Het begin van een kombucha-brouwerij

kombuchabrouwerijJe moet wat in corona-tijden, dus sinds kort ben ik thuis maar een kombucha-brouwerij begonnen. Kombucha is gefermenteerde thee met suiker, eventueel aangevuld met fruit en/of kruiden.

Kombucha brouwen is heel simpel; Qua hardware heb je een paar glazen 2-3 liter potten nodig, een zeefje, een trechter en wat flessen. Een zeefje had ik al; de rest heb ik bij Bol besteld:

De “software” bestaat uit water, (biologische) groene of zwarte thee, rietsuiker en eventueel fruit en ja, een kombuchazwam (hier kom ik nog op terug).

Je kookt een halve liter water, laat daarin 20 minuten thee (genoeg voor 2 liter)  trekken en lost er 200 gram rietsuiker of 50 -suikerklontjes in op. Dat doe je in een pot en dan vul je de pot verder met koud water; daarna doe je voorzichtig de kombuchazwam erbij, bindt er met een elastiekje een theedoek overheen en dan laat je het 1 tot 2 weken staan op een donkere, warme plek staan.

Die tijd is nodig om het brouwsel te laten fermenteren door het omzetten van suiker. Proef af en toe of het lekker friszuur smaakt of nog te zoet. Het proces van fermentatie wordt al eeuwenlang toegepast om voedsel langer houdbaar te maken.

Als het goed smaakt, haal je de zwammen er met een houten lepel uit, dan zeef je het en dan kun je het overdoen in de flessen. Als je er een fruitsmaakje bij wilt, doe je er wat fruit bij  – ik doe iets van 6 aardbeien of stukjes mango met gember in een blender- en dat doe ik eerst in de fles. Als je er fruit bij gedaan hebt, moet je het nog een paar dagen laten staan op een warme plek met weinig licht. Dat is om het fruitsuiker eruit te fermenteren. Haal wel iedere dag even de dop er af en plaats de fles daarbij in de gootsteen want ik heb al een keer gehad dat het eruit spoot en de halve keuken eronder zat. Snel schoonmaken, dan is er verder niks aan de hand, al heb ik ook wel eens gelezen over exploderende flessen. Als het goed smaakt en er zit genoeg koolzuur in, zet je het in de koelkast.

De zwammen kun je hergebruiken voor de volgende brouwerij.

Hoe kom je aan een kombuchazwam?

Zelf heb ik mijn eerste kombuchazwam (scoby) bestelt bij Clark kombucha maar  zij leveren alleen hier in de buurt van Rotterdam. Je kunt ze ook op marktplaats vinden. Het mooie is dat je er maar een keertje eentje nodig hebt. Tijdens de fermentatie vormt zich namelijk weer een nieuwe zwam, bovenop de oude. . Ik denk trouwens dat je ook zelf zo’n zwam kunt kweken met alleen thee en suiker, maar dat heb ik nog niet geprobeerd.

Door het fermenteren komt er koolzuur bij en krijg je dus uiteindelijk een  lekker friszuur drankje. Smaakt beter  dan alle zoete frisdrank, is vast gezonder dan wijn en je kunt er alle kanten mee op. Benieuwd naar jullie recepten en verhalen!

Disclaimer:

Over kombucha gaan veel verhalen rond, meestal zeggen die dat het heel gezond zou zijn, maar  er zijn ook wel wat negatieve verhalen. Ik neem het op eigen risico en vind het lekker en ook leuk om te doen. Tot nu toe merk ik er nog geen gezondheidseffecten van.

8 augustus 2020     Dagelijks en Persoonlijk     Trackback-URL     reageer

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)