Lieve, lieve Harmke

Mijn piratendochter is dood – verdronken in een gracht in Amsterdam.

Ik kende Harmke via de Piratenpartij; we zaten beide in de werkgroep communicatie. Samen gingen we op campagne door het land met de Piratenboot onder leiding van kapitein Wiel. Onderweg kwamen de meest vreemdsoortige vogels aan boord. Zo haalde ik 1 piraat van het station, die aanmonsterde met 3 beeldschermen, een stel computers en een vouwfiets.

Onderweg naar Zwolle hoorden we dat Ronnie, de fractieleider van Piratenpartij Zwolle overleden was. De campagne ging daar dus niet door, maar wel kwamen de Zwolse piraten naar de boot om herinneringen te delen.

Harmke en ik hielden altijd contact. Ze kwam langs toen ik een tijdje in het huis van mijn (overleden) ouders woonde. Op een gegeven moment moest ik tijdelijk het vakantiehuis waar ik woonde uit en toen zei ze: “Cath, kom mee, we gaan kamperen met een stel hippies in Drenthe en dat is leuk”. Ik zei: “Ok, ik kom eraan en dat deden we. Het was een goede tijd samen op #SummerFlow met lieve mensen.

Ze was bijzonder, een activist, bewogen, bevlogen. mooi, grappig, boos en vooral heel lief. En ze hoorde stemmen.

De laatste x dat ik haar zag was toen ik haar vorig jaar op zocht in een instelling in Amsterdam. We gingen wandelen en ze probeerde mij toen zover te krijgen om contact met een dealer te leggen. Ik weigerde.. en ze was niet blij, maar begreep het wel. Ik ook wel.

De  laatste keer dat ik haar sprak, zei ze dat ze een huisje had gevonden en dat haar ouders hielpen met inrichten en toch is het niet gelukt. Mijn piratenmeisje kon dit leven niet aan en eigenlijk snap ik dat heel goed.

Lieve Harmke, nu ben je er niet meer en ik mis je nu al #heldin.

harmke lubbers

Harmke op Summerflow in 2015

 

In Memoriam voor Harmke op de site van de Piratenpartij

Oh en Harmke was altijd blij dat ze Laibach had leren kennen via mij:

 

29 juli 2017     Persoonlijk, Piratenpartij     Trackback-URL     reageer

11 reakties

 1. 1 rivelino:

  lieve harm en fam sterkte allemaal

 2. 1 rivelino:

  lieve harm was leuk in kampen met je. Je had eten voor me gemaakt en het was gezellig met je. We gingen nog samen ajax kijken op tv en drinken- ik mis je sterkte fam

 3. 1 Werner Moller:

  Mooi geschreven.

 4. 1 nina:

  Dank je voor het delen van je herinneringen aan haar, sterkte!/liefs!

 5. 1 Dave:

  24 Juni 2021, 04:32am
  De dag dat ik je voor het laatst sprak was 24 juni 2017.
  Vier jaar alweer en hoewel we elkaar nooit in het echt hadden gezien, bestond er toch een soort vriendschap tussen ons. Een rare vriendschap die politiek gezien nooit had kunnen bestaan. Jij aan de linkerkant van het politiek spectrum, en ik leunend naar rechts. We wisten dat van elkaar, maar omdat er meer is dan politieke opinie hadden we 1 regel, we praten daar niet over. Dus hadden we het over heel veel andere dingen, maar voornamelijk Linux, hoe het is om naakt programma’s schrijven in python, drugs, en seks. Al die dingen stonden op het ‘samen to do’ lijstje van ons, maar helaas mocht het niet zo zijn. Ons laatste gesprek heb ik altijd bewaard en omdat je in die tijd veel rond dwaalde door eigelijk heel nederland, maakte ik me veel zorgen om je, en tijdens dat laatste gesprek kreeg je ‘iemand op bezoek’. Betaald bezoek. Omdat mijn vrouw en ik daar wel bekend mee waren gaven we je nog gauw wat tips en do’s en don’ts en ons nummer als het niet goed ging (niet dat we bij je konden komen, het was toen 2.5u rijden aan afstand tussen ons) En je ging offline.. een nagelbijtend uurtje later stuurde je “het is goed gegaan hoor!, best leuke jongen maar hij praatte wel veel!”. Ik vond het zo lief dat je nog aan me dacht om een berichtje te sturen dat je ok was. Je zei nog dat ik rustig kon gaan slapen en dat jij dat ook ging doen. Een maand later ‘verdween’ je, voor mij althans, want het enige wat ik van je had was je facebook, en die was verwijderd. Pas in Augustus kwam ik erachter wat er met je was gebeurd. Ik kon, en kan het eigelijk nog steeds niet geloven dat je er niet meer bent. Ik hoop dat je een beetje rust hebt, lieve Harmke. Veel liefs, Dave (weet iemand of ze is begraven (zo ja, waar?) of gecremeerd?

