Even iets anders: de Consumentenbond en Windows

Eigenlijk zou ik lekker weekend gaan vieren maar ik moet toch even iets kwijt, tussendoor want hier zakt mij de broek werkelijk van af. Wat wil het geval..

Bijna een maand geleden had ik het hier over een e-mail die ik naar de consumentenbond had verstuurd. Eigenlijk had ik al niet meer op antwoord gerekend maar tot mijn verbazing ontving ik vandaag van de eindredacteur van  de Consumentengids,  het volgende bericht:

"Geachte heer Bethlehem,

Ik dank u hartelijk voor de betrokkenheid bij onze organisatie en voor uw waardevolle suggestie.

De Consumentenbond behartigt de belangen van zijn leden, en test wat de leden graag willen.

De pc met Windows is momenteel het meest verkocht, ondanks de nadelen. Over die nadelen en over de voordelen van andere platforms publiceren wij af en toe. Dat neemt niet weg dat wij gehouden zijn de leden te informeren over wat zij het liefst willen gaan kopen. En dat wij het geld van de leden niet kunnen uitgeven aan tests van en publicaties over apparaten en software waar zij geen interesse in hebben. Het is echter voor een zo evenwichtig mogelijk beeld van de markt en de mogelijkheden noodzakelijk dat wij het ook over die andere apparaten en programma’s hebben, om de verschillen te laten zien. Dan kan ieder voor zich de beste keus maken.

De Consumentengids is een blad voor een groot publiek. Veel mensen zien er tegenop om zelf een ander besturingssysteem te installeren en veel tijd te besteden aan speciale programma’s, anders dan die van Microsoft. In ons doelgroeptijdschrift Digitaalgids wordt vaker aandacht besteed aan het niet-Microsoft-gebeuren."

Volgens de consumentenbond hebben ze dus getest dat mensen een computer met Windows willen. Ik ben erg benieuwd naar deze testresultaten en zal de resultaten eens opvragen. Maar ik denk eigenlijk dat dit onderzoek niet bestaat en dat de bond uit het simpele feit dat mensen een computer met Windows kopen, concludeert dat dit dus het bewijs is, dat mensen dat willen. Zouden ze echt zo naief zijn?

Nee, blijkt even later want dan zeggen ze dat mensen er tegenop zien om zelf een ander besturingssysteem te installeren en veel tijd te besteden aan speciale programma’s anders dan die van Microsoft. Dat mag dan best waar zijn maar de bond vindt het kennelijk dood normaal dat in de detailhandel sprake is van koppelverkoop en dat een computer zonder besturingssysteem of met een alternatief, zoals Linux nauwelijks wordt aangeboden. Niet het ontbreken van vraag is dan ook de meest voor de hand liggende reden dat er geen aanbod is – want zo tevreden zijn de meeste Windows gebruikers niet- maar de onbekendheid met het feit dat een computer Windows nergens voor nodig heeft.

De consumentenbond legt zich dus zonder meer neer bij het monopolie van Microsoft en accepteert dit als een gegeven. Nou, niet helemaal want in de Digitaalgids wordt vaker aandacht besteed aan het niet Micorosoft-gebeuren. Het niet Microsoft-gebeuren…het moet toch niet veel gekker worden in deze wereld!

PS:
Inmiddels is in ieder geval wel Windows Vista uit de categorie Electronica op de voorpagina van de Bond verdwenen! Dat vonden ze zelf toch blijkbaar ook iets te gek worden..

PS2:
Resultaat van dit bericht zal wel weer zijn dat ik nu nog vaker gevonden wordt op "Windows Vista" "zucht.."

