Een plus een is drie en de hemel is niet blauw maar groen

Eigenlijk wil ik het echt niet zo vaak over Microsoft hebben maar ik ontkom er niet aan. Hoe meer ik mij verdiep in vrije software, des te vaker ik stuit op de onsmakelijke praktijken van dit bedrijf.  Zoals te verwachten viel, spelen zich op het terrein van de acceptatie van OpenXML als standaard inmiddels ook weer huiveringwekkende taferelen af.

Een paar voorbeelden:

 • De technische commissie  die in de VS over de standaard adviseert, bestond tot aan vorige maand uit 7 leden; inmiddels bestaat deze commissie uit 26 leden, waarvan er 16 nog in de laatste maand voor stemming toetraden. Het  overgrote deel van de neuwe leden bestaat uit  Microsoft Business Partners zijn. Van de 7 leden van het eerste uur, stemden er zes tegen de acceptatie; een ervan, Microsoft, stemde voor. Van de 16 nieuwste leden, stemden er 14 voor. Overigens werd net dit net niet de vereiste 2/3de meerderheid behaald, die nodig is. Ook in veel andere landen vindt een invasie plaats van Microsoft partners in de technische commissies.
 • In Portugal werden Sun en IBM – tegenstanders van Open XML – de toegang tot de vergadering ontzegd, omdat er te weinig stoelen waren, terwijl de zaal vol zat met Microsoft mensen.
 • Alhoewel OpenXML formeel geen standaard is van Microsoft maar van de EMCA, werden de gestelde vragen in Tsjechie door Microsoft beantwoord.

Mocht OpenXML als open standaard erkend worden, dan bepaalt Microsoft dus, dat 1 + 1 3 is en de hemel niet blauw, maar groen.

Dit is allemaal best eng, maar nog steeds kun je een aantal dingen doen, die zijn opgezet door The Foundation for a Free Information Infrastructure (FFII):

18 juli 2007     Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

6 reakties

 1. 1 Say NO to OO-XML « Ubuntu Demon’s blog:

  […] If you are dutch read : 1 and2 […]

 2. 1 henk:

  1+1=3 volgens microsoft.

  26-7=16 volgens jou?

 3. 1 Catharina:

  Je hebt gelijk; de 16 bleken de leden te zijn die nog in de laatste maand zijn toegetreden. Tekst aangepast; bedankt voor het rekenen šŸ™‚

 4. 1 marc:

  goed stuk!

 5. 1 Vervolg van de OpenXML soap | Kletskous:

  […] Nog een paar dagen en dan moet duidelijk zijn of OpenXML ISO certificering krijgt. Daarom zo vlak voor het weekend nog maar even wat hoogtepunten uit de Open XML soap: […]

 6. 1 Overheid moet aan Open Standaarden en Vrije Software « Ubuntu Demon’s blog:

  […] Een plus een is drie en de hemel is niet blauw maar groen […]

 7. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)