Zitten vrouwen liever onder de plak bij Microsoft?

Op het Ubuntu forum staat een poll met de vragen over in welke leeftijdscategorie je valt, of je werkt of nog naar school gaat en of je man of vrouw bent. Wat iedereen vooral opvalt is dat er nog maar zo weinig vrouwen zijn die Ubuntu Linux gebruiken. Tot nu toe zijn het er vijf van de 114.

Er wordt volop gegist naar de oorzaken hiervan en de opmerking van een van de mannen dat vrouwen zich meestal niet met dit soort zaken bezig houden en liever  met andere dingen bezig zijn, lokte bij een van de vrouwen de reactie uit: “Wat dan? Koekjes bakken?…”.

Toch denk ik dat er wel iets in zit. Voor mij gold dat vroeger in ieder geval wel; een computer moest het gewoon doen. Dat vind ik overigens nog steeds maar wat mij heeft overtuigd om vrije software te gaan gebruiken is vooral de filosifie van de GPL (General Public License). De GPL is de filosofie achter Linux en andere vrije software. Vrije software is niet hetzelfde als gratis software. Veel software is wel gratis, maar niet vrij.

De voorwaarden waaraan vrije software moet voldoen zijn namelijk deze:

 1. De programmatuur mag door iedereen – zonder licentie kosten – geinstalleerd en gebruikt worden, zowel voor prive- als voor commerciele doeleiden.
 2. De programmatuur mag door iedereen aangepast en uitgebreid worden.
 3. Om deze vrijheid in de praktijk mogelijk te maken moet iedereen toegang hebben tot de broncode van het programma.
 4. De programmatuur mag door iedereen verder verspreid worden, zowel gratis als tegen vergoeding. Ook gewijzigde versies mogen verspreid worden, zodat de gemeenschap baat heeft bij de verbeteringen.

Vrije software wordt ook vaak open source genoemd. Toch hoeft dit niet hetzelfde te zijn. Op open source hoeven niet al deze vrijheden van toepassing  te zijn maar de broncode moet wel openbaar zijn.

In het begin dacht ik nog: wat maakt mij dat nu uit of die code geheim of vrij is, ik kan er zelf toch niks mee. Nu denk ik daar anders over. Stel je eet iets, dan wil je toch ook graag weten wat er in zit. Als het recept bekend is, kun je het ook zelf veranderen. Of je koopt een auto, maar de fabrikant heeft de motorkap verzegeld, zodat niemand eronder kan kijken of de motor kan repareren. Dat ik het zelf niet kan, doet er niet toe omdat er gelukkig genoeg anderen zijn die het wel kunnen. Dit zijn wat simplistische vergelijkingen maar als je nu een computer hebt die op bijvoorbeeld Windows draait, beschik je dus over een apparaat wat werkt op basis van een geheim systeem en waarvoor je wel betaalt, maar wat niet eens je eigendom is.

Het gevolg van het feit dat iedereen de broncode kan zien, is bovendien dat fouten erin veel sneller ontdekt worden en dat ontwikkelingen vaak sneller gaan. Bovendien kan er in een product niks verstopt worden, zoals bijvoorbeeld spyware, die een bedrijf erin verwerkt om te kunnen zien wat de gebruiker bijvoorbeeld op het internet doet. Ook Microsoft verstopt dingen in zijn software om te kijken of mensen het product wel legaal gebruiken en wie weet dus wat nog meer…

Het idee achter vrije software is dat alle geestelijke creaties en/of informatie  vrij zouden moeten zijn. De opvattingen beperken zich dus niet tot software maar ook tot bijvoorbeeld educatief materiaal. De gedachte erachter is dat openheid van informatie leidt tot onvoorwaardelijk delen van kennis, gelijke kansen, samenwerking, zelf-ontplooiing en zelf-beschikking.

