Probleemloos overstappen op Linux – wat Windows gebruikers moeten afleren

Overstappen van Windows naar Linux is niet zo moeilijk. Wel moeten doorgewinterde Windows gebruikers een aantal dingen afleren:

Zo krijgen Windows gebruikers maar heel weinig en erg eenvoudige software meegeleverd met hun computer. Daarom moeten ze voortdurend op zoek naar allerlei aanvullende software om zelfs maar de eenvoudigste dingen goed met de computer te kunnen doen, zoals bijvoorbeeld een foto of tekst te bewerken.

De Windows gebruiker snelt dan het Internet op, op zoek naar software. Deze wordt dan gedownload en geinstalleerd en dan kunnen de problemen beginnen. Bijvoorbeeld doordat er spyware of virussen binnen de programma’s aanwezig zijn.

Bij een systeem als Ubuntu Linux zijn allerlei applicaties inbegrepen. Je kunt ze vinden via toevoegen/verwijderen of via de package manager Synaptic. Het grote voordeel daarvan is dat Ubuntu ervoor zorgt dat deze applicaties geen problemen met het besturingssysteem of andere geinstalleerde software veroorzaken. Daardoor kan het wel eens iets langer duren voordat de nieuwste versie van een programma binnen Ubuntu aanwezig is, maar voorkom je dus wel allerlei problemen.

Het is dus slim om eerst te kijken of de software binnen Ubuntu beschikbaar is. Het gaat dan niet om honderden maar om duizenden programma’s en voor vrijwel iedere wens is er wel een programma beschikbaar.

Ubuntu komt ieder half jaar met een nieuwe systeem upgrade en daar zitten dan ook weer de nieuwste versies in van bijvoorbeeld Firefox en Open Office.

Ook hebben Windows gebruikers de neiging te denken dat als er een probleem is, dit door spyware of virsussen veroorzaakt wordt. Die problemen kennen Ubuntu en andere Linux systemen niet. Daarmee wil ik niet zeggen dat er met Ubuntu nooit een probleem is, maar wel dat je de oorzaak ervan niet in virussen of spyware moet zoeken. Problemen zijn er daardoor overigens wel een stuk minder.

Dit soort dingen zijn er nog wel meer. Een prima boek voor Windows gebruikers die over willen stappen naar Linux is het boek van Jan Stedehouder en Dennis Leeuw. Dit boek gaat uit van Ubuntu maar is ook voor andere Linux distributies een goed naslagwerk. Het boek is verkrijgbaar via Bol:
Overstappen op Linux
Probleemloos overstappen op Linux
Stedehouder, J. & Poel, G. van der

16 januari 2008     Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

36 reakties

 1. 1 Vincent:

  En een van de belangrijkste dingen die overstappers zich moeten realiseren is: het gaat moeite kosten. Zonder een investering van tijd en energie kom je er nooit, en zul je over een paar jaar weer diep in de buidel moeten tasten voor Windows Vista, met een minstens zo vervelende overstapprocedure.

 2. 1 Thierry:

  @ Vincent:

  Helemaal mee eens, maar dat geldt voor elke verandering. Als iemand jaren in een Ford rijdt en dan een Opel koopt, kan hij ook niet verwachten dat elk knopje op de zelfde plek zit.

  Dan kan hij wel weer een Ford kopen, maar er komt een moment dat zelfs Ford de knopjes op een andere plek monteert 😉

 3. 1 Vincent:

  @Thierry – klopt helemaal, maar om de een of andere reden verwachten mensen zoiets wel bij een auto (fijn he, autometaforen? 😉 ), terwijl ze bij een heel nieuw besturingssysteem verwachten dat het na een paar uur gebruik al helemaal gewend is, en dat alles perfect werkt… Dan is het toch handiger om iemand daar van te voren op voor te bereiden 🙂

 4. 1 Catharina:

  Het maakt ook nogal uit wat je met je comp doet. Veel mensen browsen, e-mailen, IM-en en tekstverwerken vooral. Dan maakt het eigenlijk weinig uit of je nu met Windows of Ubuntu werkt. Denk zelfs dat Ubuntu dan gemakkelijker is omdat je niet aldoor met virus en spyware scanners in de weer hoeft. Maar daarom ging dit verhaal ook over de doorgewinterde Windows gebruiker.

