Vrouw (en man) : Kies voor de toekomst en die van je kinderen en kom bij de Piratenpartij


‘In de laatste peilingen staat de Piratenpartij nu rond 1 zetel.  Uit onderzoek blijkt verder dat de Piratenpartij het vooral goed doet bij manlijke kiezers onder de dertig jaar.

Zelf ben ik vrouw en 50 en  toch ga ik voor de Piraten. Als enige vrouw sta ik zelfs op de Kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van de Piratenpartij.

Waarom Piratenpartij?

Ik doe het omdat ik mij zorgen maak om onze vrijheid, privacy en die van onze kinderen. Zelf ben ik opgegroeid in een tijd waarin er nog geen Internet was; wij namen cassettebandjes op, kopieerden die van elkaar, we leenden elkaar boeken en lp’s uit en gaven die niet altijd terug, we deden soms dingen die niet helemaal door de beugel konden maar hoefden er ons geen zorgen over te maken dat het een dag later op YouTube of  Twitter stond.. Geen haan die ernaar kraaide..

Nu kost kopiëren niks meer  en ook de hoes of het boekje kun je gratis downloaden. Logisch dat de muziek- en boekenindustrie hier niet blij mee is. Zij noemen onze kinderen: dieven en piraten en proberen weer kunstmatige schaarste te creëren in een wereld van overvloed en laten websites verbieden.

Maar feitelijk doen ze hetzelfde als wij vroeger: ze geven een boek door aan vrienden of nemen muziek op en hebben totaal niet het idee dat ze daarmee iets doen wat verkeerd is.

Toch kan dit ze in grote problemen brengen omdat de huidige politiek onze verouderde auteursrechtwetgeving niet heeft aangepast aan het Internet. Sterker nog, onder druk van invloedrijke lobby’s van uitgevers, muziekindustrie e.d. is het auteursrecht keer op keer verlengd en geldt het in Europa nu tot zelfs 70 jaar na de dood van de maker. Her en der ontstaan wetten die mensen na paar overtredingen totaal willen afsluiten van het internet.

Jonge mensen die enthousiast experimenteren met de mogelijkheden van Internet zoals Peter Sunde , een van de oprichters van The Pirate Bay en Flattr en Richard O’Dwyer, die een website had gemaakt waarop alleen maar werd gelinked naar tv-programma’s  worden bedreigd met uitlevering naar de Verenigde Staten, gevangenisstraffen  en met boetes die ze hun levenlang niet af kunnen betalen.

De Overheid weet meer van ons dan wij van hen mogen weten!

Via Internet komen steeds meer geheimen en misdrijven van overheden en bedrijven aan het licht, maar mensen die die openbaar maken komen in rare situaties terecht, zoals bijvoorbeeld Julian Assange van Wikileaks, die nu al bijna 2 jaar vast zit op basis van vage en dubieuze beschuldigingen van seksueel misbruik en zonder aangeklaagd te zijn.  Zweden wil hem hierover ondervragen maar justitie weigert om daarvoor naar het VK te komen waar Assange vast zit, terwijl ze dat in andere zaken wel doen. Het is iedereen met wat boerenverstand wel duidelijk dat de Verenigde Staten hem als hij straks in Zweden zit, uitgeleverd wil hebben en hem  aan wil pakken voor zijn rol in Wikileaks. Assange zit inmiddels ondergedoken in de ambassade van Ecuador en Ecuador heeft hem asiel verleend omdat Zweden niet wil garanderen dat ze hem niet uitleveren aan de VS voor zijn rol in Wikileaks.

Daarom vraag ik mij af:

Willen wij een wereld waarin kinderen, jonge mensen  die dingen doen die ze vanzelfsprekend vinden, tot criminelen worden bestempeld?  Of willen we een wereld waarin we juist profiteren van het zo gemakkelijk en goedkoop kunnen delen van informatie, kennis en cultuur?  Gaan we op zoek naar andere verdienmodellen voor auteurs, muzikanten of blijven we buigen voor de miljardenindustrie die onze politici dwingt tot het beschermen van hun oude verdienmodellen? Vinden we dat overheden in dienst zijn van ons in plaats van andersom en in principe niks te verbergen hebben?

