Het gelazer met (software) patenten – Politiek, doe eens iets..

Vandaag kwam ik maar liefst 4 berichten tegen over de ellende met (software) patenten (octrooien) en die deel ik graag met jullie:

Het eerste is een artikel van Rick Falkvinge, oprichter van de eerste Piratenpartij (in Zweden) en dat verhaal legt het probleeem met patenten heel goed bloot:

“Hoe patent-monopolies werken in het echte leven, dus buiten Sprookjesland

Het begint zo:

Er is een sprookje over hoe arme, eenzame uitvinders plotseling komen met een fantastisch idee, daarvoor een patent aanvragen en puissant rijk worden nadat het patent wordt toegekend..

Maar zo werkt het niet in het echte leven en waarom niet?

Alleen al het aanvragen van een patent kost al iets van € 50.000,–

Heb je het patent eenmaal binnen, dan is de kans groot dat je op een of ander moment wordt aangeklaagd; De kosten van patentrechtszaken lopen vaak in de miljoenen..  en dat heeft die arme uitvinder op zijn zolderkamertje niet liggen..

Andersom werkt het ook zo: mensen die bedrijf beginnen en succesvol worden, worden regelmatig aangeklaagd vanwege allerlei onnozele patenten die grote bedrijven menen te hebben en of dat dan al, dan niet zo is, het kleine bedrijf kan niet op tegen dit soort geweld..

Het tweede is een artikel op een van mijn favoriete blogs Techdirt, met als titel:

Hoe kan het,  dat een idee, wat in de offline wereld niet gepatenteerd kan worden omdat het abstract is, plotseling wel gepatenteerd kan worden als het op het Internet wordt uitgevoerd?

Voorbeelden:

Ebay heeft een patent op online veilingen, maar in de “echte wereld” bestaan veilingen al veel langer en mag iedereen ze houden..

Een patent op het verplicht eerst bekijken van advertenties, voor je de inhoud mag zien waar je voor kwam.. Stel je voor dat je pas de krant mag lezen, nadat je eerst alle advertenties goed hebt bekeken of dat je geen programma mag kijken op tv als je het geluid tijdens de schreeuwende reclames uit zet..

Het derde artikel staat op ArsTechnica en gaat over de onmogelijkheid van software patenten.

Het komt er in het kort op neer dat het voor een software ontwikkelaar onmogelijk is, zowel practisch als financieel om uit te zoeken welke patenten er allemaal bestaan, die effect zouden kunnen hebben op de software die hij wil ontwikkelen..en ieder jaar komen er zo’n 40.000 bij. (Dit slaat op de VS, maar ook in Europa kennen we al software patenten).

Het vierde artikel.. daar wil ik het later nog eens over hebben gaat over patenten in de Medicijnindustrie en ook daar hebben ze vaak een verwoestend effect op de gezondheid van mensen.

Tot slot:

De wereld van patenten en ander zogenaamd intellectueel eigendom vormt echt een mijnenveld voor met name startende-, kleine ondernemers en innovaties.  Het bedreigt bovendien het vrije Internet en  is volgens mij een van meest ondergewaardeerde problemen van onze tijd.

Maar geen enkele politieke partij heeft het bestrijden of aanpassen hiervan aan het online tijdperk  hoog in het vaandel. In tegendeel! De meeste politieke partijen, de VVD voorop,  zijn – onder invloed van lobby’s van grote bedrijven – overtuigd voorstander van dit systeem van bescherming van intellectueel eigendom. De enige uitzondering is de Piratenpartij en daarom hoop ik ook dat die zo snel mogelijk, ook in Nederland een factor van betekenis worden.

 

12 maart 2012     Europese Politiek, Ondernemen en Internet, Politiek     Trackback-URL     reageer

3 reakties

 1. 1 Johan:

  Shell koopt al ruim 40 jaar zoveel mogelijk zonnecel-patenten op juist om de ontwikkeling af te remmen, zijn hiervan ook voorbeelden in de software-wereld?

 2. 1 RBteZ:

  Software-octrooien wordt primair ingezet tegen lastige concurrenten. Nokia en Ericsson deden als Skandinavische vrienden niet moeilijk tegenover elkaar over hun software-octrooien, maar toen die akelige Steve Jobs hun rustige leven kwam verstoren probeerden ze hem wel een hak te zetten.

  Octrooien worden vaak met innovatie geassocieerd, maar in de praktijk is eerder het tegendeel het geval. Al heel lang trouwens: de Amerikaanse luchtmacht vloog in de Eerste Wereldoorlog met Franse vliegtuigen omdat de Wright Brothers, de uitvinders van het vliegtuig, hun octrooien misbruikten.

  Octrooien zijn politiek niet sexy. Maar er is hier veel leed. Octrooien zijn primair handelspolitiek, en laat niemand beweren dat ze “logisch” of “rechtvaardig zijn. Octrooien worden vooral gebruikt om het schrijnende begrotingstekort van de Amerikaanse oorlogseconomie te lenigen. Want Amerikanen zijn het fanatiekst met octrooien. En het MKB – in Europa veel belangrijker dan in de VS – heeft het nakijken, want kan de torenhoge advocatenkosten niet betalen.

 3. 1 Catharina:

  @Johan In de software wereld worden patenten zoveel mogelijk misbruikt om geld te verdienen met zelf niks te doen – zo verdient Microsoft meer aan de verkoop van Android telefoons dan aan die van zichzelf: http://www.mobilecowboys.nl/nieuws/15385

  Software patenten zijn ook een bedreiging voor vrije software omdat dat vrij verspreid moet kunnen worden; zie: https://www.gnu.org/philosophy/fighting-software-patents.nl.html

 4. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)