Pas op je rechten in Second Life

Op Second Life kwam ik er al snel achter dat rechten daar, net als in de eerste wereld, een belangrijke rol spelen. In Second Life kun je virtuele goederen krijgen of kopen en op al deze spullen zijn rechten van toepassing. De rechten worden bepaald door de maker ervan en varieren van dat je de spullen alleen mag gebruiken of dat je ze ook mag weggeven, verkopen of veranderen. Eigenlijk is dit precies hetzelfde als de verschillen tussen softwarelicenties.

Zoals ik eerder  al zei, heb ik inmiddels in SL een piramide met daarin een o.a.  een computerwinkel en een open content informatiecentrum. De piramide was opgezet door een behulpzame second life vriend, maar bleef zijn eigendom omdat hij deze niet door mocht geven aan mij. De glazen piramide bestond uit losse onderdelen en al een paar keer was ik er met mijn onhandig beginners  gedoe,  in geslaagd om een raam stuk te maken. Op zo’n moment moest ik snel op zoek naar de eigenaar om hem te vragen of hij er alsjeblieft een nieuw raam in wilde zetten. Ook kon ik verder nooit iets veranderen, domweg omdat ik de rechten niet had. Hij was er regelmatig en was graag bereid het te doen, maar toch zat het mij dwars en was ik op zoek naar een andere oplossing, zoals bijvoorbeeld het kopen van een piramide met rechten. Toen de eigenaar besloot zich van SL terug te trekken werd het probleem ineens wel erg urgent.

Maar via een bericht op  het Ubuntu forum over het bestaan van de Ubuntu pyramide, kwam Ronnie, een lid van het forum eens een kijkje nemen. Hij had nog amper ervaring in Second Life, maar  toen hij over mijn probleem hoorde, ging hij meteen voortvarend  aan de slag om een nieuwe pyramide te bouwen en deze keer natuurlijk open source. Nu heeft Ronnie een wiskunde knobbel  – als eerste had hij de rubiks cube in Second Life opgelost – en leerde hij razendsnel hoe bouwen in SL in zijn werk gaat en gisteren was het grote moment daar. De nieuwe pyramide was klaar!

Eerst moest ik de oude afbreken. Doodeng, maar ik kon het/mocht het gelukkig wel zelf en daarna stond de nieuwe er al heel snel. Een paar andere SL vrienden kwamen ook naar het spektakel kijken en met zijn allen hadden we de de grootste lol. Hij is prachtig de nieuwe piramide en nog belangrijker: hij is open source.

De moraal van dit verhaal:

Als je gaat bouwen in second life, kijk dan kritisch naar de rechten die er gelden op de spullen die je krijgt of koopt of bouw alles zelf. Dat laatste is voor mij als alfa niet echt een optie,  maar ik heb de mazzel dat ik in de open source wereld zit, waar het normaal is dat mensen elkaar helpen. Zit je dat niet, doe het dan zelf of huur een goede bouwer in en koop alleen spullen met volledige rechten of kom even langs op SL om mijn piramide te kopieren.

Op de foto: de nieuwe piramide met Ronnie aan het bouwen.

22 mei 2007     Second Life     Trackback-URL     reageer

6 reakties

 1. 1 Werner:

  Gefeliciteerd met de nieuwe piramide! Het is inderdaad net als in FL (first life): je voelt je aangetrokken tot iets, en pas als je het hebt gekocht ontdek je de addertjes onder het gras. In dit geval de rechten. In een Ubuntu-shop moet natuurlijk alles vrij zijn (niet te verwarren met ‘gratis’). Het kopieeren vande piramide is een fluitje van een cent, ik heb er ook al een! Heb jij trouwens ook een uitnodiging gehad voor een SL-demonstratie voor vrije software?

 2. 1 Catharina:

  Dank en inderdaad, zo hoort dat. Ja, die uitnodiging heb ik ook gehad maar ik ben niet meer zo demonstreerderig.. Doe het tegenwoordig liever op een andere manier. We worden ouder he?

 3. 1 Werner:

  Wat een sloom antwoord, en dat na 6 dagen. Mag ik je er even aan herinneren dat GNU/Linux het meest gebruikte vrije OS is, dat Ubuntu tegenwoordig de meest gebruikte distro is en dat jij hiervan de voorvrouw bent op SL? En dat we er van uit gaan dat jij voorop loopt? En dat er tientallen cameraploegen op je staan te wachten? En dat de krantenkop ‘Eigenares Ubuntupiramide voelt zich te oud voor demonstratie voor vrije software’ de beweging weinig goeds zal doen?

 4. 1 Werner:

  And now for something completely different. Bij mijn zojuist geposte reactie staat de tijd 13.35 vermeld. Het is hier echter een uur later. Waar kan dit aan liggen? Doet deze weblog misschien niet aan zomertijd en dergelijke nieuwlichterij?

 5. 1 Catharina:

  Hahaaa, ja je hebt gelijk; veel te sloom en te druk met voorvrouwen op SL šŸ™‚ Maar ik bedoel meer dat we volgens mij beter kunnen laten zien dat GNU/Linux en Ubuntu veel beter zijn, dan dat we weer gaan lopen demonstreren want dan denkt iedereen weer dat het een anti MS demo is of zoiets, terwijl dat niet is waar het over gaat.

  Daarom houd ik me liever bezig met de vraag, hoe we een open eiland voor elkaar kunnen krijgen dan met spandoeken lopen te zwaaien.

 6. 1 Werner:

  Dat is tenminste een snel antwoord, en ook al heel wat minder sloom. Ik ben het helemaal met je eens dat wat jij doet belangrijker is dan een demonstratie, maar het is niet ‘het een of het ander’.

 7. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)