Persoonlijk zie ik internet als een grote kans om verder te komen, maar dat gaat stuk als overheden en bedrijven het vrije internet in hun greep krijgen, mensen bedreigen die gebruik maken van die kansen, die internet vooral zien als mogelijkheid om  de controle op burgers nog meer te vergroten, internetproviders dwingen al ons e-mail en andere communicatie te bewaren, ons af te luisteren zonder rechterlijke tussenkomst en zo meer..

En dan kun je wel zeggen: er zijn nu belangrijker zaken zoals de financiële crisis of weet ik wat.. maar het gaat erom dat wij grip krijgen op ons leven en het politieke proces, dat niet lobby’s van grote bedrijven en banken de wetten bepalen maar wij samen. Een hele uitdaging.. maar we hebben ons wel en wee al te lang overgelaten aan politieke partijen als VVD, CDA, D66  en PVDA die deze crisis niet hebben kunnen voorkomen en er ook geen oplossing voor hebben. We zullen het zelf moeten doen.. en dat is de uitdaging die de Piratenpartij ons geeft..

De Piratenpartij biedt Liquid Feedback:

Critici beschuldigen de Piratenpartij er meestal van dat ze geen alomvattend programma hebben en dat is ook zo. We zijn een nog jonge partij en we gaan in eerst instantie voor een aantal speerpunten die de huidige politiek laat liggen.

Maar wij geloven in “the wisdom of the crowd”. Wij denken dat mensen samen tegenwoordig beter in staat zijn oplossingen te bedenken dan de 150 Tweede Kamerleden die ons nu vertegenwoordigen. De werkelijke macht ligt nu bij de regering die de beschikking heeft over Ministeries met  een voor een duizenden ambtenaren. Vandaar ook dat er zo vaak besluiten worden genomen die in geen enkel verkiezingsprogramma staan. Toch vindt Mark Rutte die 150 man/vrouw nog maar lastig en daarom wil hij aantal volksvertegenwoordigers nog verder inperken; wij denken juist dat het aantal volksvertegenwoordigers sterk moet worden uitgebreid..

Dat gaan wij doen via het liquid feedback systeem, waar iedereen ook tijdens regeerperiodes mee kan denken, praten en beslissen.

Kortom: de huidige politieke partijen hebben er eigenlijk maar een zooitje van gemaakt, ze zijn best goed in het schrijven van mooie verkiezingsprogramma’s maar voeren in de praktijk heel andere zaken uit. Nederland is hier niet uniek in; de eerste Piratenpartij is ontstaan in Zweden, ze zitten ook al in het Europees Parlement, in Duitland zitten de Piraten in een groot aantal deelstaten en peilen ze regelmatig rond de 10%. Totaal zijn er nu zo’n 70 Piratenpartijen wereldwijd actief.

Het is nu tijd om het zelf het roer over te nemen en daarom Piratenpartij!

Hoe krijgen we de Piraten de Tweede Kamer in?

Het is niet gemakkelijk om als nieuwe partij aan de bak te komen, maar de eerste drempels hebben we overwonnen – het is gelukt om binnen een paar dagen voldoende ondersteuningsverklaringen bij elkaar te krijgen om mee te mogen doen aan de verkiezingen, de € 11.500 bij de Kiesraad te storten als borgsom en we hebben inmiddels ook ruim het benodigd aantal van 1000 leden gehaald om straks in aanmerking te komen voor subsidie voor politieke partijen.

Het enige wat nu nog nodig is, is minimaal 1 zetel in de Tweede Kamer, zodat het piratengeluid in ieder geval gehoord wordt. Daarvoor hebben we tussen de 60.000 tot 70.000 mensen nodig die op ons stemmen en liefst natuurlijk nog veel meer!

