Het drugsbeleid is al dommer dan dom en het wordt nog erger..

Gisteren had ik het over merkwaardige wetsvoorstellen en vandaag kwam ik er alweer eentje tegen..  PvdA Staatssecretaris van Rijn stuurt wetsvoorstel “zware cannabis” naar Tweede Kamer. De bedoeling ervan is dat cannabis en hash met een hoger thc-gehalte van 15 %,  voortaan onder  lijst 1 van de Opiumwet vallen en daarmee als harddrugs worden beschouwd.

Stel je dit eens voor in de praktijk..

 • Mensen die thuis een paar plantjes groeien moeten voortaan bang zijn dat die meer dan 15% thc bevatten; dat is natuurlijk altijd maar afwachten want het is een plant..
 • Coffeeshops moeten voortaan cannabis testen op het thc-gehalte en de politie, die nu vaak al meer dan 50% van hun capaciteit besteedt aan de bestrijding van plantjes  moet dit handhaven. (Uit de impactanalyse: Hoewel het voor een coffeeshop niet mogelijk is het THC-percentage zo nauwkeurig vast te stellen als het NFI dat kan, is er bijvoorbeeld op basis van het soort cannabis wel inzicht in het verwachte THC-percentage)
 • Mensen die cannabis kopen moeten zich voortaan zorgen maken dat hun cannabis meer dan 15% thc bevat en als dat zo is riskeren ze hoge straffen vanwege het bezit van hard drugs.

De lijst van hard drugs is al totaal irrationeel en dat wordt nu nog erger. Een van de meest schadelijke en verslavende harddrugs – alcohol – komt niet op de lijst voor, ook niet als het alcoholpercentage boven de 15 % is.  Allerhande drugs waarvan niet  wetenschappelijk bewezen is dat ze verslavend of -schadelijk zijn,  staan er wel op, zoals paddo’s, lsd en xtc.

Ondertussen vlucht de jeugd naar gevaarlijke substanties, zoals GHB… omdat je de grondstoffen ervoor, zoals gootsteenontstopper en oplosmiddelen bijna voor niks kunt kopen bij de Welkoop.

Het drugsbeleid  is dan ook dommer dan dom en dan ga je je toch afvragen welke lobby daarachter zit.

Zie bijvoorbeeld een artikel over de VS, waar de gevangenissen geprivatiseerd zijn, net als Teeven en Opstelten dat hier willen.

Voor legale spullen kun je o.a. nog hier terecht:

Azarius Smartshop Headshop Wietzaden

10 april 2013     Drugs, Politiek, Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

20 reakties

 1. 1 Vincent:

  Maar is het niet zo dat het thc-gehalte bewust omhoog is gedreven de laatste jaren door het kweken van de planten, en je dus uit de herkomst van de planten kunt afleiden of dit planten zijn die speciaal zijn gekweekt om een hoog tbc-gehalte op te leveren, of de oude soort met een lager gehalte?

 2. 1 Petra:

  @Vincent Nee.

  http://www.trimbos.nl/nieuws/trimbos-nieuws/thc-gehalte-nederwiet-nauwelijks-veranderd

 3. 1 Werner Moller:

  Vincent: De vraag of het THC-gehalte bewust verhoogd is is een heel andere dan de vraag of cannabisprodukten met een THC-gehalte hoger dan 15% tot de harddrugs gerekend dienen te worden, en de relevantie ervan is me onduidelijk.
  En verder lijkt het me consequent om dit dan ook voor andere middelen op de opiumlijst te doen. Een van de middelen die voorkomt op de opiumlijst is bijvoorbeeld opium, het actieve bestanddeel van maanzaad. Toch zijn broodjes maanzaad bij de bakker op de hoek gewoon legaal te koop. Bij een oppassende burger als mij schept dit verwarring.

 4. 1 BarbaricFellow:

  En dus wordt heroïne nu softdrugs als je het maar genoeg verdunt? Wat een idioterie. Je zou bijna denken dat het een soortonderbuikgevoelens beleid is. Alsof ze niet beter weten.
  In werkelijkheid staat het natuurlijk gewoon op de agenda..
  Afspraken met andere landen. Heeft niets met onderbuikgevoelens te maken.
  Zo idioot zijn ze nu ook weer niet.

