Anoniem zoeken met Ixquick

Dat veel mensen zich niet realiseren wat zoekmachines allemaal over hen weten, blijkt ook uit dit artikel in het NRC.
De zoekmachine Ixquick beweert nu als eerste, de zoekgeschiedenis van haar gebruikers te vernietigen. Deze zoekmachine is in meerdere talen beschikbaar maar de organisatie erachter is gevestigd in Nederland.

De zoekmachine is een metazoeker; dat wil zeggen dat het zijn zoekresultaten genereerd uit andere zoekmachines. De site ziet er strak uit, is reclamevrij en biedt een aantal extra functies, zoals o.a.een internationaal telefoonboek en prijsvergelijking. Een groot nadeel vind ik persoonlijk dat Ixquick zich beperkt tot top tien resultaten uit die zoekmachines. Zelf zoek ik vaak veel verder omdat de top tien niet altijd de resultaten brengt waarnaar ik op zoek ben. Dit is dan ook de reden dat ik Ixquick niet vaak zal gebruiken maar ik heb veel waardering voor het initiatief.

3 reakties

 1. 1 Productfotograaf:

  Grappig dat dit artikel uit 2006 is, duurde even voor ik het door had. Anoniem zoeken is nu nog actueler dan in 2006, en dit artikel kan ook zo weer op de voorpagina. Alleen dat “beperken tot de eerste tien zoekresultaten” klopt niet meer, je kunt gewoon onder de pagina naar de overige zoekresultaten. En behalve de metaresultaten kun je nu ook specifiek met Google zoeken op https://startpage.com/do/search.

 2. 1 Catharina:

  Ja, ik was er al vroeg bij šŸ™‚ Dank voor de aanvulling en inmiddels is er ook nog https://duckduckgo.com/ maar helaas volgens mij nog steeds geen goede open source zoekmachine.

 3. 1 productfotografie:

  Je was er vroeg bij en je staat bovenin de Google voor “anoniem zoeken” dus dat doe je goed šŸ˜‰
  (was op zoek naar ixquicks)
  Het mooie van Safari en Firefox is dat je zelf je zoekmachine kan instellen in het zoekvenster in je browserbalk, kleine moeite om daar iets anders dan Google in te vullen.
  Verder is er voor Firefox de extensie “Google sharing”, al krijg je daar wel steeds een “nag screen” of je al wel gedoneerd hebt. Of er een open-source zoekmachine komt valt te betwijfelen gezien de gigantische hardware infrastructuur die je daarvoor nodig hebt. Google heeft zich een onaantastbare positie verworven en het is nu een beetje laat om ons af te vragen of we daar wel zo blij mee moeten zijn…

 4. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)