Affiliate marketing mogelijkheden voor een klein bedrijf

Al een tijdje houd ik mij zijdelings ook bezig met affiliate marketing, maar tot nu toe alleen aan de kant van de promotie. Nu ben ik mij aan het orienteren of het zinvol is om voor Mingos, affliate marketing als marketinginstrument in te zetten.

Voor wie niet bekend is met het begrip affiliate marketing, hier een korte uitleg:

Affliate marketing, ook wel partner marketing genoemd houdt in dat derden de producten of diensten van een bepaald bedrijf promoten en daar een bepaald bedrag of percentage voor ontvangen als dit tot resultaat leidt. Een resultaat kan bestaan uit een verkoop die via de affiliate wordt gerealiseerd of een ingevuld formulier of zelfs alleen maar een klik op de website van het bedrijf waarvoor de affiliate optreedt. Deze promotie gaat vaak via websites of e-mail en er wordt betaald voor als er een verkoop wordt gerealiseerd maar soms ook al voor een klik op de website van de aanbieder.

Een simpel voorbeeld:

Als jullie via onderstaande aanbieding foto’s bestellen, krijgen juillie gratis foto’s en verdien ik daar € 2,50 mee. Iedereen blij 🙂

Oorsprong affiliate marketing

Affiliate marketing is ontstaan in Amerika en daar is het een enorme business maar ook in Nederland is het een marketingmethode die steeds meer terrein wint. Sommige bedrijven hebben een eigen partnerprogramma, zoals bijvoorbeeld Bol maar de meeste sluiten zich aan bij een van de affliate netwerken. Deze netwerken zijn de tussenpersoon tussen de promotors (affiliates of partners) en de bedrijven die op deze manier hun produkten of diensten willen promoten.

De voordelen van aansluiting bij een affilate netwerk zijn:

 • je geen eigen affiliate software hoeft te ontwikkelen of te kopen, waarin alle transacties geregistreerd worden
 • bij de affiliate netwerken al een groot aantal mensen zijn aangesloten die wellicht bereid zijn om jouw product te promoten
 • het affiliate netwerk zorg draagt voor de uitbetalingen aan de affiliates en eventueel ook voor het ontwikkelen van promotiemateriaal

Een paar voorbeelden van dit soort netwerken zijn:

M4N

Assist Me

Testnet.nl

Aansluiting bij dit soot netwerken kan voor veel bedrijven een prima optie zijn, maar voor Mingos, leverancier van computers met Ubuntu Linux, is het dat niet. Omdat Ubuntu Linux voor veel mensen een onbekend product is, hebben wij juist behoefte aan specialistische partners met enige kennis van Linux en Ubuntu en ik verwacht niet dat deze in grote getalen bij de affiliate netwerken zijn aangesloten Tot op heden was voor ons dan ook eigenlijk de enige optie om eigen software aan te schaffen, maar dan profiteer je niet van de voordelen die de affiliate netwerken bieden en brengt de afhandeling veel werk met zich mee.

Nu heb ik echter net een nieuwe mogelijkheid ontdekt, namelijk Businessboost en dit lijkt me wel een mogelijkheid om verder te onderzoeken. Bij businessboost gaan ze ervan uit dat je klanten je beste promotors zijn. Tevreden klanten leveren nu ook al vaak nieuwe klanten op voor een bedrijf maar worden daar meestal niet voor beloond. Met het systeem van businessboost kan dat wel. Voor MIngos ben ik nu aan het onderzoeken of en hoe we dit kunnen realiseren. Naast klanten, zijn ook andere Ubuntu gebruikers mogelijk prima partners. Ook nu bevelen ze vaak Ubuntu al aan bij hun omgeving. Een vraag die ik daarover op het Ubuntu forum heb neergelegd leidt al tot interessante ideeen over de rol van de partners. Normaal gesproken doet een affiliate eigenlijk alleen de pre-sale, waarna het bedrijf verder alles zelf regelt, zoals de verkoop en de ondersteuning.

Omdat mensen vaak ook behoefte hebben aan ondersteuning in de buurt zouden de partners misschien ook daarin een rol kunnen spelen. De vragen daarbij zijn daarbij dan wel hoe dat financieel geregeld moet worden, want de winstmarges zijn natuurlijk niet van dien aard, dat alles daarbinnen kan en ook of Mingos daar verder een rol in kan/wil spelen. Maar op zich wel een interessant idee omdat dit een meer gestructureerde ondersteuning van LInux zou kunnen bevorderen. Dit idee wil ik nog wat verder onderzoeken en dan denk ik dat we Businessboost maar eens uit gaan proberen. Dit kan een maand lang gratis worden en daarna kost het € 50,– euro per jaar + 5% van de uitbetalingen aan de partners.

Via dit weblog zal ik julie op de hoogte houden van de ervaringen. Mensen die geinteresseerd zijn om partner te worden van Mingos, kunnen zich natuurlijk bij ons melden.

10 april 2007     Affiliate Marketing, Ubuntu     Trackback-URL     reageer

3 reakties

 1. 1 Henri van den Hoof:

  Ik heb ook al even gekeken naar Businessboost, maar had teveel problemen met hun behoorlijk uitgebreide algemene voorwaarden. Voelde me daardoor niet al te prettig om zelfs maar een 30 dagen trail te doen. Op zich verder wel een interessant concept om eens te proberen, maar dan toch met iets andere uitgangspunten zeg maar 🙂

 2. 1 Catharina:

  Hoi Henri, leuk weblog heb je. Dank voor je tip over de algemene voorwaarden; moet ik die ook maar eens door gaan spitten. Wat zijn jouw problemen ermee en heb je daar ook contact met ze over gehad of dacht ja al meteen van laat maar zitten… ? Heb net even snel gekeken en het viel me op dat ik verplicht ben om virusprotectie 6.12 te gebruiken als ik met ze e-mail. Haha, ik weet niet eens wat dat is..

 3. 1 Henri van den Hoof:

  Hoi Catherina, thanks voor het compliment 😀 Ik zie alleen jje reactie nu pas weer haha… beetje late reactie van mij dus 😉 Maar die algemene voorwaarden vond ik echt zwaar over the top. Heb jij nog wat met die Businessboost gedaan trouwens?

 4. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)