17 maart 2007     Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

7 reakties

 1. 1 Werner:

  Wat een vreselijke reactie van de consumentenbond. Hebben ze daar nu een maand voor nodig gehad? En dat toontje. Voor mij zijn ze afgegaan. Nog geen half jaar geleden vroeg ik mijn broer om zijn login en passwoord, zodat ik ook ‘ns af en toe ’n kijkje zou kunnen nemen, bijvoorbeeld voor de aanschaf van een HDD-DVD-recorder, maar nu ik dit lees… Het lijkt GVD wel een persbericht van Microsoft. ‘Andere platforms’, ‘niet-Microsoft-gebeuren’. Ze krijgen de naam ‘Linux’ niet eens uit hun bek. ‘Speciale programma’s, anders dan die van Microsoft’? Wat nou, speciale programma’s? Browsers? Emailclients? CD-players? Denken ze bij de Consumentenbond nu dat Linuxgebruikers alleen maar zitten te nerden? Wat ik denk is dat Microsoft bij de Consumentenbond een vingertje in de pap heeft, en ik hoef nu die pap niet meer… Bah!

  Graag had ik het hierbij gelaten, maar ik moet echt nog ergens anders op reageren: wat geeft het toch dat jouw site juist met Windows-zoekwoorden gevonden wordt? Ik vind dat juist positief! Zou je liever hebben dat alleen Linuxgebruikers hier komen? Die weten de weg toch al en gaan eerder naar gespecialiseerde sites. Ik zie de kletskoussite juist als een bekeringsplatform voor Windowsgebruikers, dus: hoe meer Windowsgebruikers, hoe beter!

 2. 1 Catharina:

  Tsja, ’t is inderdaad triest. Ik heb ze de volgende reactie terug gestuurd:

  Bedankt voor uw reactie. Ik ben erg benieuwd naar de resultaten van jullie onderzoek waaruit zou blijken dat Windows is wat de mensen willen. Zijn die resultaten beschikbaar?

  Ik neem tenminste aan, dat het feit dat het feit dat mensen een pc met Windows kopen voor jullie niet de reden is om aan te nemen dat mensen dit ook echt willen.

  Door de koppelverkoop en het niet aanbieden van alternatieven in de detailhandel, weten veel mensen immers niet eens dat er alternatieven zijn. Is dat dan niet iets waar de consumentbond zich voor zou moeten inzetten? Concurrentie is toch over het algemeen een gezonde zaak maar op dit moment is er van eerlijke concurrentie geen sprake.

  Dat het in de digitaal gids af ten toe ter sprake komt is mooi maar juist die mensen weten waarschijnlijk al wel iets af over de alternatieven en vinden hun weg zelf wel. Het probleem is vooral dat het grote publiek het niet weet en daar zouden jullie juist een goede en objectieve bijdrage aan kunnen leveren.Jammer dat jullie die kans laten liggen.

  Met vriendelijke groeten,

  En wat Windowsgebruikers betreft heb je natuurlijk ook gelijk; het was ook wat schertsend bedoeld. Maar toch is het ook wel wat wrang dat ik relatief maar weinig over Windows Vista schrijf en daar juist het meest op gevonden wordt. En ik heb niet echt de illusie dat de mensen die op zoek zijn naar Vista, via mijn weblog over de streep te trekken zijn. Wat mij opvalt is dat Windows gebruikers over het algemeen zo trouw zijn als een hond; het lijkt soms wel een sekte; ook al gaat alles steeds fout, dan nog blijven ze liever uren en dagen of weken bezig met het opnieuw formatteren en installeren, bestrijden van virussen, spyware e.d., dan dat ze iets anders proberen. Toch knap hoe Microsoft dat voor elkaar krijgt.

  Maar goed, akties zoals van de Consumentenbond werken daar ook aan mee want onbekend maakt onbemind, dus hopelijk levert dit weblog daar toch ook een bijdrage aan.

 3. 1 Werner:

  Gezien de inhoud van de vorige reactie van de Consumentenbond en vooral de tijdsduur zijn mijn verwachtingen over hun volgende reactie niet hoog gespannen. Maar mocht ie er toch komen dan zal het er, vrees ik, inderdaad wel op neer komen dat Windows nu eenmaal het meest gebruikt wordt.
  Dat Windowsgebruikers zo trouw als een hondje zijn, dat vind ik niet. Ze krijgen het bij de aanschaf van de PC al door hun strot geduwd, en als dan ook nog ‘ns organisatie’s zoals de Consumentenbond meedoen om het bestaan van andere Operating Systems geheim te houden, wat moeten ze dan?
  Naar http://www.kletskous.com gaan natuurlijk! En ik ben er zeker van dat je een belangrijke bijdrage levert aan het ‘over de streep trekken’!