 5. 1 Jan Stedehouder:

  Bedankt Catharina voor deze vermelding van het boek op de site. Dat kan ik zeker waarderen. Je hebt alleen twee maal Dennis Leeuw als auteur staan 😉

  @ Thierry en Vincent
  Om in Nederland zelfstandig met een auto te mogen rijden worden we eerst door de mangel gehaald door een rij-instructeur en kijkt het CBR of we ook echt kunnen. We leren dan ook “auto” rijden en niet “Ford” rijden. Daarbij komt dat bij het begrip “auto” gelijk een aantal zaken duidelijk zijn. Zo zitten de pedalen op dezelfde plek en in dezelfde volgorde. Idem voor versnellingspook, richtingaanwijzer. Op het dashboard hoort in ieder geval een snelheidsmeter. Kortom, de meest cruciale zaken zijn gestandaardiseerd. Minder essentiële zaken zijn vrij te plaatsen, maar dat moet je ook weer niet te gek maken.
  En, dan moet ik eerlijk zijn, zo’n standaardisering zie ik weer niet in het OS wereldje.

 6. 1 Jeroen van de Nieuwenhof:

  Offtopic:

  Is bewust overal het woord Reaktie foutief geschreven?

  http://nederlandsewoorden.nl/nw.pl?hoe=begin&woord=reaktie&woordenlijst=spelling

 7. 1 Thierry:

  @ Jeroen:

  Het is wel bewust met een k, maar niet met de bedoeling het fout te spellen 🙂

 8. 1 Jeroen van de Nieuwenhof:

  @Thierry:

  Het was ook leuk als het bewust fout was. Misschien zit er wel een revolutionaire gedachte achter, wie weet.

 9. 1 Catharina:

  Reactie met een K heeft wel iets meer, vind ik zelf..

 10. 1 Jeroen van de Nieuwenhof:

  @Catharina

  Als je het maar met een bewuste reden doet is het prima, wat voor reden maakt niet uit

 11. 1 tico:

  In eerste instantie dacht ik dat het voorbeeld van twee merken auto’s wat mank ging, maar als je benzine t.o diesel zet (lijkt hetzelfde, maar onder de motorkap zit toch wat anders)
  of engelse auto t.o nederlandse auto (je moet aan de juiste kant gaan zitten anders gebeurt er niets) dan kan het toch weer wel.
  Overigens wel leuke voorbeelden, die gebruikt werden in het originele stuk.
  Volgens Bol.com:
  Liefhebbers van dit boek bestelden ook:

  De hermetische schakel
  Jacob Slavenburg
  € 29,95
  Windows XP voor senioren
  Addo Stuur
  € 23,50
  Mac
  Y. Hei
  € 19,95

  Dat lijkt me dan weer niet kloppen, eigenlijk

 12. 1 Vincent:

  @Jan – nou, je ziet wel degelijk standaardisatie. Soms wordt wel eens geprobeerd er van af te wijken, maar dat weet meestal niet echt voet aan de grond te krijgen omdat men het niet gewend is.

  Dan heb ik het bijvoorbeeld over het concept van “mappen”, het “menu”, de “desktop”, etc. Het is daardoor dat ik me meestal wel goed weet te redden, ongeacht het besturingssysteem (als er maar een GUI is) – het is alleen zo veel om te leren dat veel mensen er moeite mee hebben.

  Daarbij komt dat mensen met een auto wel veel verschillende modellen hebben kunnen aanschouwen en daarbij de gemeenschappelijke onderdelen hebben kunnen leren identificeren (geweldig toch, een zin die eindigt in vier werkwoorden? 😉 ). Bij besturingssystemen zijn ze er slechts 1 gewend.

  En als je dan kijkt naar de tijd die men steekt in het leren van het besturen van een auto, en de tijd die men steekt in het leren van een besturingssysteem, dan vind ik het niet zo raar dat veel mensen nog steeds gebruik maken van dat ene achterhaalde besturingssysteempje 😉

 13. 1 bettel:

  Bedankt voor de tip.
  Ga het boek kopen.

