Vandaag nam de Tweede Kamer de controversiële Sleepwet 2.0 aan, maar waarom?

Het Kabinet Rutte is weliswaar demissionair, maar vandaag nam de Tweede kamer toch de omstreden #Sleepwet aan. Dit wetsvoorstel is om mij totaal onduidelijke redenen niet controversieel verklaard (dat betekent dat het wordt uitgesteld tot na de verkiezingen) en het werd dan ook met grote meerderheid van stemmen aangenomen. Alleen de SP en Fvd stemden tegen. Alleen al het kijken naar de stemmingen was surrealistisch; Tweede Kamer voorzitter Vera Bergkam ramde alle moties en amendementen er met gezwinde spoed doorheen. Soms ging het zelfs mis, omdat Kamerleden niet op tijd hun hand omhoog staken en dan moest Vera de opnames terug kijken, of moest de stemming opnieuw.

Maar goed, zonder enige inhoudelijke discussie in de Tweede Kamer, werd de nieuwe Sleepwet aangenomen. Een wet, waarbij de bevoegdheden van de geheime diensten #AIVD en #MIVD behoorlijk worden uitgebreid en waar de Nederlandse bevolking, zich ook in een referendum tegen uit sprak. Wat blijkt is dat er amper Tweede Kamer leden zijn, die de wet en de toelichting daadwerkelijk hebben gelezen. Ook schitterden ze door afwezigheid bij expert-meetings.

Vandaag heb ik geprobeerd via tweets vanaf het Piratenpartij Twitter-account opheldering te krijgen, waarom Kamerleden voor deze wet gingen stemmen. Dat is niet gelukt. Het gekke is het zijn niet alleen partijen als CDA, VVD, SGP en CU die voor deze wet stemden, maar ook partijen als GroenLinks, Pvda, D66, die zich in hun partijprogramma’s uitspreken tegen massa-surveillance. Ook partijen als Nieuw Sociaal Contract #NSC van Pieter Omtzigt en #BBB van Caronline van der Plas stemden voor deze surveillance-wet.

Eenzaam, protesteerde Piratenpartij – De Groenen  lijsttrekker Mark van Treuren vandaag bij de Tweede Kamer tegen deze nieuwe Sleepwet.

Vanwege campagne-activiteiten voor de Piratenpartij, heb ik even geen tijd /energie om dieper in te gaan op de gevolgen van deze wet, maar hier wat linkjes met meer  uitleg:

Reactie op het aannemen van de Sleepwet 2.0 van Bert Hubert, oud toezichthouder op de geheime diensten bij BNR

Oproep Privacy-organisaties – Geen ongerichte massasurveillance

Oproep van het Netwerk Digitale Samenleving van Groen Links

Nu ja, vandaag stond Mark van Treuren, lijsttrekker van de Piratenpartij – De Groenen iig buiten de Tweede Kamer te demonstreren tegen deze nieuwe bedreiging van onze vrijheid.

24 oktober 2023     Politiek, Piratenpartij     Trackback-URL     reageer

Een reaktie

  1. 1 Kris:

    Naast de SP en het FvD stemden de PvdD, DENK, Groep Van Haga en BIJ1 ook tegen het wetsvoorstel.

  2. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)