The War on Drugs – dweilen met de kraan open en vrolijk verder gaan..

Vorig jaar zijn er weer 73 nieuwe drugs op de Europese markt verschenen, als we het rapport van the European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA) in Lissabon mogen geloven. De drugs zijn te krijgen bij meer dan 700 online en offline verkooppunten.

Het aantal nieuwe drugs is tussen 2009 en 2012 opgelopen tot ruim 280. Ondertussen doet men blij over het feit dat het gebruik van cannabis, heroïne en cocaïne afneemt, maar men heeft geen idee over het gebruik van de nieuwe drugs; niet van aantallen gebruikers, niet van wat er allemaal in zit, laat staan van wat de gevolgen ervan zijn.

Mike Power, een journalist van the Guardian heeft er wel onderzoek naar gedaan en zegt in zijn boek Drugs 2.0  dat de meeste nieuwe drugs afgeleiden zijn,  of vergeleken kunnen worden met MDMA (extacy), cannabis en paddo’s.  Eigenlijk allemaal relatief onschuldige middelen. Veel van deze nieuwe drugs zijn trouwens legaal omdat ze door overheden nog niet op verboden lijsten zijn gezet.

Hij beschrijft dat recepten online worden uitgewisseld en orders worden geplaatst bij de makers. Met de opkomst en het goedkoper worden van de 3-d printer kan in de toekomst iedereen thuis zijn drugs produceren. Gebruikers wisselen onderling ervaringen uit over de werking en vertrouwen meer op elkaar dan op doorgaans gebleken onbetrouwbare  informatie van overheden.

Het doorzetten van de oorlog tegen drugs, dreigt nu een oorlog tegen informatie te worden. In de VS is al een wet die stelt dat informatie over de effecten en wat een veilige dosis is verbiedt. Los van dat dit praktisch gezien onuitvoerbaar is en niet te handhaven, maakt dit de situatie ook alleen maar gevaarlijker.

De conclusie is  dat er eigenlijk maar een realistische oplossing is  en dat is legaliseren en mogelijkheden creëren tot het laten testen van drugs. Helaas blijft  de politiek doen alsof ze onnozel is, kiest voor steeds meer repressie en wordt in Nederland nu al meer dan de helft van de politiecapaciteit ingezet voor de jacht op plantjes, zonder ook maar enig zinnig resultaat..

Verreweg de dodelijkste drug blijft overigens alcohol, met iets van 320.000 doden per jaar  in de leeftijdsgroep van 15-29.

Minder schadelijk en nog wel legaal spul kun je bestellen bij Azarius:
Azarius Smartshop Headshop Wietzaden

Bronnen:

2 reakties

 1. 1 Dave Borghuis:

  Ik zie de link tussen 3D printen en drugsproductie niet, kun je daar een voorbeeld van geven? Met 3D printer maak je op dit moment plastic voorwerpen, niet iets wat je gaat consumeren. In de verre toekomst zou dit wellicht anders kunnen zijn maar dat duurt op zijn minst nog 10 jaar.

  Cu,
  Dave

 2. 1 Catharina:

  Hoe dat precies werkt en of dat nu al kan weet ik niet @Dave Komt uit dit verhaal van Mike Powel http://www.guardian.co.uk/books/2013/may/02/drugs-web-revolution-changing-world-high

 3. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)