 14. 1 Jan Stedehouder:

  @ Tico
  LOL. Dat zou betekenen dat de kopers van het boek, vooral oudere vrijmetselaars zijn die net met XP zijn begonnen en nadenken over de aanschaf van een Apple. Tjonge…. precies wat wij op voorhand al dachten 😉

 15. 1 reekje:

  @ Goed dat er een Nederlandstalig boek over ubuntu op de markt is verschenen.
  Dat zal veel mensen helpen, met het overstappen, op linux.
  En degene die al overgestapt zijn en het kopen met de terminal en de opdrachtregel.
  Ook personen die het niet kopen, kunnen er mee geholpen zijn, daar linux mensen veel kennis delen in hun communicatie mogelijkheden, zoals het forum op http://www.ubuntu-nl.org.

  Misschien ga ik het boek ook aanschaffen.

  reekje

 16. 1 Tsiburaska:

  Helaas is het niet in de Biep te lenen, alleen een oude ;
  Van windows naar Linux….
  de Arklinux is zwaar verouderde 1.0 Alpha 12.1
  Het lijkt op Windows maar is het niet dus nog meer onzin?

  Het zou goed zijn als het boek ook daar beschikbaar zou zijn, ondanks de dan vermoedelijk lagere verkoop….?

 17. 1 John:

  Met Windows heb je meer mogelijkheden dan met linux en daarnaast heb je vaak problemen met draadloze netwerkkaarten. Ik heb 50 verschillende Distro’s getest (op een wat oudere en een nieuwe pc) en de verschillen waren behoorlijk groot. Daarnaast vind ik het belangrijk om het in het Nederlands te hebben en dan valt al een groot gedeelte af. Ik weet nu welke Distro aan de meeste wensen voldoet. Maar ik zal naast linux nog altijd Windows blijven gebruiken omdat voor heel wat programma’s binnen linux nog geen of weinig goede alternatieven zijn.

 18. 1 Jan Stedehouder:

  @ John
  Een te rechtvaardigen keuze natuurlijk al ben ik wel nieuwsgierig over welke programma’s je praat als je zegt dat voor heel wat programma’s nog geen of weinig goede alternatieven zijn.

  Even een ander voorbeeldje. Ik ben dit weekend bezig geweest om Vista te installeren op mijn zelfgebouwde computer (AMD 6400+, 8 Gb RAM, M2N-VM moeders, nVidia 8600 GT kaart, 2 x 250 SATA, 1 x 500 SATA). De Linux dvd bij het boek installeert in 30 minuten en dan kan ik direct online, zowel via het draadje als draadloos (PCI insteekkaart). Vista, zowel 32 als 64 bits doet daar een stuk langer over en door het ontbreken van native ondersteuning werkten zowel de ethernetpoort als de wifi kaart niet. De wifi helemaal niet, omdat Vista ‘m helemaal niet ondersteund.

  Puntje twee. Bij Ubuntu krijg ik direct een collectie updates voor de kiezen die binnen een half uurtje verwerkt zijn. Bij Vista idem dito, alleen duurde het twee uur. Om er achter te komen dat er nog een reeks stond te wachten. Je snapt dan wel waar mijn voorkeur ligt 😉

 19. 1 Thierry:

  Met Windows heb je meer mogelijkheden dan met linux

  Zonder argumenten is dat een loze opmerking.

  Zo kan ik ook wel zeggen dat je met GNU/Linux, Mac OSX of Sun Solaris veel meer mogelijkheden hebt, maar daar heb je net zo weinig aan: voorbeelden graag 🙂

 20. 1 John:

  Als ik het heb over programma’s binnen linux waar nog maar weinig goede alternatieven bestaan dan heb ik het vooral over Artistic Design. Dit zijn vooral grafische en multimedia programma’s zoals bepaalde fotobewerking tools, video bewerking. animations en flash creations, 3D etc waar een hoge compressierate gewenst is. Neem bijv Adobe photoshop (kom niet met Gimp aanstappen, want dan weet je niet waarover je praat) dat kan alleen draaien met behulp van wine en dat is meteen al een schop tegen het zere been.