 5. 1 Petra:

  Lol Werner, niet alle papaver is opium. Net zoals niet alle hennep cannabis is. Opium wordt gemaakt van het melksap van papaver. Mits de plant genoeg zonuren krijgt (wat hier niet het geval is) dan bevat het melksap zo’n 10% opium. In ons klimaat is dat slechts een procentje. Maanzaad heeft net als hennepzaad geen enkel bewustzijnsveranderend effect. Beide planten kennen los van dat je er drugs van kunt maken vele ander gebruiken. Ik doe bijvoorbeeld 2 eetlepels hennepzaad in smoothies omdat het de bron van alle essentiële aminozuren is. Geen enkele andere plant bevat die allemaal.

  @BarbaricFellow Denk toch eens na man. Hoef je nooit meer onkruid te wieden als het verboden wordt? Ik dacht niet. Moeder aarde heeft echt schijt aan onze zielige wetten. Er is bovendien geen enkele sprake van verdunde heroïne als softdrug. Je raaskalt. Opium wordt trouwens ook wel morfine genoemd. En dat is een stofje waar de geneeskunde moeilijk zonder kan.

 6. 1 Werner Moller:

  Petra: maanzaad heeft wel degelijk een bewustzijnveranderend effect, en dat komt door de aanwezigheid van zowel codeine als morfine. Het is zelfs meetbaar in bloed en het is dan ook al vaak voorgekomen dat mensen om deze reden hun baan verloren. Je kunt er zelfs aan verslaafd raken, aan maanzaad dus.

  Zie bijvoorbeeld dit artikel van Plazilla.com:

  ‘Van bakker tot junk

  In 1997 werd een 26-jarige bakker met spoed opgenomen in het ziekenhuis nadat hij een ernstige epileptische aanval had gehad. De artsen veronderstelden dat er sprake was van een overdosis heroïne, maar de man ontkende dit. Toch bleek in zijn bloed een grote concentratie morfine aanwezig.
  Een collega van de bakker meldde een dag later dat er de laatste weken steeds meer maanzaad was besteld, tot wel 25 kilo per week, terwijl de bakkerij slechts drie kilo per week nodig had. De bakker gaf vervolgens toe ’s avonds in de bakkerij maanzaadthee te drinken. Doordat hij de hoeveelheden maanzaad geleidelijk had vergroot, tot wel vier kilo per dag, was zijn bloed langzaam gewend geraakt aan de morfine. Bij zijn opname in het ziekenhuis vertoonde het bloed van de man daardoor een morfinegehalte dat drie keer zo hoog was als dat van een heroïneverslaafde die aan een overdosis sterft.’

 7. 1 Petra:

  Vier kilo maanzaad per dag? En dat geloof jij? *proest*

 8. 1 robbie:

  http://www.ntvg.nl/publicatie/maanzaadverslaving/

 9. 1 Werner Moller:

  Robbie: laten we ons de moeite besparen om voorbeelden aan te dragen. Petra lijkt me niet het type wat groot genoeg is om ongelijk te bekennen. Ze lacht slechts om zoveel domheid.

 10. 1 Petra:

  “Uiteindelijk gebruikte zij wel 5 à 6 keer per dag maanzaad, in totaal 2 kilo per week.” Da’s nog lang geen 4 kilo per dag. En guess what? Suiker, koffie, fris, chips, alles is verslavend.

 11. 1 Vincent:

  @Werner Die vraag doelde ook helemaal niet op of het al dan niet als hard drugs bestempeld moest worden, maar op of coffeeshopeigenaren kunnen voorkomen wiet met zo’n hoog gehalte te verkopen.