 4. 1 Catharina:

  Op mijn vorige mail kreeg ik het volgende snelle antwoord:

  Dag Catharina,

  ’t Was even te druk om hierop in te gaan.

  Mensen willen niet te veel poespas en het mag ook geen zeeën van tijd kosten. Dan kun je Windows of OS nemen; Linux vergt sowieso meer van de gebruiker. Macintosh heeft nog steeds maar een paar procent van de markt. En zelfs Mac-gebruikers willen soms Windows, vandaar dat dat tegenwoordig mogelijk is. Pc-gebruikers kunnen OS niet installeren en ik heb ook nooit gehoord dat daar vraag naar is.

  Bijvoorbeeld: ondanks dat Explorer wordt meegeleverd op de meeste Windows-pc’s, zijn er maar weinig mensen die achteraf een andere browser installeren. Wij testen af en toe andere browsers en mensen willen er wel over lezen, maar installeren is een andere zaak. Misschien dat Google met zijn software-inspanningen de markt verder kan openbreken. Wij houden de vinger aan de pols.

  Omdat dit niet echt een antwoord op mijn vragen is. heb ik er nog maar een e-mail aan gewaagd..

 5. 1 Catharina:

  Beste consumentenbond,

  Een Windows systeem wordt weliswaar kant en klaar opgeleverd maar veel mensen moeten na verloop van tijd het systeem formatteren en/of herinstalleren omdat er problemen zijn. Is er al eens onderzoek gedaan naar hoeveel tijd mensen kwijt zijn met het oplossen en voorkomen van problemen onder Windows? Met een Linux systeem is dat eigenlijk nooit nodig. Eenmaal geinstalleerd werkt het en blijft het werken. De installatieprocedure is tegenwoordig overigens niet moeilijker dan bij Windows en ook het updaten gaat vrijwel volautomatisch en de systeemeisen zijn aanmerkelijk lager.

  Dat je nooit hebt gehoord dat daar vraag naar is, vind ik een nogal gemakkelijke stelling, want de meeste mensen weten niet eens dat het bestaat of denken inderdaad dat het, zoals jij ook stelt, erg ingewikkeld en niet gebruiksvriendelijk is. . Misschien zouden jullie de consumenten eens de vraag kunnen voorleggen wat ze belangrijker vinden: een systeem wat geen problemen heeft met virussen en spyware, gratis is en stabiel of een systeem wat die problemen vaak wel heeft maar waar wat meer spelletjes voor beschikbaar zijn.

  Het probleem is dat mensen deze keuze meestal niet wordt geboden maar gelukkig zijn er tegenwoordig ook bedrijven die computers volledig voorgeinstalleerd met LInux opleveren. Niet zoveel nog, maar ze zijn er wel.

  “Toevallig” heeft mijn partner ook zo’n bedrijf en wij bieden jullie graag aan om een vrijblijvende demonstratie te geven van een Ubuntu (het meest populaire Linux systeem) installatie op een of liefst meerdere computers bij jullie, waarna jullie zelf ook eens een tijdje kunnen testen met dit systeem en op basis daarvan een objectieve recentie kunnen geven en een vergelijking te kunnen doen met Vista in de Consumentengids.

  Met vriendelijke groeten,

  Catharina Bethlehem

 6. 1 Virussen en spyware zijn nergens voor nodig | Kletskous:

  […] En ondertussen gaat de Consumentenbond gewoon door met eenzijdige promotie voor Microsoft en besteden ze nauwelijks aandacht aan veiliger alternatieven. Ook in Netwerk geen woord hierover. Jammer want nu blijft de doorsnee consument verstoken van de informatie dat beveiliging helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn of veel hoeft te kosten. […]

 7. 1 Ondernemerslog.nl, evenanders en nog meer consumentenbond perikelen | Kletskous:

  […] Oh ja en voor wie het zich afvraagt: op mijn aanbod aan de Consumentenbond om vrijblijvend een of meerdere computers met Ubuntu te installeren, heb ik nooit meer iets vernomen. […]

 8. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)