  Ik bouw ook zelf computers en ik weet dat als je daar linux op wilt draaien (waarbij alles moet werken) dat je wel degelijk bepaalde keuze’s moet doen. Het is een feit (binnen linux wereld bekend) dat heel wat draadloze netwerkkaarten niet werken (daar zijn tabellen van) en soms moeilijk zijn te configuren.
  Met vista heb ik geen probleem met draadloze netwerkkaarten, maar vista is zelf een probleem. Het heeft te veel bugs en is te vroeg op de markt gebracht. Het maakt zelfs uit hoe je Vista hebt gekocht (los of voorgeinstalleerd (waarbij het laatste de hardware fabrikant verantwoordelijk is) Ik werk voornamelijk met Xp (Home en pro).
  Het verschilt ook wat voor linux je gebruikt. Zo was de ene linux versie en soort distro wel instaat om een (dezelfde) draadloze netwerk kaart te activeren en de andere niet. Hetzelfde probleem doet zich voor bijv bij het herkennen en mounten van HDD waarop windows is geistalleerd. Vaak word ook USB en daaraan verboden drivers (externe HDD of DVD brander) niet herkent. Dit soort problemen zijn zeldzaam onder windows.

  Beste Jan Stedehouder, ik heb niets tegen linux, maar ik constateer alleen problemen die niet of niet eenvoudig zijn op te lossen. Ik gebruik ook linux en het zou mooi zijn als linux windows helemaal zou kunnen vervangen.
  Die machtspositie en dat big-brodder gedoe van microsoft ben ik meer dan zat.
  Het is waar dat als Ubuntu (niet de beste Distro) contact kan maken met internet (meestal niet via een draadloosnetwerk) en dat gaat (t.o.v windos) wonderbaarlijk snel er al direct updates binnen komen.

  Wat ik ook constateer dat er (buiten de eigen leverancier) wel linux software (tools) beschikbaar is, maar dat deze niet geschikt is of niet eenvoudig geschikt zijn te maken voor alle versies/distro’s. Het installeren van externe software verloop soms ook niet goed. Er moet dan gebruik worden gemaakt van een speciale installer.
  Het installeren van software verloopt dan anders dan onder Windows en dat is soms lastig.

 21. 1 John:

  Er zijn heel wat linux distro’s die er goed uitzien maar de geïnstalleerde tools zijn (t.o.v windows) kleurloos of anders gezegd niet zo mooi. Ik hoor vaak dat mensen linux niet zo mooi vinden en daarom niet besluiten om over te stappen. .

 22. 1 Catharina:

  @John
  Op het gebied van design en multimedia zijn er binnen vrije software voor de huis- tuin- en keuken gebruikers voldoende geschikte alternatieven. Dat dat voor professionals misschien nog niet altijd het geval is, betekent niet dat het voor de massa niet geschikt is. Zoals je zelf aangeeft is niet een systeem perfect en dat zal het waarschijnlijk ook nooit worden.

  Met draadloos heb ik al jaren geen problemen. Wat wel zo is, dat je als Linux gebruiker een beetje op moet passen bij het aanschaffen van nieuwe hardware omdat nu eenmaal niet alle fabrikanten meewerken en de community niet voor alles nog een oplossing heeft. Voor het meeste overigens gelukkig wel.

  Het uiterlijk is volgens mij ook vooral een kwestie van gewenning en smaak. Zo schrik ik me persoonlijk zowat een ongeluk als ik ergens een Vista desktop ontwaar :).

 23. 1 John:

  Beste Catharina

  Linux heeft zijn goede kanten en als je de lat niet te hoog legt een prima besturingsysteem. Het is gewoon jammer dat het nog niet aan alle eisen voldoet. Het is net wat je zegt, geen een systeem is perfect. Microsoft dankt zijn naam aan al die software fabrikanten, welke hiervoor producten hebben gemaakt. Het systeem is niets zonder deze extra’s. Linux heeft alles gebundeld en voorziet de gebruiker aan allerlei tools en dat nog wel bijna kosteloos. Dat maakt het product zeer aantrekkelijk en bovendien is het systeem sneller. Helaas zijn alle ontwikkelingen binnen linux niet altijd goed, want door de uitbreiding (net als Windows) alleen geschikt voor snellere machines en wat weer (net als bij Windows) enige vertraging oplevert.

  U schreef: uiterlijk is volgens mij ook vooral een kwestie van gewenning en smaak. Zo schrik ik me persoonlijk zowat een ongeluk als ik ergens een Vista desktop ontwaar :).

