De Wet Burgerforum is een gevaar voor onze democratie – Doe mee aan de consultatie

Zoals trouwe lezer weten, ben ik al jarenlang actief voor de Piratenpartij  Soms tegen beter weten in, want het is lastig om zetels te scoren voor een nieuwe partij in de Tweede Kamer. Maar zoals het er nu naar uitziet gaat dat na 2023 in ieder geval onmogelijk worden,

Het Kabinet komt namelijk met de nieuwe Wet Burgerforum en daar worden de eisen om toe te treden tot de Tweede Kamer enorm opgeschroefd. Het draait vooral om om twee maatregelen die alleen gelden voor partijen die nog geen zetel hebben gehaald in de Tweede Kamer.

De waarborgsom voor nieuwe partijen stijgt van € 11.250 naar € 21.000,–

De waarborgsom is wat je als partij die nog geen zetel heeft. moet betalen om je naam op het stembiljet te krijgen. Bij de Piratenpartij bedraagt de contributie € 19,84 per kalenderjaar, wat betekent dat het contributiegeld van meer dan 1000 leden nodig is, alleen al voor de waarborgsom. Als je bij de verkiezingen minder dam 75% van de kiesdeler haalt, krijg je die waarborgsom niet terug. Dit maakt het vooral lastiger voor nieuwe partijen die zich richten op de minder vermogenden in onze samenleving om mee te doen aan de verkiezingen.

Het verhogen van het vereiste aantal ondersteuningsverklaringen van 580 naar 5000

De enorme verhoging van de eis van ondersteuningsverklaringen van 580 naar 5000 is nog ernstiger. Voor een ondersteuningsverklaring moeten mensen een H4-formulier downloaden, uitprinten en daarmee naar het gemeentehuis gaan. Daar moeten ze zich identificeren met hun ID en het formulier ter plekke ondertekenen.

Een ondersteuningsverklaring is niet hetzelfde als een stem, maar voor veel piraten, die privacy, stemgeheim e.d. hoog in het vaandel dragen, is dit toch al een brug te ver. Bovendien, zie maar eens 5000 mensen naar het gemeentehuis te krijgen, Voor  Coronatijd stonden we met een aantal piraten wel op de stoep van gemeentehuizen met H4-formulieren om mensen te vragen om die binnen te ondertekenen, maar dat wordt nu een stuk lastiger

Het Kabinet gaat hiermee ook veel verder dan werd geadviseerd door de Commissie Parlementair Stelsel (de Commissie Remkes), die adviseerde om het aantal ondersteuningsverklaringen op te hogen naar 1400.

Kortom, deze wetswijziging zal er toe leiden dat toetreding van nieuwe partijen in de Tweede Kamer praktisch onmogelijk wordt en als bestaande partijen zich opblazen, er uiteindelijk steeds veel minder partijen zijn om uit te kiezen.

Het valt mij op dat er nergens ophef is over deze nieuwe wet, de kranten en andere media hebben het er niet over  terwijl het toch een substantiële wijziging in ons kiesstelsel is.

Verzet is nodig en dat kan hier via de Consultatie Wet Burgerforum

Verzet kan ook in de vorm van lid worden van de Piratenpartij en voor de volgende Tweede Kamer Verkiezingen een ondersteuningsverklaring voor de Piraten te tekenen op je gemeentehuis.

Hier wordt uitgelegd hoe je dat kunt doen.

Aanvulling; Inmiddels heeft de Piratenpartij ook gereageerd op de consultatie.

29 december 2020     Piratenpartij, Politiek     Trackback-URL     reageer

6 reakties

 1. 1 Werner:

  Bizar, die enorme verhoging van het vereiste aantal ondersteuningsverklaringen, maar nog vreemder vind ik dat er nergens aandacht aan besteed wordt.

 2. 1 Cath:

  Misschien hebben ze belang bij minder partijen?

 3. 1 Werner:

  Dat leek mij ook, en dat lukt wel op deze manier.

 4. 1 Joe:

  Waarom zou versplintering iets moeten zijn dat tegengegaan moet worden, alsof het iets slechts is? Ik zie geen antwoord op die fundamentele vraag. En beneden welk zetelaantal is er sprake van versplintering? Ook die vraag wordt nergens gesteld.

 5. 1 eu-Robert:

  ‘Versplintering’ werd genoemd als een probleem dat burgers zouden ervaren, en dat heeft Ollongren meteen met beide handen aangegrepen.
  Overigens meldt de Kiesraad, dat deze vereisten in het wetsvoorstel ook zouden gaan gelden voor de Nederlandse verkiezing van het Europees Parlement(!)
  https://www.kiesraad.nl/adviezen-en-publicaties/adviezen/2021/01/29/advies-over-het-wetsvoorstel-burgerforum-kiesstelsel

 6. 1 Joe:

  Ik geloof er niks van dat burgers versplintering als een probleem zouden ervaren. Mensen houden van een grote keuze. Waarom zou dat voor bijvoorbeeld soorten, merken en smaken tandpasta anders zijn dan voor politieke partijen? Het voelt je daardoor belangrijk en machtig als je in de supermarkt staat met je mandje en dat is precies zo als je in het stemhokje staat met je potlood. Ik denk dat de grotere partijen er moeite mee hebben. De indruk wordt in ieder geval gewekt dat hoe meer splinterpartijen, hoe meer thema’s de grotere partijen hebben verwaarloosd.

 7. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)