Valentijnsdag = I Love Free Software Day

I love Free Software!Mijn valentijnskaartje gaat vandaag naar de ontwikkelaars van vrije software want vandaag is het “I Love Free Software Day“. Het klinkt misschien wat overdreven om te houden van software, maar toch doe ik dat..

Free Software, niet te verwarren met gratis software, is software die iedereen mag delen, waarvan we allemaal mogen zien hoe het werkt en die iedereen mag aanpassen of verbeteren. Het is het omgekeerde van gesloten software, zoals die van Microsoft Windows en OSX van Apple want die software mag je alleen gebruiken en verder niks, nul, nada..

Het Internet is gebouwd met vrije software, bijna alle supercomputers in de wereld draaien op vrije software en vandaag zag ik dat de Linux/vrije software specialisten op de arbeidsmarkt niet aan te slepen zijn.

Vrije software past bij wie ik ben en hoe ik naar de wereld kijk. Wij leven nu in een wereld waar zogenaamd “intellectueel eigendom” op een enorm voetstuk wordt geplaatst. Intellectueel eigendom wordt beschermd door een groot aantal wetten en Internationale Verdragen, die de ontwikkeling van de wereld naar mijn idee vooral belemmeren in plaats van bevorderen. Vaak worden deze wetten en verdragen meegeschreven door bedrijven die er belang bij hebben en zonder enige vorm van inspraak van burgers. Een recent dieptepunt is het ACTA-verdrag.

Tot het Internet kwam hadden burgers relatief weinig last van intellectueel eigendom, maar nu kan eigenlijk iedereen er dagelijks tegenaan lopen. De wetgeving blijkt een wespennest en voor je het weet word je aangeklaagd voor schending van auteurs- merken- of octrooirecht (patenten)

Een voorbeeld van vandaag:

Het domein van een  populair hiphop blog in Engeland wordt afgepakt, de website stil gelegd, de eigenaren opgepakt en de gebruikers bedreigt met vervolging

Mijn eigen ervaring:

Ik kreeg een rekening van meer dan € 700,– voor een foto van een vulpen, die ik zelf niet online had gezet. 

In plaats van optimaal gebruik te maken van de grote gratis kopieermachine die het Internet is, wringen multinationals, organisaties die rechten beheren en overheden zich samen in allerlei bochten om deze ontwikkeling te stoppen.

Vrije software staat haaks op deze mentaliteit; In de vrije software wereld bestaat er geen intellectueel eigendom: alles draait om delen, samenwerken en vrijheid en ik geloof dat dat uiteindelijk een veel betere weg is voor ons allemaal.

Naast die idealen, heb ik ook praktisch veel te danken aan vrije software. Mijn laptop draait op Ubuntu Linux en al onze websites draaien op vrije software, zoals Freelancenetwerk en Zoekburo (Drupal), Kletskous en OpZijnKop (WordPress),  Open-Of-Course (Moodle) Cursusnetwerk (Moodle) en (Joomla!) en Internet-Geld-Verdienen (Joomla). Ook alle sites die we voor anderen ontwikkelen via Mingos zijn gebouwd met vrije software. Dat houdt onze klanten vrij, de kosten beperkt en al deze software doet beslist niet onder voor commerciële niet-vrije varianten.

Voor meer info over wat jij kunt doen, zie de website van The Free Software Foundation Europe:

I ♥ Free Software

 

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)