  Tja als ik eerlijk moet zijn dan vind ik Windows jammer genoeg (met extra software om het aan te passen) mooier. Het heeft een mooiere grafisch vormgeving. Het is mogelijk om ook onder linux allerlei aanpassingen te doen, maar de nodige software ontbreekt om dat te optimaliseren. Ik ben nog steeds opzoek om dat te veranderen, maar helaas wordt dit ook bemoeilijkt door het verschillen in de distributies. ik heb verder geen problemen met andere besturingsystemen en het maakt mij niet uit of het Windows of linux is. Wat de server betreft, is linux beter dan Windows.

 24. 1 Catharina:

  Hoi John

  Ik vind de opmerking “als je de lat niet te hoog legt” onterecht en denigrerend ten opzichte van Gnu/Linux. Het is maar net wat je belangrijk vindt. Ik vind vrijheid, vertrouwen, veiligheid en stabiliteit veel belangrijker dan uiterlijkheden en dan scoort Linux nu eenmaal hoger dan Windows. Als we het dan toch over uiterlijk hebben, dan vind ik Mac veel mooier dan Windows, maar ik kan mijn Ubuntu Linux desktop er met een paar simpele ingrepen ongeveer net zo uit laten zien en tegen compiz kan Windows noch Mac op toch?

 25. 1 John:

  Beste Catharina.
  Ik heb niet zoals jij het postuleert, zo’n band met wat voor besturing systeem dan ook. Binnen een professioneel kader waar gebruikt moet worden gemaakt van goed ontwikkeld software en in dit geval heb ik vooral over de eerder genoemde toepassingen, belangrijk dat je deze beperkingen van linux onderkent. Ik zou ook graag willen dat linux die mogelijkheden wel had, maar het is nu eenmaal niet zo.
  Kwa vrijheid, vertrouwen, veiligheid en stabiliteit heb je wel enigszins gelijk alhoewel de veiligheid minder zal worden als iedereen overstapt op linux. Er zijn ook trojans en andere data stelers ontwikkeld voor linux en linux wordt ook gebruikt door cybercriminelen om Windows te infiltreren. Wanneer Windows geen doelwit meer is (de meeste hebben Windows) zal deze aandacht zich verplaatsen.
  Zowel Windows, linux als Mac hebben beperkingen. Wat grafisch vormgeving betreft is Mac een must, maar er wordt niet zoveel meer ontwikkeld voor Mac. Ik heb al aan gegeven (zie mijn vorig schrijven) dat je in linux het uiterlijk van zowel Windows als Mac kan imiteren, maar dit betreft niet de tools welke onder linux draaien. Er is ook genoeg software op de markt om Windows een ander uiterlijk te geven en zelfs in 3D. Wat Ubuntu betreft, er zijn betere linux distro’s en waarschijnlijk zal de site manager je dit wel kunnen vertellen, maar daarnaast moet het ook wel je voorkeur hebben. Ubuntu is een aardige distro met standaard een Gnome desktop, maar mijn voorkeur gaat om praktische redenen toch uit naar XFC of KDE. Dit is natuurlijk wel te realiseren binnen Ubuntu of voor kumbuntu of Xubuntu te kiezen. Ik heb zelfs nog de commerciele linux xandros geprobeerd en anderen, maar helaas te beperkt.

 26. 1 Catharina:

  Beste John, ik heb helemaal geen zin om mijn tijd te verdoen naar het zoeken van het zogenaamde beste besturingssysteem. Ubuntu voldoet prima en ik kan alles doen wat ik nodig heb. Overigens zijn er ook grote bedrijven en overheden die gewoon Linux op de destkop draaien, dus kan het best in een professionele omgeving, misschien niet in iedere en niet in die van jou, maar dat zegt verder niet zoveel.

 27. 1 Thierry:

  @ John:

  Je zegt dat je Windows gebruikt omdat GNU/Linux de grafische/multimedia programma’s mist die jij als professional nodig hebt, maar later zeg je dat voor die programma’s een Mac een must is…

  Maar goed, je kunt altijd discussiëren over welke software beter is of in elk geval beter aansluit bij je wensen, maar om dat meteen maar te promoveren tot een algemene waarheid is wat mij betreft een beetje overdreven.

  Het is altijd slim om open te staan voor veranderingen: als je verwacht dat een nieuw besturingssysteem alles precies doet wat je gewend bent, maar dan beter/sneller/veiliger dan kom je van een koude kermis thuis.

