Proef met Open Source in Amsterdam lijkt te slagen

Regelmatig ben ik op onderzoeken gestuit waaruit moest blijken dat een overschakeling van Windows naar Linux duurder zou zijn dan het blijven werken met Windows. Dat soort onderzoeken heb ik  – en velen met mij – altijd naar het Rijk der Fabelen verwezen en het vermoeden was dat Microsoft wel achter de financiering van dit soort onderzoek zou zitten.

De gemeente Amsterdam is nu hard op weg om het tegendeel te bewijzen. Als proef is eerst een klein deel van de medewerkers overgezet op een Linux desktop en wat blijkt, zelfs zonder enige vorm van opleiding of training is men prima in staat om ermee te werken. De test wordt nu uitgebreid naar een aantal andere diensten. De gemeente denkt in de toekomst fors te kunnen besparen op Microsoft licenties.

Tot nu toe is Amsterdam bij mijn weten de enige gemeente die een volledige switch naar de Linux desktop. Ik ken wel een aantal voorbeelden van gemeenten die overgestapt zijn van Microsoft Office naar Open Office maar dat stelt qua overgang nauwelijks iets voor , aangezien Open Office vrijwel hetzelfde werkt als Microsoft Office.

Pikant detail is dat de switch moest worden afgedwongen door de gemeenteraad van Amsterdam. Deze was helemaal niet te spreken over het feit dat de ambtenaren onvoldoende hadden gedaan met de wens die de raad al drie jaar daarvoor had uitgesproken om naar alternatieven te zoeken. De wethoudster van de VVD, Laetitia Griffith had inmddels al weer besloten om 1,3 miljoen euro aan Microsoft te gunnen,

Nu blijkt echter dat ook een volledige overstap naar Linux in de praktijk prima te doen is voor een grote organisatie. Een belangrijk kostenargument waren altijd de kosten voor opleiding van het personeel. Dit blijkt dus helemaal niet nodig; de enigen die omgeschoold moeten worden is een deel van het  IT-personeel, zoals systeem- en applicatiebeheerders. Natuurlijk wist ik dit al lang – zelfs mijn moeder is zonder opleiding geswitchd naar Linux- maar ik ben toch blij dat het nu eindelijk proefondervindelijk bewezen is.

13 juni 2007     Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

4 reakties

 1. 1 Roel:

  Overstappen naar een Linux desktop is, afgezien van CAD applicaties en vergelijkbare zeer specifieke applicaties, volgens mij geen enkel probleem. Ik spreek dan uit eigen ervaring, want Ubuntu bevalt mij ook alweer ca. 2 jaar prima.

  Ik zou me kunnen voorstellen dat het beheer van grote systemen een wat grotere uitdaging is, zeker voor systeembeheerders die daarvoor GUI’s gewend zijn. Aan de andere kant schijnt Linux op dat vlak zich ook te ontwikkelen.

  Het grootste obstakel lijkt voor organisaties lijkt me de ‘verandering’. De meeste mensen houden toch van het vertrouwde. Toen ik nog Windows draaide raakten vrienden al in de war van het feit dat mijn taakbalk zich altijd bovenin i.p.v. onderin het scherm bevond.

 2. 1 Catharina:

  Haha inderdaad, maar goed dan zetten we die taakbalk toch lekker onderin? Maar snap wat je bedoelt; ’t is altijd weer even wennen maar daarom was ik wel blij met de berichten uit Amsterdam dat het toch zonder noemenswaardige problemen lijkt te verlopen.

 3. 1 bartek:

  Op mijn werk heeft het baasje van de IT afdeling een paar weken geleden een cd’tje met Feisty gekregen. ik heb ‘m er niet meer over horen spreken maar nu hoor ik van één van zijn medewerkers dat hij een dual-boot heeft gemaakt van zijn laptop en een voorstudie aan ’t maken is om bepaalde diensten die weinig met hun pc moeten kunnen over te zetten op Linux.

  Ik weet het, altijd eerst de plaatsen die als het foutloopt toch geen invloed hebben op de werking van het bedrijf maar het is wel een eerste stap.

  Trouwens Catharina, welkom op planet, jij grote spammer 😉 :
  http://planet.ubuntu-nl.org/

 4. 1 Catharina:

  Klinkt goed Bart en ik vind het eigenlijk wel slim dat ze voorzichtig beginnen. Dank voor je welkom op de planet; schrok er zelf ook wat van, moet ik zeggen.. Zal me voortaan netjes gedragen 🙂

 5. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)