 6. 1 Zusje Nadine:

  5 jaar later doen jullie verhalen en reacties goed, als zusje van.
  Wilde dat even zeggen.
  Bedankt 🍀

 7. 1 Zusje Nadine:

  Doen de reacties mij goed in het missen van haar bedoeld ik

 8. 1 Zusje Nadine:

  Ook de moeilijke momenten met haar maar want hoe het op mij overkomt is dat ook in moeilijke periodes haar niet gelijk afgeschreven hadden en er voor haar waren als dat weer kon.
  Thanks daarvoor. Ik worstelde daar zelf heel erg mee.

  Dank dus 🙂

 9. 1 Catharina:

  Zusje Nadine, dank je wel voor het delen van je gevoel. Jouw zus Harmke blijft altijd in mijn gedachten en soms is ze er ook nog in mijn dromen.

 10. 1 Sandra Zwerver:

  Laatst kwam Harmke nog voorbij in mijn droom en het is wonderlijk, maar eergisteren (dus op de dag dat Nadine, haar comment plaatste) stuitte ik op de lithurgie kaart met haar foto. Ik moest net aan haar denken, daarom toetste ik haar naam even in. Ik heb ook de foto gemaakt die bij deze tekst staat. Ze ging een lange fietstocht tegemoet, ze vertrok van Sumerflow en dit was ook het laatste moment dat ik haar ooit heb gezien. In haar nieuwe gypsy rok, die ze met Cath op de markt in Diever had gekocht, als ik me goed herinner.Ik was samen met Marco (en oorspronkelijk Iwanjka) de organisator van Summerflow. Mijn herinneringen aan Harmke zijn eigenlijk heel anders dan ik meestal hoor. We hebben ooit dagen met zijn drieen doorgebracht in de stromende regen, iedereen was eerder weggevlucht en de mensen die nog kwamen, kwamen later ivm het slechte weer. Wij wilden ook een paar dagen naar huis gaan, maar daar kwam ineens Harmke aangefietst😄. Toen moesten we ook wel blijven. Het waren echt best chagrijnige dagen, weertechnisch, maar Harmke liet Summerflow niet voor haar bederven en wij ook niet. Summerflow was heel belangrijk voor haar en het spijt me heel erg dat ze het die laatste keer niet heeft gehaald..Ik weet dat haar spullen ervoor al maanden klaar stonden..Als ik aan Harmke denk ik aan haar kracht om van een een vervelende situatie iets te maken, levenskunst. De behoefte aan geborgenheid en die ze ook vond op Summerflow. Aan kleine dingen, zoals yoghurt met suiker 😄 en aan boeken van Thea Beckman, “Kinderen van Moeder Aarde”, daar hebben we het veel over gehad. Want ik lees ook veel, haar noemden ze “Hermelien” zei ze.😉 Een restaurant in Dwingeloo waar we uiteindelijk heen gingen, toen het echt wel al te nat was, ik denk altijd aan Harmke als ik daar langs kom. Er zijn aardig wat dingen “groots en meeslepend” aan Harmke. Maar de kleine dingen zijn ook belangrijk, daarom deel ik deze nu, 5 jaar later. Als je me ooit iets wilt vragen, Nadine, dan kan dat altijd. Sandra Zwerver

 11. 1 Catharina:

  Hoi Sandra, bedankt voor je lieve reactie. Harmke zocht denk ook plekken en mensen, waarbij ze zichzelf kon zijn en dat vond ze o.a. op Summerflow. Ik weet nog dat ze, toen ze mij meevroeg zei: “zulke lieve mensen daar allemaal Cath”. (Die rok had ze idd met mij op de markt gekocht en ze was er zo blij mee. Prachtige foto, die jij hebt gemaakt van onze zomerfee. (Ik denk dat ik die destijds van Facebook heb gejat).

 12. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)