  Omgekeerd geldt natuurlijk hetzelfde: als ik bijvoorbeeld een of ander multimedia-programma nodig heb dat alleen op Windows (of OS X) draait, kan ik ook niet verwachten dat alles precies zo werkt als ik nu op Ubuntu gewend ben…

 28. 1 John:

  Beste Catharina.
  Als je geen behoefte hebt aan bepaalde functionaliteit en je tevreden bent met wat je hebt, dan lijkt het mij niet onverstandig om het te behouden. Ik zoek ook niet perse naar het beste besturingssysteem, maar wil wel graag bepaalde de dingen kunnen doen. Het is gewoon een feit (bekend binnen de linux wereld) dat heel veel toepassingen nog niet aan alle wensen voldoet. Binnen bepaalde organisaties en door het gebruik van daarvoor speciale ontwikkelde software (payware) is het mogelijk om linux met succes te gebruiken.

 29. 1 John:

  Beste te Thierry. Ik schreef: wat grafisch vormgeving betreft is Mac een must.
  Dan heb ik het niet over allerlei toepassingen, alhoewel er voor Mac professioneel software bestaat.
  Het resultaat bepaald de kwaliteit van de software en weerlegt je betoog. Het lijkt mij niet verstandig om op een fiets te reiden zonder banden, als je weet dat het ook anders kan en als je openstaat voor verandering is enige objectiviteit gewenst. Ik heb zowel ervaring met Windows, Mac als linux. Dus ik sta open voor verandering maar dan moet het wel functioneel zijn of moet het wel aan bepaalde verwachtingen voldoen.

 30. 1 John:

  Sorry reiden moet zijn Rijden.

 31. 1 John:

  Als je problemen inzake Linux wenst te aanschouwen is het verstandig om je te verdiepen in de problemen die gebruikers hebben. Hieronder staat een link naar een probleem inzake het installeren van software onder linux.
  http://www.tuxmagazine.com/node/1000031

 32. 1 Thierry:

  😀

 33. 1 Jan Stedehouder:

  Even een paar daagjes ‘incommunicado’ geweest.

  John, ik snap maar al te goed dat iemand met een bak ervaring in Adobe Photoshop niet ‘even’ overstapt. Dat doet hij/zij niet naar een ander Windows-gebaseerd pakket en niet naar een Linux-gebaseerd pakket. Je kunt je wel afvragen of een dergelijke lock-in voort moet duren, zeker gezien de opkomst van open standaarden.

  Waar ik meer moeite mee heb is dat je erg makkelijk generieke termen gebruikt. Voor elke categorie die je noemt is goede, soms hele goede open source software beschikbaar die op professioneel niveau wordt gebruikt. Dat zijn ongetwijfeld pakketten die niet precies hetzelfde zijn als pakket X onder Windows. Dat is niet hetzelfde als “er is geen vergelijkbare software in categorie X onder Linux”.

  Vervolgens is ook duidelijk dat grote groepen gebruikers bij lange na niet de complete functionaliteit van pakketten gebruiken. Photoshop gebruiken om rode oogjes te verwijderen is een beetje overkill, niet waar.

  Migratie trajecten, zowel zakelijk als individueel, vereisen een overgangsperiode met gewenning en training. Goed, daar is dit boek een hulpmiddel bij. Kern: Linux is geen Windows. Ander OS, andere programma’s, andere manier van werken. Wel programma’s die voor de grote meerderheid van gebruikers meer dan voldoende is, vaak heel erg goed is.

  En soms, soms, is het voor een gebruiker heel zinvol om gewoon te blijven bij Windows en het specifieke pakket, maar ook dat staat een migratie op organisatieniveau niet in de weg. Al was het maar omdat emulatie en virtualisatie dan heel normale instrumenten zijn.

  Ciao

  Jan

 34. 1 reekje:

  heel redelijk Jan

  Ik heb een duelboot, voor sommige dingen die niet onder linux werken.
  Ik kom alleen als het nodig is op mijn Windows partitie

  groetjes v reekje

 35. 1 John:

  Beste Jan Stedhouder bedankt voor de uitvoerige reactie.

