Collectief verontwaardigd over dood van Navalny, maar niemand die zich druk maakt over Julian Assange

Vandaag overleed Navalny in een Russische gevangenis. Hij was nog maar 47 jaar en de omstandigheden zijn verdacht. Hij laat een vrouw en twee kinderen na. Dat is erg en veel Westerse wereldleiders, politici en journalisten spraken zich er dan ook over uit op Twitter (X). Ze spraken er schande van, beschuldigden Putin van moord, alhoewel er nog weinig bekend is over de doodsoorzaak.

Hoe erg ook, wat mij verontrust is dat vrijwel geen van onze Westers leiders, politici, journalisten en spraakmakers zich uitspreken over het lot van Julian Assange. Assange zit nu al 4 jaar vast in Belmarsh, de zwaarst bewaakte gevangenis van het Verenigd Koninkrijk, alleen omdat de VS hem uitgeleverd willen zien voor het openbaar maken van hun oorlogsmisdaden via Wikileaks. Daar kan hij 175 jaar gevangenisstraf krijgen. Alles is uit de kast gehaald om zijn reputatie te besmeuren, de CIA heeft zelfs een plot gesmeed om hem te vermoorden, maar het blijft angstwekkend stil.

Hij zit opgesloten tussen de zwaarste criminelen, mag niet naar buiten en  zelfs zijn boeken worden vaak afgepakt. Hij heeft een beroerte gehad en andere gezondheidsproblemen en net als Navalny, is het gevaar groot dat hij dood gaat in de gevangenis.

Mij is altijd geleerd dat wij hier leven in het vrije westen, in tegenstelling tot de mensen in bijvoorbeeld Rusland, China en Noord-Korea, maar nu ik zie hoe wij hier om gaan met iemand als Assange, betwijfel ik dat zeer.

Ook de kranten hebben amper aandacht voor het lot van Assange. Alleen bij heel gekke acties typen ze nog een stukje:

kunstenaar-vernietigt-16-werken-van-onder-meer-rembrandt-als-klokkenluider-assange-sterft-in-gevangenis~be133d1d/

Dinsdag en woensdag wordt het beroep behandeld van Assange tegen uitlevering aan de VS; de voortekenen zijn slecht. Journalisten krijgen geen toegang en waarschijnlijk mag Assange zelf ook niet aanwezig zijn bij zijn proces, behalve via weer een vaak brakke video-link.

Een lichtpuntje:

Gelukkig was ik niet de enige, die de hypocrisie  van onze politici, journalisten e.d. opmerkte op X. Vrijwel allemaal werden ze erop aangesproken op Twitter – X en daardoor was Julian Assange, net als Navalny vandaag trending.

Links:

julian-assange-to-find-out-next-week-if-he-can-appeal-against-extradition-to-us

julian-assange-wikileaks-belmarsh-prison/

julian-assange-belmarsh-tribunal/

 

 

 

 

“Waarom kijk je naar de splinter in het oog van een ander, terwijl je de balk in je eigen oog niet opmerkt?

16 februari 2024     Politiek, Internet Algemeen, Piratenpartij     Trackback-URL     reageer

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)