Persoonlijk steun ik dit idee. Door het vrijelijk delen van kennis en informatie kunnen ontwikkelingen veel sneller gaan en wordt onderwijs bereikbaar voor veel meer mensen. Denk maar eens aan ontwikkelingslanden. Natuurlijk bepaalt de maker van een informatief product of software zelf wat ermee mag gebeuren, maar als ik kan kiezen, geef ik de voorkeur en heb ik het meeste vertrouwen in een product wat de meeste vrijheid en openheid geeft.

15 juni 2007     Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

11 reakties

 1. 1 Vincent:

  Verder vraag ik me ook nog af hoeveel vrouwen die Ubuntu gebruiken ook autometaforen gebruiken 😉

 2. 1 Jos Herni:

  Ik denk dat de poll niet maatgevend is. Ik ken meerdere vrouwen die Linux gebruiken. Ubuntu om nog exacter te zijn. Maar het zijn vrouwen die verder totaal geen belangstelling hebben voor computers of techniek. Ze hebben Ubuntu geinstalleerd gekregen omdat ze ooit hebben verzocht hun computer te laten ‘opruimen’. Toen bleek dat de migratie van XP naar Ubuntu geen gevolgen had voor email en browser was de zaak snel beklonken. En het leuke is dat ze nu ‘zweren’ bij Ubuntu. Dat zou je natuurlijk verwachten van ‘ons soort mensen’, maar zo zie je maar weer. Het zou een goede spinoff kunnen zijn voor elke hardware bouwer. “u heeft geen belangstelling in computers of techniek? Koop een Ubuntu PC. U heeft er geen omkijken meer naar”.

 3. 1 Vincent:

  Ach, ik ken amper mannen (jongens) die Ubuntu gebruiken 😛

 4. 1 JanC:

  Catharina, er is ook een werkgroep binnen de Ubuntu-gemeenschap die zich inzet voor het opnemen van meer vrouwen in de vrije software- en Ubuntu-gemeenschap: http://ubuntu-women.org/

 5. 1 Catharina:

  Ik begin te vrezen dat er ook alleen maar mannen mijn weblog lezen…

  (Jan, Ik ben al een tijd lid van de mailinggroep van ubuntu women)

 6. 1 Vincent:

  Ik begin te vrezen dat er ook alleen maar mannen mijn weblog lezen…

  Of dat alleen maar mannen reageren 😉

 7. 1 Akke:

  Je moet hoop houden Catharina, ik lees allang mee maar reageer nu voor het eerst.
  Ook al ben ik niet een fanatiek feministe, toch heeft de vraag over vrouwen op het forum mij aan het denken gezet.
  En niet alleen mij maar, buiten het Nederlandse Ubuntu-forum, gelukkig ook een heleboel andere mensen.

  Hier is mijn post:
  Tja, ik ben niet zo’n gender denker maar kwam op Planet Ubuntu een stuk tegen van ene Melissa Draper waarvan ik dacht……uh…. hey…..o jee…..
  Leest en huivert. Voor de echte doorzetters is er ook nog een link naar de bron van al deze ellende: een stevig pdf-je.
  Misschien dat we na de vakantie toch eens iets moeten doen om Ubuntu wat meer bij vrouwen onder de aandacht te brengen.
  Het is toch een treurig gebeuren wanneer er van de 5000 forumleden misschien maar 10 – 20 vrouw zijn.

  Currently, according to FLOSSpols, in 2006, the average female representation in Open Source is 1.5%. This is compared to 28% female representation in the proprietary software industry. You can read the FLOSSpols report at http://www.flosspols.org/deliverables/F … ndings.pdf

  Waar het om gaat, is dus die 1.5% Open Source vrouwen.
  Ik ben misschien wat een tobber, maar ik vind dat zorgelijk vooral omdat vrije software voor mij ook steeds meer iets begint te krijgen van vrije kennis en vrij verwerving van informatie zonder dat alles direct door Microsoft geregiseerd en geregistreerd wordt. Zulke ontwikkelingen vind ik meer dan eng en ik vind het zorgelijk dat met name vrouwen zich hierin te afhankelijk opstellen.
  Kortom: ligt hier een mooie taak of niet?

