Democratie: wij doen 1 x per 4 jaar hokje roodkleuren en de lobbyisten doen de rest..

Gisteren toonde het tv-programma Rambam aan hoe eenvoudig is om via de inzet van betaalde lobbyisten onderwerpen in de Tweede Kamer te krijgen.  Rambam zette een nepbedrijf (een particuliere commerciële zaadbank “Seed4U”) op, met nep-visitekaartjes, een website etc. en huurde vervolgens een ervaren lobbyist in. En ja hoor,  binnen de kortste keren stelde o.a. Mona Keijzer, de nr. 2 van de CDA-kieslijst kamervragen om de de belangen van dit bedrijf te dienen. Buikspreekpoppen, noemde deze lobbyist onze Kamerleden..

Dat deze volksvertegenwoordigers er intrapten is grappig en genant: beangstigender is dat het hele systeem dus zo werkt en dat een verslaggever als Ferry Mingelen, die al iets van 100 jaar in de Tweede Kamer woont,  in de uitzending ontkende dat dit soort praktijken plaatsvinden. Rambam had ook in het geheim opnames gemaakt in Nieuwspoort, de borrelplek waar politici, journalisten en lobbyisten elkaar ontmoeten en waar de ongeschreven regel geldt: Niks naar buiten brengen van wat er in Nieuwspoort gebeurt of wat er wordt besproken..

De uitzending is hier terug te zien: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1336386

Kom je dus merkwaardige wetsvoorstellen tegen, vraag je dan af wie er belang bij hebben..  In dit geval was het nog vrij onschuldig, maar multinationals hebben miljoenen budgetten voor het loslaten van hun lobbyisten op onze argeloze parlementariërs en ministeries.

ME_420_CorporateState

Mimi and Eunice – Cartoon by Nina Paley – License: ♡ Copying is an act of love. Please copy.
9 april 2013     Politiek, Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

3 reakties

 1. 1 Het drugsbeleid is al dommer dan dom en het wordt nog erger.. | Kletskous:

  […] had ik het over merkwaardige wetsvoorstellen en vandaag kwam ik er alweer eentje tegen..  PvdA Staatssecretaris van Rijn stuurt wetsvoorstel […]

 2. 1 Cor:

  Het verbaast me enorm dat de items van Rambam niet of bijna niet worden opgepakt terwijl de politiek normaal achter iedere oprisping van de Telegraaf aanrent.
  Met name deze lobby-activiteiten zouden duidelijker gereguleerd moeten worden. En dat daar mensen nog geld aan verdienen en totaal geen moraal in hun lijf hebben, ze gaan immers voor alles.

 3. 1 Waarom niet stemmen in een fopdemocratie | Kletskous:

  […] lang mogelijk geheim proberen te houden voor hun kiezers. Wie nog denkt in een democratie te leven, moet dat idee dan ook snel loslaten. We leven nu in een wereld waar multinationals samen met overheden de wetten maken en wij mogen 1 x […]

 4. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)