Maar de Piratenpartij is net als andere nieuwe partijen niet welkom bij de debatten op de publieke of commerciële omroep. Hierdoor hebben nog steeds veel mensen zelfs nog nooit van ons gehoord of denken ze dat we een grapje zijn…

Jij kunt helpen door op ons te stemmen op 12 september, je vrienden en familie over ons te vertellen, vrijwilliger te worden, te doneren voor onze campagene en ook door lid te worden.

*de coole tekening bij dit bericht is gemaakt door Masha, een van onze actieve vrijwilligsters

(deze post is een update van de versie van die van 15 juli 2012)

 

6 september 2012     Europese Politiek, Politiek, Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

23 reakties

 1. 1 L:

  Mooi geschreven mijn stem gaan woensdag 12 September in ieder geval naar de Piratenpartij! 😉

 2. 1 Anneke:

  Op mijn stem kun je ook rekenen!
  En ben gelijk maar lid geworden. 🙂

 3. 1 Catharina:

  Bedankt en welkom 🙂

 4. 1 H.Biermans:

  Het stuk hierboven ZOU door een vrouw geschrevenzijn, maar ze “vergeet” te ondertekenen. Is dat nu die beroemde openheid van de Piratenpartij?
  Laat mij dan maar gewoon op Emile Roemers blijven stemmen, die ondertekent tenminste!

 5. 1 Catharina:

  Ze vergeet niks: alle stukken op dit blog zijn door dezelfde vrouw geschreven! https://kletskous.com/een-kletskous/

 6. 1 H.Biermans:

  En wie IS die vrouw dan, hoe heet ze?

 7. 1 Catharina:

  Dat staat in de eerste zin.. https://kletskous.com/een-kletskous/

 8. 1 H.Biermans:

  Je heet dus “vrouw en 50”? Vreemde naam. Dan heet ik zeker “Man en 65+” ?
  Doe niet zo zielig en kom voor je identiteit uit, of DURF je niet?

 9. 1 Catharina:

  Jij kunt dus blijkbaar niet op een link klikken – dan zal ik het maar “voorlezen”: Hoi, Ik ben Catharina Bethlehem ..

 10. 1 H.Biermans:

  Als beleidsmedewerkster was je zeker gesp-ecialiseerd in het “verstoppertje spelen”. IK noem gewoon mijn naam altijd, daar schaam IK me Niet voor! Maar laten we deze discussie maar stoppen; blijf jij maar Piraatje spelen; die zijn goed in het zich zo inzichtbaar mogelijk maken!
  Laten we maar hopen, dat jullie geen zetel krijgen: in de Kamer ben je altijd zichtbaar!

 11. 1 H.Biermans:

  Overigns: tellen is kennelijk ook erg moelijk voor je: bedoelde link staat ik de 2e (tweede) alinea. Zeker academische studies gedaan?

 12. 1 Catharina:

  Beste Biermans – ik schrijf hier al jaren open en bloot onder mijn eigen naam op mijn eigen blog. Klik op contact en je ziet mijn naam en zelfs mijn adres – klik op Een kletskous en je ziet mijn naam en wat ik doe en gedaan heb. Dat is heel wat meer dan de lezers hier van jou weten maar dat hoeft ook niet hoor.

 13. 1 H.Biermans:

  Beste “beleidsmedewerkster” ,
  Raar, maar onder open en bloot verstaan we kennelijk niet hetzelfd! Ik noem gewoon mijn naam, daar hoeft niemand eerst een link voor aan te klikken EN DAN EEN EIND NAAR BENEDEN TE SCROLLEN!
  JE SCHRIJFT, DAT WIJ VEEL VAN DE OVERHEID NIET MOGEN WETEN EN ZIJ WEL ALLES OVER ONS, MAAR ZELF BEN JE OOK NIET ZO OPEN ALS JE PARTIJ KENNELIJK ZOU WILLEN!

 14. 1 CG:

  Wat een vreemde reacties zeg! Misschien moet je een les ‘begrijpend lezen’ volgen?

