Miljoenen in opstand tegen ACTA – Europese Commissie stapt over naar damage-control-mode

Zo! Bijna 2 miljoen mensen hebben inmiddels op de internationale petitie tegen ACTA gestemd! Ook gingen in verschillende landen, o.a. in Zweden en Polen duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen dit verdrag.  Dat is de Europese Commissie ook opgevallen en die zijn inmiddels overgegaan naar “damage control mode”. Niks mis met ACTA zeggen ze,  niet zeuren mensen, gewoon doorlopen.

Maar die miljoenen mensen zijn niet allemaal gek:

Zo beweert de Europese commissie dat ACTA alleen gaat over grootschalige schendingen van auteursrecht door criminele organisaties en dat de individuele internetter er geen last van zal hebben. Alleen staat dat nergens benoemd in het verdrag. Iedereen die iets online deelt, kan voor de rechter gesleept worden.

De Commissie zegt verder dat internetters gewoon “non-pirated” materiaal kunnen blijven delen. Ja,  dat moet er nog bijkomen! Maar dan nog? Wat is non-pirated materiaal? Als ik een boek koop, mag ik dat gewoon aan een vriend uitlenen of weggeven of ik mag het verkopen, mag ik dat straks ook nog met een gekocht e-boek?

De Commissie zegt ook dat ACTA geen gevolgen zal hebben voor nationale wetgeving omdat die al op orde is. Het gaat vooral om het in lijn brengen van onze wetten met die van landen waar ze dat nog niet hebben. Als dat zo is (en dat is zo, denk ik),  dan zegt dat veel over onze wetten; de weerstand tegen ACTA is ook een teken dat mensen zich niet langer meer kunnen vinden in onze wetgeving rondom zogenaamd intellectueel eigendom. Dat bleek bijvoorbeeld ook uit de vele negatieve reacties op de rechterlijke uitspraak waarbij Ziggo en XS4all verplicht werden om The Pirate Bay af te sluiten na een eis van de Stichting Brein.

Wat veel mensen ook verontrust, is dat we tegenwoordig uitgeleverd kunnen worden naar de VS voor daden die in ons eigen land niet strafbaar zijn. Dat hangt bijvoorbeeld Richard ‘O Dwyer boven het hoofd en dat alleen maar omdat hij een website runde waar hij linkte naar materiaal waar auteursrecht op rust. Zoiets kan gemakkelijk je eigen kind ook overkomen.

En als het zoals de EC zegt, vooral om landen gaat waar de wetgeving nog niet op orde is, is het ook een raadsel waarom landen als China, India en Brazilie niet zijn uitgenodigd voor deelname aan ACTA, aangezien dat vooral de landen zijn waar ze weinig hebben met “intellectueel eigendom”.

ACTA is jarenlang geheim gehouden, maar in de faq zegt de commissie dat dat normaal is voor dit soort verdragen en dat de tekst nu publiek beschikbaar is. Dat is zo, maar de tekst van het verdrag  is nu definitief en het  Europarlement kan alleen nog het hele verdrag verwerpen of aannemen zoals het  nu is. Zelfs zij,  kunnen geen wijzigingen meer voorstellen.

En de Commissie mag dit dan normaal vinden; ik vind het niet normaal en wil het Europees Parlement nog enige geloofwaardigheid behouden, dan kan ze niet anders dan dit abominabele verdrag verwerpen. Het in het geheim bekonkelen van dit soort afspraken door politici, ambtenaren en de industrie, in dit geval de entertainment-industrie is bovendien niet meer van deze tijd.

Nog een paar hoogte- en vooral dieptepunten:

Aanstaande zaterdag vinden er wereldwijd weer protesten plaats tegen ACTA, ook in Amsterdam

9 februari 2012     Europese Politiek, Internet Algemeen, Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

7 reakties

 1. 1 McVries:

  En nu maar hopen dat meer mensen dit oppakken en wakker worden! Goed artikel!

 2. 1 R:

  Zelfs reekje heeft een verslag over de Acta protesten op haar blog staan ! http://reekje.nl/wordpress/2012/02/kijk-huiver-en-kom-naar-amsterdam-verslagje/

 3. 1 ACTA! Teken de petitie | Linux op de PC – Ubuntu Oneiric Ocelot (11.10):

  […] Help mee duidelijk te maken dat inspraak zonder inzicht leidt tot uitspraak zonder uitzicht. Onze volksvertegenwoordigers hebben geen idee wat het inhoudt en wat de gevolgen zijn. Stem tegen! Teken de Petitie, veel mensen gingen je voor! […]

 4. 1 R:

  De nederlandse regering begint ook te twijfelen

  http://webwereld.nl/nieuws/109522/tweede-kamer-stelt-acta-ondertekening-uit.html

 5. 1 Valentijnsdag = I Love Free Software Day | Kletskous:

  […] die er belang bij hebben en zonder enige vorm van inspraak van burgers. Een recent dieptepunt is het ACTA-verdrag.Tot het Internet kwam hadden burgers relatief weinig last van intellectueel eigendom, maar nu kan […]

 6. 1 Catharina:

  Niet de Nederlandse regering begint te twijfelen, maar de Tweede Kamer. De regering kan een motie van de Tweede Kamer naast zich neerleggen, al zal ze dat meestal niet al te snel doen omdat de Kamer dan het vertrouwen kan opzeggen.

  Daarnaast denk ik dat de motie te beperkt is omdat die alleen gaat over grondrechten; onze grondrechten stammen nog uit de tijd van de ganzenveer en zijn nooit aangepast aan het Internet-tijdperk. Datzelfde geldt voor onze auteursrechtwetgeving. Een auteursrecht wat geldig is tot 90 jaar na de dood van de maker is een bizar voorbeeld daarvan.

 7. 1 kletskous.nl over de acta | Reekje.nl:

  […] (typeof(addthis_share) == "undefined"){ addthis_share = [];}https://kletskous.com/2012/02/09/miljoenen-in-opstand-tegen-acta-europese-commissie-stapt-over-na… February 15th, 2012 | Category: ATTENTIE […]

 8. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)