Waarom stemmen op de Piratenpartij – deel 1

Ok, tot de verkiezingen ga ik hier vooral bloggen over de Piratenpartij.

Waarom stemmen op de Piratenpartij?

Er is een Internationale Piratenbeweging ontstaan die zich keert tegen corruptie in de politiek, die het Internet wil gebruiken om gewone mensen meer stem te geven, die het recht om te delen belangrijker vindt dan intellectueel eigendomsrecht, die zich keert tegen de invloed door lobby’s van grote bedrijven op wetgeving.. Kortom; de piraten willen democratie en dan echt!

Waarom noemen de Piratenpartijen zich piraten?

Oorspronkelijk is piraterij het beroven van schepen op zee.. rechtenorganisaties als Buma en Brein daarentegen, die leven van het auteursrecht van anderen,Ā  gingen het downloaden van wat muziek of films en software “piraterij” noemen. De piratenpartijen hebben deze naam daarom maar als een soort van geuzennaam erkend.

Zijn piraten dan geen dieven?

De Piratenpartij ziet downloaden niet als diefstal. Als iemand een brood steelt, is de ander het brood kwijt; als iemand een liedje download heeft de maker het liedje zelf nog steeds.

Wordt vervolgd..

24 april 2012     Piratenpartij, Politiek     Trackback-URL     reageer

6 reakties

 1. 1 Peter:

  Ik zou best graag op de PP willen stemmen want hun partijprogramma is bijna het perfecte programma op het gebied van (nieuwe) technologie en auteursrecht. Ook vind ik het fantastisch hoe ze opkomen tegen BREIN.

  Echter, als ik kijk in hun mailinglijstarchieven lijkt het vooral een groepje studentikoze pubers die geen kaas hebben gegeten van de politiek en maar wat lol trappen. De “arrrr” en andere piratenkreten zouden ze best achterwege mogen laten; dat kun je toch niet serieus nemen?

  Hun “website” is een gratis standaard blog met een lelijk design (terwijl ze toch wel een erg mooi opgemaakt partijprogramma hebben). Dit hosten ze bij de “cloud”-dienst van WordPress, die in hun privacy policy domweg zeggen dat het hun niet interesseert wat hun adverteerders aan tracking van bezoekers doen. Ik vind dat een partij die nadruk legt op privacy en overheidsbeleid daar wat zorgvuldiger mee mag omgaan. De link naar hun wiki werkt bovendien niet eens.

  Verder zie je ze nooit in de media. Zelfs op het datalek van Verzuimreductie/VCD bij Zembla wordt niet ingegaan, terwijl andere partijen al luid aan het roepen zijn over meldplicht datalekken enz. Gemiste kans!

  Al met al hebben ze nog een lange weg te gaan. Ik wens ze het beste, en ik twijfel nog altijd of ik misschien toch op ze zal stemmen ondanks al hun tekortkomingen; dat is dan enkel op de kracht van hun partijprogramma en hun acties tegen BREIN. Dat zegt genoeg hoop ik!

 2. 1 Catharina:

  Hoi Peter,
  De nieuwe website komt als het goed is deze week nog in de lucht en is dan geen wordpress blog meer.

  Verder denk ik dat je gelijk hebt dat ze nog een lange weg te gaan hebben, maar er zitten zeker een aantal geschikte mensen bij. Wat ook vervelend is dat die goede mensen hun tijd nu weer moeten verdoen met die stompzinnige rechtszaken van de Stichting Brein. Zie ook:

  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2012/04/brein_brengt_democratie_in_gev.html

  Dat soort dingen kost bovendien geld en dat is er ook al niet veel. Hopelijk leiden dit soort acties van brein in ieder geval tot meer steun in het land voor de piraten en ook meer aandacht van de traditionele media. Vanmorgen zat Dirk Poot, de voorzitter van de Piratenpartij in ieder geval even bij radio 1 en laatst bij Felix Meurders

 3. 1 Peter:

  Goed om te horen dat er toch aan de website gewerkt wordt, en dat de “traditionele” media niet helemaal genegeerd wordt.

  Ik denk dat je de rechtszaken niet als stompzinnig moet zien; het zijn relatief high-profile zaken over een zeer belangrijk onderwerp die media-aandacht trekken, waar PP dan weer zijn voordeel uit kan halen.

  Er is heel veel anti-BREIN mindshare, dus dit zou best wel eens als een goede reclame voor de partij kunnen dienen. BREIN heeft het nog niet door, maar ze graaft haar eigen graf!

 4. 1 Ze Moo:

  Aoy Catherina, geweldige blog en uiteraard metacool dat je veel aandacht aan de Piratenpartijen geeft! .)

  1 tip: Ik zou je blog visueel een tikkeltje aantrekkelijker maken door bij iedere post minstens 1 plaatje te plaatsen. Ik denk dat je meer bezoekers op je blog krijgt dan en/of langer op je blog rondkijken/lezen.

  En bijvoorbeeld als ’n blog post gelinkt wordt op ’n Facebook wall (zoals ik al heb gedaan met deze post) ziet het er meteen een stuk uitnodigender uit vind ik als Facebook daar automagisch een thumbnail bij plaatst.

  Voor ieder thema is er wel een passend beeld te vinden op ’t web. (Alleen al voor de Piratenpartij zijn er heel veel foto’s, grafiekjes en logo variaties te vinden.) Mocht je assistentie nodig hebben bij het zoeken naar een leuk plaatje, aarzel niet mij te vragen. We kunnen ook met SL mooie afbeeldingen creeren (ik verzamel/creeer piraten-spul in SL). Want soms zeggen beelden nog meer dan woorden, niet waar?
  .)

  http://zemoo.wordpress.com/2010/06/05/stemmen

 5. 1 Catharina:

  Hey Ze Moo – Dank voor je compliment en voor je aanbod om te helpen met afbeeldingen; je hebt gelijk dat het goed is om daar vaker gebruik van te maken. Ik kom weer eens bij je langs op Second Life – mooi plaatje ook op je eigen blog šŸ™‚

 6. 1 Guus Zwemwater:

  Wat nu onze democratische regering zou moeten zijn, heeft meer weg van een dictatuur.
  Democratie wil zeggen:
  De wil van de meerderheid, rekening houdend met de mening van de minderheid.
  Om dit te bereiken is er meer openheid nodig, zodat de kennis gedeeld wordt (kan worden) door meer mensen, zodat er ook openlijk over gediscussieerd kan worden.
  Over veel zaken kan dan een referendum gehouden worden, zodat de burger echt kan (en mag) mee beslissen.
  De piratenpartij heeft voorlopig mijn voorkeur, gezien mijn ideeƫn.

  Voor vragen en kritiek op de overheid, zie http://zeur.wordpress.com/

 7. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)