Starten zonder startkapitaal – deel 5

Dit is het vijfde artikel uit de serie "starten zonder startkapitaal". In deze aflevering, aandacht voor promotie. Als je bedrijf staat en je website is klaar, dan zul je  naamsbekendheid moeten opbouwen. Dit kan door netwerken en via promotie. Hiervoor zijn veel methodes die niks tot weinig kosten. Welke methodes het beste bij je eigen bedrijf passen, kun je zelf beoordelen.

Visitekaartjes:

Als je wilt kun je starten met 250 gratis visitekaartjes van Vistaprint (tegen verzendkosten). Op de gratis kaartjes staat wel het logo van Vistaprint; voor de betaalde kaartjes geldt dat niet. Je kunt ze hier bestellen:

 

Bij Kennisnet kun je vijftien gepersonaliseerde Icekaartjes bestellen. Leuk, om de start van je bedrijf aan te kondigen. Natuurlijk zet je ook een link naar je site op je kaartjes.

Adverteren:

Op internet zijn veel mogelijkheden om gratis te adverteren. Een overzicht:

Marktplaats
Vrijwel iedereen kent tegenwoordig Marktplaats.  Adverteren is niet in alle rubrieken gratis en voor een link naar je website betaal  je € 6,–. Ook moet je betalen als je je advertentie bovenaan wilt plaatsen. Het voordeel van marktplaats is dat het een heel hoog bereik heeft. Een nadeel is dat je advertentie altijd snel naar beneden zakt, waardoor veel bezoekers hem niet meer zullen vinden.

Dienstennet:
Marktplaats voor dienstverlening en dienstverleners. Zowel gratis, als betaalde mogelijkheden.

Meer van dit soort advertentiesites, waarvan een aantal volledig gratis.

Marktplaza
Marktnet (inclusief gratis link naar webpagina)
Dienst.nl

Als je produkten aanbiedt die geschikt zijn om te veilen, kun je terecht bij Ebay.

Aanmelden bij zoekmachines:

Als je website klaar is, kun je die aanmelden bij zoekmachines. Meestal is dit gratis maar je kunt je deze moeite ook besparen omdat de robots van de zoekmachines je website toch wel zullen vinden en indexeren. Er wordt zelfs wel beweerd dat het beter is om dit af te wachten. Overigens zijn er in Nederland maar een paar zoekmachines van belang. Google natuurlijk en Ilse speelt ook nog een kleine rol.

Aanmelden bij startpagina’s en directories:

Startpagina.nl was het eerste Nederlandse portal op dit gebied. Startpagina bestaat uit een hoofdpagina en uit een groot aantal dochterpagina’s over de meest uiteenlopende onderwerpen, die worden beheerd door vrijwillige beheerders.  Na startpagina zijn er een groot aantal kopieen verschenen, waarvan de bekendste startkabel is. Het kan de moeite lonen om je aan te melden bij relevante dochterpagina’s van startpagina en eventueel startkabel. Dit is meestal gratis. De overige kopieen hebben vaak te weinig bezoekers om rendement op te leveren.

Naast de startpagina’s zijn er ook de zogenaamde directories. Een belangrijke is dmoz. Vooral door een gebrek aan vrijwillige rubrieksbeheerders is het helaas lastig om in deze directorie opgenomen te worden.  Omdat vooral de zoekmachine Google waarde  hecht aan een vermelding in dmoz is het toch de moeite van het proberen waard. Hier staat een engelstalige uitleg over hoe je een website kunt toevoegen aan dmoz.

Aanmelden bij andere websites:

De zoekmachine Google werkt met een zogenaamde "pagerank". Alhoewel deze niet zaligmakend is, zegt het toch iets over de vindbaarheid van je website. Bij het vaststellen van die pagerank kijkt Google  vooral naar het aantal websites en de pagerank van die pagina’s die naar jouw website linken. Het is dus belangrijk om zoveel mogelijk links te krijgen op andere sites met een goede pagerank. De laagste pagerank is 0 en de hoogste 10. Sites die net nieuw zijn starten altijd met een pagerank 0. Verder moeten de websites waarbij je je site wilt aanmelden, natuurlijk een relatie hebben met het onderwerp van je site.  Benader de beheerder van de site met een vriendelijk en gemotiveerd verzoek en biedt eventueel ook aan om een retourlink op jouw site te plaatsen.

Gebruik maken van je deskundigheid:

Door te particperen in fora waar je vakgebied aan de orde komt, kun je laten zien wie je bent en wat je in huis hebt. Meestal mag je in een forum geen reclame maken voor je eigen bedrijf maar je mag wel instellen dat aan je berichten je handtekening wordt toegevoegd. In je handtekening kun je bijvoorbeeld een link opnemen naar je website.  Voor deelname aan een forum is registratie vaak verplicht. Een goed forum waar starters ook veel informatie kunnen vinden, is dat van higherlevel.

Om je naamsbekendheid te vergroten kun je ook artikelen schrijven en deze publiceren op internet. Er zijn verschillende mogelijkheden om deze te publiceren maar de meeste zijn engelstalig. Een Nederlandse optie is:

Yourcollum.com

Ben je internationaal gericht, zoek dan eens naar "article directories" en je zult er vele vinden.

Een eigen weblog

Als het past bij je bedrijfsvoering en je van schrijven houdt, kan een eigen weblog een goede mogelijkheid zijn om je bedrijf meer bekendheid te geven.  Een weblog geeft je een eigen identiteit en het biedt de mogelijkheid om regelmatig je eigen artikelen te publiceren. Sites als web-log.nl of blogger.nl bieden de mogelijkheid om gratis een eigen weblog te openen. Voor een persoonlijk weblog is dat prima maar niet voor een weblog om je eigen bedrijf te promoten. Een weblog voor je eigen bedrijf moet je op een eigen domeinnaam registereren. Prima gratis weblog software is WordPress. Veel hostingproviders bieden dit standaard voorgeinstalleerd. Voor dit weblog maak ik ook gebruik van WordPress en ik ben er zeer tevreden over.

Persberichten

Als je net gestart bent, kan het goed zijn om een persbericht op te stellen en dit te versturen naar bijvoorbeeld lokale media. Het is wel van belang dat je dit goed doet. De meeste kranten en andere media krijgen dagelijks talrijke persberichten en de meeste verdwijnen rechtstreeks in de prullenbak.

Hier staan 36 vuistregels voor het schrijven van een persbericht. Op de persberichten startpagina vind je nog veel meer informatie en hier vind je een – naar eigen zeggen enigszins verouderde –  adreslijst van landelijke en regionale media.

Sociale en Zakelijke Netwerken:

Ook de zakelijke en sociale  netwerken die ik al in het tweede deel van deze serie besproken heb, kun je gebruiken voor promotie van je bedrijf. Het is wel belangrijk om daarbij de omgangsregels in acht te nemen,  zo wordt ongericht spammen bijvoorbeeld niet op prijs gesteld. De regels worden bij registratie duidelijk gemaakt.

Tot zover dit artikel over promotie. Aanvullingen zijn van harte welkom. Ook gastbloggers die via een eigen artikel een bijdrage willen leveren aan deze serie zijn hierbij uitgenodigd. Een van de volgende artikelen,  zal een bijdrage over Acquisitie  zijn van Caroline Franssen van Heart Management.

5 februari 2007     Marketing en SEO, Ondernemen en Internet     Trackback-URL     reageer

Een reaktie

  1. 1 Peter:

    Handige tips, bedankt!
    Vr. groeten,
    Peter

  2. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)