Verslag Open Source Summercamp

Vandaag hebben wij het Open Source Summercamp bezocht bij Mediaplaza. Onze interesse lag vooral bij een drietal presentaties over open source in Afrika.

De eerste was van Ordina en die ging over projecten die zij ondersteunen in Oost Afrika. Ordina is een beursgenoteerd bedrijf maar doet ook aan maatschappelijk ondernemen. In het project werden studenten getraind in open source software. Zij werden vervolgens weer geacht anderen op te leiden om de kennis verder te verspreiden onder het motto “train de trainers”. Ik vond het een goed verhaal en ook een goed initatief. Wat mij wel opviel was dat de studenten getraind werden in een groot aantal programmeertalen en dat binnen een tijdsbestek van een week. Dit terwijl de studenten aan gaven dat zij wilden leren om websites te maken en dat gaat met een CMS toch een stuk sneller en eenvoudiger.

Hier staat een korte video over het project van Ordina.

Een tweede presentatie was van Joost Dam van Vi@frica. Vi@frica heeft op een groot aantal scholen in plattelandsgebieden computerlokalen gerealiseerd. De opzet was om deze volledig met open source te installeren maar dat gaf nogal wat problemen. Zo bleek er geen lokale ondersteuning mogelijk te zijn omdat de weinige “computerdeskundigen” alleen Windows georienteerd waren. Zij hebben toen zelf mensen in Linux getraind en een servicecentrum opgezet maar ondanks dat, bleken er later weer allemaal illegale Windows versies op de computers te zijn geinstalleerd.. Nu draaien alleen de servers nog op Linux. Een van de oorzaken hiervan bleek te zijn dat de overheid van Tanzania ineens een nieuw curriculum had gepubliceerd waarin was vastgelegd dat de scholen verplicht waren om onderwijs in Microsoft Windows en Office te verzorgen. Kennelijk had de Bill en Melinda Gates Foundation een vrijgevig bezoekje aan de Tanzaniaanse overheid gebracht.

De derde presentatie was van Hivos. Zij ondersteunen vooral NGO’s in ontwikkelingslanden. ICT projecten worden door hen alleen ondersteund als er gebruik wordt gemaakt van open source software. Dit vooral om onnodige software- en licentiekosten te voorkomen. Omdat Hivos softwarekosten niet subsidieert moeten de projecten dus wel draaien op OS. Een opvallende onthulling was wel dat ze bekenden zelf nog niet volledig bekeerd te zijn tot OS op de desktop.

19 juli 2006     Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

2 reakties

  1. 1 Kletskous » Blog Archive » Ordina geen Nabuur:

    […] Al een tijdje ben ik aangesloten bij Nabuur, een project van Nederlandse origine waar mensen uit de hele wereld projecten in ontwikkelingslanden proberen te ondersteunen. Het project waar ik bij aangesloten ben, is een plan om een internet centrum op te zetten in Kayokoma, een wijk van Nairobi door en voor een groep jong volwassenen. Er is al best veel gerealiseerd, zoals een businessplan en er zijn ook al computers toegezegd maar de financiering is nog steeds niet rond. Omdat ik zelf ook niet zoveel tijd over heb, zie ik er nogal tegenop om een subsidie aanvraag in te dienen bij een of andere organisatie en toen bedacht ik me laatst dat ik tijdens een bijeenkomst in Utrecht een presentatie had gezien van Ordina die zich bezig houden met “Linux in Oost-Afrika. […]

  2. 1 10 redenen om Microsoft te boycotten | Kletskous:

    […] In ontwikkelingslanden geeft Microsoft haar software zo goed als weg. Op het eerste gezicht een nobel gebaar, maar dat is maar tijdelijk. Als de licenties verstrijken moet men daar ook gewoon betalen en dan is men inmiddels net zo afhankelijk als velen hier denken dat ze zijn. Dit gaat zelfs zo ver dat in een aantal landen in het curriculum voor het onderwijs is opgenomen dat de studenten moeten leren omgaan met Microsoft Word en Microsoft Excel in plaats van dat ze moeten leren tekstverwerken en spreadsheets maken. […]

  3. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)