 8. 1 Catharina:

  Hallo Akke, leuk een reactie van een meelezeres! Ik zet even de link naar het weblog van Melissa erbij:
  http://www.geekosophical.net/?p=119

  De pdf moet denk ik deze deze zijn:
  http://www.flosspols.org/deliverables/FLOSSPOLS-D16-Gender_Integrated_Report_of_Findings.pdf

  Net als jij denk ik ook niet zo in mannen en vrouwen maar soms voel ik me in de vrije software wereld wel wat een alien. In een enthousiaste bui heb ik me ook al eens aangemeld bij Bepster (http://www.bepster.com) maar daar hebben ze het liever over zaken als wat ze vandaag aan hebben. Bij Women on the Web (http://www.womenontheweb.nl/) werd ik eerst meestal genegeerd of afgekapt als ik het over Linux had maar dat is gelukkig wel wat veranderd, doordat meer vrouwen vragen gingen stellen over Linux en ook andere open source producten gingen gebruiken, zoals Open Office en Thunderbird. Er is dus inderdaad hoop…

 9. 1 JanC:

  @Akke & Catharina: als je kijkt naar diverse Ubuntu-onderdelen lijken er iets meer dan 1,5% vrouwen te zijn (2 à 3%, dacht ik, heeft iemand een tijdje geleden bevonden in een studie, als je wil kan ik die vermoedelijk wel ergens vinden).

  Deze studies zijn wel gebaseerd op vrijwillige antwoorden op een oproep die voornamelijk via internet verspreid is, en ze zijn dus niet noodzakelijk correct (veel mensen reageren gewoon niet op dergelijke enquêtes en er is dus een grote foutmarge). Dat neemt echter niet weg dat er inderdaad veel minder vrouwen dan mannen bezig zijn met “FLOSS”, en diegenen die er mee bezig zijn zitten vaak ook in minder opvallende posities (al zijn er uiteraard ook uitzonderingen).

  Als jullie mijn mening willen over hoe je het andere vrouwen kan engageren, dan denk ik dat dat voornamelijk kan door een goed voorbeeld te zijn voor andere vrouwen. Engageer jullie voor een bepaalde taak binnen de gemeenschap, en zorg dan dat jullie zichtbaar en aanspreekbaar zijn voor andere vrouwen die in Ubuntu geïnteresseerd zijn… 🙂

 10. 1 Akke:

  Het Floss-stuk is een goed stuk en geeft vrij duidelijk aan op welke punten de schoenen wringen. Tja, ik ga echt niet zitten trappen naar al die mannen op het forum: zij zijn niet schuldig….. sterker nog: ze doen gewoon erg hun best om ieder tot z’n recht te laten komen. Dat zie je niet vaak bij dit soort forums.
  Ik heb zelf het idee dat de achterstand van vrouwen vooral voortkomt uit het feit dat computers lange tijd een mannenbolwerk is geweest. Geen punt hoor, de meeste automonteurs zijn ook man en ik vind het best.
  Maar langzaam maar zeker komt er wel verandering in.
  Ik vermoed dat het de tijd moet hebben, maar denk toch stiekum aan een publiciteitsgolfje in de vrouwenbladen ergens in de herfst/winter……
  Ik hoop alleen dat ik dan niet het enige golfje zal blijken te zijn…

 11. 1 Nancy van Baak:

  Een hele late reactie, maar ik wil graag nog iets toevoegen. In Floss hoeft je toegevoegde waarde natuurlijk niet perse op technisch vlak te liggen. Dat is het mooie. Je kunt bijvoorbeeld bijdragen aan vertalingen, documentatie of promotie.
  Mijn bijdrage aan Open Source is het organiseren van allerlei bijeenkomsten over het thema. Code-technisch draag ik niets bij. Mijn doel is wel om awareness te kweken op het gebied van Floss en voor mij is dat een mooie toegevoegde waarde die ik kan leveren. Ik klets nu eenmaal beter dan ik programmeer! 🙂

 12. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)