Wat Second Life anders maakt dan andere sociale netwerken

Uit cijfers van Linden Lab blijkt dat het aantal actieve Nederlandse gebruikers van Second Life ongeveer 17.000 is. Dat lijkt mij een stuk realistischer dan het onderzoek waarin laatst werd beweerd dat een op de tien Nederlanders een SL account zou hebben. Voor Nederlandse bedrijven is dit aantal op marketinggebied nauwelijks interessant.

Voor Mingos ligt dit iets anders; zo had ik gisteren weer een Italiaan en een Fransman in de winkel, die zich er allebei over beklaagden dat ze in eigen land geen laptop met LInux of zonder Windows kunnen krijgen en of het door SL komt weet ik niet, maar de eerste bestellingen buiten Nederland, zijn inmiddels een feit.

Voor mij is marketing overigens niet de belangrijkste reden om in SL aanwezig te zijn. Wat ik heb ontdekt, nu ik een aantal maanden actief ben, is dat SL zich vooral goed leent voor samenwerking. Zelf heb ik nogal eens last van grote ideeen, die ik in mijn eentje onmogelijk  kan uitvoeren, terwijl ik er ook geen zin in heb om van investeerders afhankelijk te worden. Samenwerking kan in die gevallen een oplossing zijn  en vandaar dat ik ook een aantal jaren geleden Freelancenetwerk heb opgericht. Wat ik nu merk is dat in de omgeving van Second Life,  virtuele samenwerking een stuk vanzelfspekender en gemakkelijker wordt.

Het grote verschil met andere sociale netwerken is namelijk dat je op Second Life actief bezig bent. Je wisselt niet alleen wat praatjes en fotootjes uit maar je bent samen aan het bouwen, wisselt spullen uit, gaat samen op avontuur of bijvoorbeeld naar een concert. Ook de avatar zegt veel over iemands persoonljkheid, of deze nu al dan niet uiterlijk lijkt op die persoon in real life. Verder kun je groepen starten over een bepaald onderwerp, waar zich vanzelf mensen bij aansluiten en waar je dan bijvoorbeeld bijeenkomsten mee kunt houden.

Toen ik hier achter kwam, ontstond natuurlijk meteen weer een nieuwe droom. Ik vind namelijk dat er een speciaal eiland moet komen op SL; niet voor mij alleen, maar om onderdak te bieden aan alles wat er op het gebied van vrije licenties speelt, zoals vrije software, open inhoud, creative commons licenties m.b.t. bijvoorbeeld kunst en muziek, etc. Niet om ons af te scheiden van de rest maar juist om dit soort initiatieven herkenbaarder te maken, samen te werken en interessant voor mensen die nu nog niet zo bekend zijn met deze stromingen.

Een aantal initiatieven die nu al op SL aanwezig zijn, heb ik inmiddels benaderd en hebben al toegezegd om mee te werken en mee te denken. We zijn nu dus druk bezig aan het plannen smeden, onderzoeken hoe het financieel voor elkaar kan komen, etc. Het is nog te vroeg om te zeggen of het er van zal komen maar het is in ieder geval erg spannend en leerzaam om ermee bezig te zijn. Als startpunt voor het Free and Open Island hebben we inmiddels ook een groep opgericht en een stukje grond gehuurd.

Het nieuwe land is hier te bezichtigen:  http://slurl.com/secondlife/Istaria Prime/82/247/21

Op de foto: onderhandelingen met mijn ietwat merkwaardige, maar ongevaarlijke huurbaas over het nieuwe terrein:

14 juni 2007     Second Life     Trackback-URL     reageer

2 reakties

  1. 1 Ontmoeting met een monnik op Second Life | Kletskous:

    […] Zoals ik eerder zei zijn we op Second Life bezig met het onderzoeken van mogelijkheden naar een eigen eiland voor alles wat vrij en open is. We hebben inmiddels ook een stukje grond gehuurd en een groep opgericht. […]

  2. 1 Vierde verjaardag Second Life en Mark Shuttleworth | Kletskous:

    […] Wat ook perspectief biedt, is dat er redelijk wat ruimte rondom ons is vrijgekomen door de verhuizing van een van onze buren. Met enige moeite heb ik de "landlord", zoals ik de draak en huurbaas pleeg te noemen,  zover gekregen dat hij ons een week de tijd geeft om om geinteresseerde huurders te vinden,  die passen binnen het idee  van het vrij en open eiland.  Inmiddels zijn er al vier bij gekomen en zijn we druk op zoek naar nog meer geinteresseerden. Daarmee hebben we natuurlijk nog geen eiland maar het is een mooie manier om kleinschalig te beginnen en geleidelijk door te groeien naar het uiteindelijke doel. […]

  3. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)