Julian Assange is eindelijk vrij – De strijd voor de persvrijheid moet door

Maandagochtend werd ik wakker en Ruben zei doodleuk: “Julian Assange is vrijgelaten”. Ik, huh.. waarom heb je me dan niet eerder uit bed geschopt! Ik sprong uit bed, Twitter aan en inderdaad, het ongelooflijke bleek waar. Beelden van Julian die in een vliegtuig stapte naar Saipan, een eilandje, niet ver van Australië maar in Amerikaanse handen. Daar zou hij een deal gaan sluiten, waarin hij schuld bekent aan het overtreden van de Amerikaanse Espionage Act. Daar zou hij dan 5 jaar gevangenisstraf voor krijgen, die inmiddels uitgezeten is in Belmarsh Prison, de zwaarst bewaakte gevangenis van het Verenigd Koninkrijk. Na de zitting mocht hij door naar Australië, waar hij voor het eerst in vrijheid zijn vrouw Stella kon omhelzen

Vandaag kwam hij aan op een militair vliegveld in Canberra, waar ook een persconferentie werd gegeven door zijn advocaten en zijn vrouw. Het was de bedoeling dat ook Assange er zelf bij zou zijn, maar begrijpelijk trok hij dat toch nog niet. Zijn herstel vanuit 5 jaar eenzame opsluiting zal waarschijnlijk heel wat tijd nodig hebben.

Bizar genoeg, moet hij ook nog de kosten voor zijn vluchten zelf betalen; hij mocht niet met een commerciële vlucht. De kosten zijn iets van $ 500.000,– waarvoor inmiddels een crowdfunding loopt.

De belangrijkste vraag op dit moment is: Waar waren de media al die jaren; de enige Nederlandse journalist die zijn processen versloeg was Djamilla Le Pair, die prima verslag deed voor Potkaars, Verder was er niemand, niet van de Volkskrant, NRC, Trouw, De Telegraaf, de NOS of van welke NPO-omroep ook en ook niet van commerciële omroepen als RTL en SBS6.

Ze waren er niet, maar gingen ondertussen wel door met hun door met de door waarschijnlijk door de CIA georkestreerde lastercampagnes tegen Assange.

Een paar voorbeelden:

Assange zou aangeklaagd zijn voor verkrachting van 2 vrouwen in Zweden en zou weigeren verhoord te worden.

Niet waar: er is zelfs nooit aangifte gedaan en Assange is verhoord in Zweden en was bereid om zich nogmaals te laten verhoren in de ambassade van Eucador. Zweden weigerde dat.

Assange zou de ambassade uitgezet zijn vanwege wangedrag, poep smeren op muren, zijn kat mishandelen etc.

Niet waar: Assange werd de ambassade illegaal uitgezet door de opvolger van president Rafael Correa , die in ruil hiervoor kwijtschelding kreeg van schulden door de VS.

Deze campagnes hebben Assange en Wikileaks veel steun gekost, maar lang niet iedereen trapte erin. Ook nu hebben Assange en Wikileaks nog wereldwijd heel veel steun van mensenrechtenorganisaties en onafhankelijke journalisten en prominente politci als Yanis Varoufakis en Jeremy Corbyn,

Het grootste probleem met het ontbreken van de media bij dit proces, is de persvrijheid. Assange is de eerste journalist/uitgever die straf heeft gekregen op basis van de Espionage Act. Hij krijgt straf voor het publiceren van geheime Amerikaanse documenten over oorlogsmisdaden. Het publiceren van geheime documenten is iets wat de media te alle tijde moeten kunnen doen, zonder risico op vervolging, zonder risico van 5 jaar eenzame opsluiting, zonder proces in een zwaar bewaakte gevangenis. Dat recht bestaat dus nu niet meer en dat hebben de media grotendeels aan zichzelf te danken.

Terwijl ze druk waren met hun lastercampagnes, ontging het ze blijkbaar wat de gevolgen zijn voor hun eigen persvrijheid, want wie durft er nu nog Amerikaanse staatsgeheimen te openbaren, als je daarvoor vervolgd kunt worden onder de Espionage Act, waarbij artikel 1 van de Amerikaanse Grondwet buiten toepassing is verklaard.

President Obama begreep het destijds wel: Als Assange, Wikileaks zouden worden aangeklaagd, konden ook de kranten die de Wikileaks publiceerden worden aangeklaagd, zoals The Guardian en The New York Times en daarom zag hij er van af. Trump klaagde daarop Assange wel aan en Biden bevestigde dat.

Onze media reageerden daar amper op en gingen vrolijk door met hun lastercampagnes;  Ze hebben zich er blijkbaar bij neergelegd dat het publiceren van staatsgeheimen geen optie meer is.

Ik nog niet en velen met mij; daarom moet de strijd door!

De persconferentie van Wikileaks

Wikipedia over Assange

Assange_Pleadeal

 

26 juni 2024     Politiek, Piratenpartij, Rechtspraak, Wikileaks     Trackback-URL     reageer

Een reaktie

  1. 1 Zonder Naam:

    Veel dank, Piraten.

  2. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)