Verslag van de eerste zittingsdag in het uitleveringsproces van Julian Assange (Wikileaks) naar de VS

Vandaag was de eerste echte zittingsdag van het uitleveringsproces van Julian Assange van Wikileaks naar de Verenigde Staten. In de maanden hiervoor waren er ook al een aantal zittingsdagen, maar die gingen alleen over wat formaliteiten. Ook die zittingen verliepen al abominabel, maar vandaag spande de kroon.

Ik heb geprobeerd om het zoveel mogelijk via Twitter te volgen en dit is wat ik ervan mee heb gekregen:

Aan het begin van de zitting werd Assange opnieuw gearresteerd omdat de VS een aantal weken geleden een nieuw aangepast uitleveringsverzoek hebben gedaan. De verdediging vroeg daarop om uitstel tot januari om zich goed voor te kunnen bereiden, maar dat werd door de rechter geweigerd.

De verdediging heeft al ruim 6 maanden geen contact meer gehad met Assange vanwege Covid-19 en technische problemen met telefonisch contact in Belmarsh-prison, de streng beveiligde gevangenis waar Julian opgesloten zit. Julian Assange heeft zelfs niet eens de nieuwe aanklacht kunnen bestuderen en mist nog veel documenten over de zaak. Vandaag mochten zijn advocaten even een uurtje met hem overleggen, vandaar het verzoek om uitstel. Maar de rechter vond dat ze dat verzoek maar aan het begin van de dag of eerder hadden moeten doen.

Julian zit in Belmarsh sinds hij uit de ambassade van Equador in Londen is verwijderd omdat de nieuwe president zijn asiel beëindigde. Omdat hij naar de ambassade was gevlucht om uitlevering te voorkomen, kreeg hij een straf opgelegd van 50 maanden, die hij al in maart van dit jaar heeft uitgezeten. Hij zit daar nu dus niet meer vanwege een strafbaar feit, maar  alleen nog omdat de VS om uitlevering hebben gevraagd. Daar hangt hem 175 jaar gevangenis boven het hoofd.

Dit is allemaal al een idiote gang van zaken en de procesgang maakt het er niet beter op.

Voorafgaand aan het proces hadden 40 mensen en mensenrechtenorganisaties digitale toegang verzocht om het proces te kunnen volgen, maar dat werd geweigerd, zelfs Amnesty International, de woordvoerder van Wikileaks en een aantal Britse parlementsleden kregen geen toegang.

Het verloop van het proces was daardoor afhankelijk van een paar journalisten die wel toegang hadden.

Nadat uitstel werd afgewezen door de rechter, werd verdergegaan met de oproep van getuigen. De verdediging had gevraagd om een uur per getuige, maar de rechter stond slechts een half uur toe. De eerste getuige was Professor Mark Feldstein @ProfFeldstein voorzitter van de sectie Journalistiek van de Universiteit van Maryland.

Hij zei o.a.:

“The first amendment protects the publishing of information. I am not aware of any journalists or publishers who has been indictment in history. There is no precedence to this matter. First Amendment protects the free press. It is vital to be able to expose inner workings. Citizenry has right to know”.

Na enige tijd ontstonden er technische problemen met de video en werd het proces voor vandaag beëindigd. Het laatste woord van de professor was: “Oh shit”. Wat hij had willen zeggen staat hier.

Dat is in het kort hoe deze wanvertoning er aan toe ging. De Nederlandse pers schitterde natuurlijk weer door afwezigheid en morgen wordt dit showproces vervolgd.

Tot slot: hulde aan SP- parlementariër Sadet Karabulut; een van de weinigen die wel door lijkt te hebben wat er op het spel staat en de afwezige media daarvoor vandaag waarschuwde.

 

7 september 2020     Piratenpartij, Politiek, Rechtspraak, Wikileaks     Trackback-URL     reageer

Een reaktie

  1. 1 Ruben:

    Bijna niet te geloven hoe weinig aandacht dit krijgt. De smear campagne tegen Assange heeft iig goed gewerkt.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Kompromat

  2. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)