevrijheid voor de gebruiker.

 3. 1 Richard:

  Keuzevrijheid voor de gebruiker is altijd goed, alleen is dit voor een gebruiker een beetje raar/vreemd. Unity en Gnome Shell lijken zoveel op elkaar, en ook nog op dezelfde bibliotheken gebaseerd. Dan is het beter om de krachten te bundelen om nog een beter product te maken. En ik denk dat de splitsing juist niet tot stand is gekomen door keuzevrijheid, maar meer in de vorm van: wij (Ubuntu) willen dat het zo gaat, geen keuze mogelijkheid (kijk maar naar de switch van Rythymbox naar Banshee (ook nog eens Mono).

 4. 1 chris:

  Beste Catharina, ik gebruik al bijna 7jaar geen windows meer. Toch krijg ik met moonlight de silverlight apps wel aan de praat. Is silverlight onder windows zoveel beter dan onder linux?

 5. 1 kyentei:

  Catharina:

  Wat je zegt over de splitsing met de GNOME Shell en Unity klopt niet helemaal. In 11.04 maakt Unity nog gebruik van de GNOME 2.x omgeving, en resulteert het installeren van de GNOME Shell (via PPA) in een niet werkende Unity omgeving.

  Echter zijn de Ubuntu developers al sinds 1 dag na de release van 11.04 alweer druk begonnen met het focussen op Ubuntu 11.10, waarin Unity gebruik zal maken van GNOME 3. Dit biedt dus voor gebruikers de mogelijkheid om Unity en GNOME3 (Gnome Shell) naast elkaar te draaien (met een keuzemogelijkheid bij het inlogscherm).

  Wat Ubuntu 11.04 betreft; GNOME3 is té laat uit gekomen (als stabiele versie) om in 11.04 te belanden, het was simpelweg te veel werk voor de Ubuntu developers om GNOME3 op tijd klaar te krijgen (functionerend binnen 11.04 en Unity) voor de release van Natty Narwhal.

  Er worden verschillende wegen in geslagen wat standaard desktopomgevingen betreft, maar geen enkele omgeving wordt uitgesloten. Ubuntu met de GNOME-Shell is geen onmogelijk optie, gelukkig. ^_^

 6. 1 Catharina:

  Lieve mensen.. deze blogpost is gericht op nieuwkomers.. Wat moeten zij niet denken van deze reacties? Het lijkt wel oorlog!

 7. 1 Patrick Hendriks:

  Van die 80% die onnodig Windows gebruikt, durven of willen een heleboel mensen niet zelf over te stappen op Ubuntu. Daar helpt ZorgeloosComputeren.NU hen bij. Zie http://www.zorgelooscomputeren.nu. Zo helpen wij het marktaandeel Linux te vergroten! Iedereen die is overgestapt wil niet meer terug naar Windows…

 8. 1 Richard:

  Oeps … sorry, had niet door dat het specifiek gericht was voor nieuwkomers (tijd voor een bril denk ik 🙂 ). Maar voor alle nieuwkomers, wil je de wereld nog meer vrijer maken, er is ook nog een linux distributie met de naam Fedora http://fedoraproject.org/, met over een dag of 20 de Fedora 15 release met de revolutionare next generation Gnome desktop http://www.gnome3.org/

 9. 1 R:

  De gnome desctop lijkt meer op windows dan dat unety.
  Die eerste lijkt me makkelijker voor beginners.
  Gelukkig is er altijd de mogelijkheid om gnome als nog te installeren.

  groetjes

 10. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)