Kennis en informatie moeten vrij zijn en daarom Piratenpartij

Ja hoor, tegen beter weten in ben ik weer actief voor de verkiezingscampagne #TK2021 van de Piratenpartij Nederland. Ik tweet af en toe weer eens wat, ben voorzitter van de kiescommissie, chat via irc, signal, mumble, element (voorheen Riot) via open-source bruggen die al die communicatiemogelijkheden ingenieus met elkaar verbinden.

Maar goed, welke gek  doet er nu iets TEGEN BETER WETEN IN en waarom?

Dat vraag ik u en mij af.

Ik doe het omdat ik geloof in het voor mij belangrijkste idee achter de internationale piratenbeweging:

Kennis en informatie moeten vrij zijn.

Wetenschappelijke kennis moet niet achter betaalmuren worden gestopt, maar gedeeld worden, opdat journalisten er over kunnen berichten en iedereen er toegang tot heeft, Wetenschappelijke kennis is vaak met belastinggeld betaald.en als dat niet zo is, moet je die kennis wantrouwen.

Informatie moet ook vrij zijn, ook “foute” informatie, want wie kan beoordelen wat de juiste informatie is? Dat kan alleen jij.

Censuur, mensen die feiten onthullen monddood en verdacht maken, en dan opsluiten, zoals met Julian Assange wordt gedaan is geen oplossing. Dat is marteling.

Ik nodig je uit om ook lid te worden van de Piratenpartij en het liefst natuurlijk actief lid; wie weet halen we deze keer die broodnodige zetel dan toch.

 

21 juli 2020     Bureaucratie, Piratenpartij, Politiek, Privacy     Trackback-URL     reageer

4 reakties

 1. 1 Vincent:

  Vrije beschikbaarheid van wetenschappelijke artikelen is me toevallig iets wat me aan het hart gaat, maar… Wat stelt de Piratenpartij voor om dat gedaan te krijgen?

 2. 1 Catharina:

  Dit staat daarover in het Europees verkiezingsprogramma van 2019: “Door de belastingbetaler gefinancierde wetenschappelijke resultaten moeten worden gepubliceerd in open academische tijdschriften. De status-quo van commerciële uitgevers die zich het werk dat door openbare instellingen is gecreëerd toeëigenen, moet stoppen en de resultaten moeten voor iedereen toegankelijk zijn”. Zie verder: https://wiki.piratenpartij.nl/ep2019:programma#onderwijs_cultuur_onderzoek_en_vrij_toegankelijke_kennis

 3. 1 Vincent:

  Hmm OK, maar dat is de situatie die ze zouden willen zien, maar niet wat ze/de overheid eraan gaat/kan doen om dat werkelijkheid te maken…

 4. 1 Catharina:

  In de verkiezingsprogramma’s staat wat de piratenpartij eraan wil doen, o.a. via een grondige herziening van het auteursrecht, maar dat kan natuurlijk alleen als er zetels komen.

 5. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)