 15. 1 Catharina:

  Beste Biermans – wil je aub stoppen met SCHREEUWEN. En voor de laatste keer: je bent hier op mijn persoonlijke website – het blog van Catharina Bethlehem, die kandidaat is voor de Piratenpartij. Overal op deze site kun je vinden wie ik ben (zie de menu’s bovenaan de site). Het is niet gebruikelijk om op je eigen blog onder al je stukjes weer je naam te vermelden; dat zou knap vervelend worden..

 16. 1 ml2mst:

  Volgens mij is het iemand met te veel tijd, die uit verveling maar wat zit te trollen, of misschien heeft hij wat te diep in het Biermansglaasje gekeken 🙂

 17. 1 Ron Bakker:

  Hij heeft aan tafel gezet met de “partij voor de toekomst”, dat is een carnavals partij 🙂
  Dit soort mensen kan en wil je niet serieus nemen, zolang ze niet inhoudelijk willen en kunnen reageren.
  Mijn mening mag duidelijk zijn, ik stem op de PiratenPartij, vanmiddag heeft Dirk laten zien wie de beste is van de kleinere partijen.
  Nu nog 5 zetels ……….

 18. 1 H.Biermans:

  Mijn excuses voor het “schreeuwen”! Laat me in de opwinding wel eens gaan, wanneer ik me erger. Heb bovendien niet gezien, dat ik op een persoonlijke website zat, mij ongevraagd toegezonden. Dacht in mijn ergernis daarover, dat het een reclameboodschap van die Piraterij was, vandaar mijn reactie.
  Overigens: vind de naam “Kletskous” wel goed gevonden: heel typerend! Enne: hoewel ik er zeker niet in spuug: ik had, in tegenstelling tot wat sommige domme mensen uit mijn naam menen te kunnen afleiden, niets anders gedronken als een enkele espresso en enkele glazen water. Vanavond neem ik er een glas op in de hoop, dat Nederland verschoond blijft van piraatjes! Laat die maar aan de Afrikaanse kust blijven!
  Einde discussie!

 19. 1 Catharina:

  Einde discussie bepaal ik hier mr. Biermans, maar inhoudelijk heb ik nog geen enkele reactie van je gezien. Mensen ongefundeerd beledigen doe je maar ergens anders.

 20. 1 Ron Bakker:

  Denk aan je bloeddruk Catharina !
  Biermans schrijft:”in de hoop, dat Nederland verschoond blijft van piraatjes! Laat die maar aan de Afrikaanse kust blijven!”
  Hiermee geeft hij aan, dat hij zich er niet in verdiept heeft.

 21. 1 Suzan:

  Zo, nou, de eerste troll heb je al te pakken blijkbaar :’) Beetje jammer dat als men op een andere partij stemt, wat het goede recht is van de persoon in kwestie, er toch even een andere partij “beledigd” (ja, tussen aanhalingstekens, want het is meer ongefundeerd trollen) moet worden. Beetje sneu. Maar goed, ook zulke mensen moeten er zijn.

  Mijn stem heeft de PP inmiddels. Ook al ben ik het met sommige punten echt niet eens met de PP.. de gevestigde orde was voor mij ook geen oplossing. Ik ben erg benieuwd hoeveel zetels jullie binnenhalen!

 22. 1 Ron Bakker:

  Jammer dat we het niet gered hebben.
  Van één ding ben ik zeker, het lag niet aan Dirk, die heeft hard gewerkt.

  Jammer van de discriminatie door de NOS, RTL en de rest, die blijkbaar de digitale vooruitgang niet begrijpen, en ons laten zitten met een overheid die op ICT gebied bestaat uit onbenullen.

  Zou het echt 4 jaar duren, voordat we “weer mogen”?

 23. 1 paul:

  Over een jaartje weer een nieuwe kans; heb uit mijn omgeving toch van de nodige pp-stemmen gehoord.

 24. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)