 12. 1 Pleidooi voor een nieuwe bevrijdingsdag en dan echt.. | Kletskous:

  […] totaal doorgeslagen drugsbeleid t.a.v. bijvoorbeeld cannabis en  paddo’s  en veel andere middelen,  die wetenschappelijk gezien veel minder schadelijk […]

 13. 1 Kristel:

  Petra 2,5 gram kan al voldoende zijn!!
  Of denk je dat wetenschappers er ook naast zitten??
  http://www.ntvg.nl/publicatie/morfine-maanzaadcake

 14. 1 Catharina:

  Grappig, maar tegelijkertijd ook beetje triest hoe jullie een blog over ons gestoorde drugsbeleid met betrekking tot cannabis en andere drugs, kunnen laten ontaarden tot een non-debat over maanzaad.

 15. 1 Bianco:

  Maar toch.. twee kilo is 3,36 liter blauw maanzaad. Ik was laatst bij de open dag van de CZAV in Zeeland en die kopen het op van boeren en fungeren als groothandel. Dat komt dus neer op bijna een halve liter puur maanzaad. En dan moet je er nog thee van maken. Wordt al wat lastiger, maar wie weet kan het. De vrouw uit het medische artikel zoog er op, er staat niet dat ze ook al het maanzaad opat.

  De claim dat de helft van de politie ‘met plantjes’ bezig is, zou ik graag met een bron gestaafd zien. Ik ken mensen die bij de politie werken en cannabis is echt maar één van de vele onderwerpen waar de politie mee bezig is. Onmogelijk dat dit de helft van de capaciteit zou zijn.

 16. 1 Catharina:

  Hier zegt een korpschef dat 40% opsporingsapparaat wordt ingezet tegen hennep: http://www.bndestem.nl/regio/breda/straf-hennephandel-zoals-harddrugshandel-1.381515

  Hier nog wat andere cijfers: http://www.voc-nederland.org/snelle-feiten/

 17. 1 Bianco:

  Een paar kleine nuanceringen. 1) ‘Het opsporingsapparaat’ wordt wel als synoniem van ‘de politie’ gebruikt, maar is in werkelijkheid een onderdeel van de politie.

  2) Als je de rest van het artikel leest, merk je dat deze korpschef het begrip ‘hennepcriminaliteit’ gebruikt. Er wordt nergens een duidelijke definitie gegeven maar hij bedoelt hiermee niet alleen de henneptelers zelf maar de enorme criminele olievlek aan problemen die er mee samenhangt: Het stelen van elektriciteit, de illegalen die als een soort ‘wiet-teel-slaven’ worden gedwongen te werken, plaatselijk soms hele wijken die onleefbaar worden van de dealers, woningen die afbranden vanwege slecht aangelegde, lekkende, kortsluitende installaties, de bakken zwart geld die weer in andere onfrisse zaakjes belegd worden..

  Of small time dealers die elkaar, als ze de kans krijgen, letterlijk de kop inslaan of overhoop knallen voor een tuintje hennep.. en daar wordt dan een aantal rechercheurs opgezet die soms maanden of langer bezig is zo’n ripdeal op te lossen.

  Deze beste man zit in een taskforce hennep en probeert natuurlijk zijn zaak zo interessant mogelijk aan de pers te presenteren maar ‘de helft van de politie houd zich bezig met plantjes’ is een beetje te kort door de bocht, het gaat om de ellende die eromheen ontstaat. Als iedereen die wiet gebruikte dat alleen voor eigen gebruik zou telen, en daar een beetje maat in zou houden, zou er waarschijnlijk geen haan naar kraaien. Net zoals er genoeg mensen zijn die zelf bier brouwen of wijn maken. Mag ook niet, maar geeft zelden meer problemen dan de alcohol die toch al vrij verkrijgbaar is.

 18. 1 Catharina:

  Hoi @Bianco

  Over 2) Natuurlijk bedoelt hij dat, maar al die problemen zouden er bij legalisering van het hele proces van wietteelt, handel en verkoop niet zijn en waarom dan niet als met alcohol?

 19. 1 Steven:

  http://youtu.be/4mKtv1VkDto ..says it all!

 20. 1 robbie:

  Sterfgevallen door middelengebruik (2011): roken 19.214, alcohol 686, harddrugs 94, softdrugs 0. http://www.maatschappijenveiligheid.nl/wordpress/wp-content/uploads/2014/03/140318-ACHTERGRONDSTUDIE-DRUGSAANPAK.pdf … (pdf, pagina 32)

 21. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)