  Het gaat natuurlijk niet alleen om Adobe Photoshop. De genoemde installatie problemen (zie link) komen mij bekent voor. Er is heel wat software beschikbaar dat (afgezien van enige beperking) zich niet of maar moeilijk laat installeren. Heel wat software is alleen beschikbaar voor een bepaalde distro. Het zou mooi zijn als dit doormiddel van standaarden beschikbaar kan worden gemaakt voor alle distro’s. Dus dat is een extra handicap.

  U schreef: voor elke categorie die je noemt is goede, soms hele goede open source software beschikbaar die op professioneel niveau wordt gebruikt.

  Ik hoor gaarne van u om welk professioneel het hier dan gaat! Het klinkt verheugend en gezien u kennis inzake linux zal u mij (en anderen) niet teleurstellen als dit resulteert in een verandering.

  U schreef: dat zijn ongetwijfeld pakketten die niet precies hetzelfde zijn als pakket X onder Windows. Dat is niet hetzelfde als “er is geen vergelijkbare software in categorie X onder Linux”.

  Misschien kunt u hierin wat duidelijker zijn?
  Als het gaat om afwijkende software dan zou ik willen zeggen: zolang het net zo’n eenvoudige bediening heeft en resultaat geeft maakt het niet uit!

  Het verwijderen van rode oogjes kan je ook met een heel simpel programma, maar daar gaat het niet om.
  Maar het doet er niet altijd toe of je alles gebruikt, maar dat wat je gebruikt een goed resultaat geeft.
  Ik ben het met u eens dat mogelijk de meerderheid aan een linux Distro zoals Ubuntu genoeg heeft. Ik gebruik linux geregeld en dan voornamelijk voor een ander doel. Ik heb daarnaast vaak problemen met randapparatuur welke niet willen draaien onder linux, waardoor ik weer moet overstappen. Dus is het belangrijk dat ik een goed beeld heb van wat de mogelijkheden zijn, maar wat bij Windows lukt is bij linux een kwestie van experimenteren. Dat kost niet alleen tijd maar het is ook enorm teleurstellend als het niet succesvol is. Heeft u enig idee hoeveel men moet investeren om zo’n overgang mogelijk te maken en hoeveel men verliest als dit niet aan het verlangen beantwoordt?

 36. 1 Victor Duchat:

  Beste dames en heren,
  Om even naar het onderwerp (probleemloos overstappen van windows naar linux) terug te gaan:
  Probleemloos werken met Windows kan niet, probleemloos werken met Linux kan niet, probleemloos overstappen kan ook niet.
  Ooit heb ik een dual boot gedraaid met Windows 98 SE en SuSE 6.2.
  Sinds die tijd is er op beide platvorms veel veranderd, maar in principe veel hetzelfde gebleven.
  De drijvende kracht achter Linux is een (gebruikers) gemeenschap die continue verbeteringen genereerd.
  De drijvende kracht achter Windows is het verdien-model van een commerciele onderneming.
  Linux heeft een enorme groei door gemaakt en wordt nu ondersteund door o.a. Sun, IBM, HP en Dell. Ook Microsoft heeft zich, via een deal met Novell, ingekocht.
  Op veel werkplekken wordt met uitsluitend op Microsoft gebaseerde software gewerkt. De ontwikkelingen gaan naar platvormonafhankelijke software.
  Nu is het gebruik van MS gebaseerde software soms noodzakelijk om een bepaald doel te kunnen bereiken. Maar dit komt steeds minder vaak voor.
  Voor de thuis gebruiker is de beste (nog) het gebruik van beide.
  Voor een Windows gebruiker betekent met zo weinig mogelijk problemen overstappen:
  Linux software is vaak “Open Source” en inmiddels ook geschikt gemaakt om op Windows te kunnen werken. (Firefox, de Gimp etc). Die kun je alvast op je Windows schijf installeren.
  Plaats verder een extra HD-drive en installeer daarop een Linux versie naar keuze, inclusief alle wenselijke software. Kosten inclusief de nieuwe HD ca 75 euro. Het gebrek aan drivers zal bijzonder mee vallen, er kan worden uitgeweken naar het andere OS als gebruik ervan noodzakelijk is.
  De Windows schijf blijft ongemoeid, Windows blijft opstartbaar, of is dat eenvoudig weer te maken.
  Geniet van alle extra mogelijkheden die je pc je vanaf nu biedt!

  Succes,

  Victor.

 37. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)