Non-profits stappen over naar vrije software

Ook non-profits krijgen de smaak te pakken van vrije software. ICT speelt bij deze instellingen vaak een ondergeschikte rol doordat ze hun vaak beperkte middelen, natuurlijk het liefst besteden aan het doel waar ze voor staan.

Al eerder had ik het hier over Milieudefensie. Deze organisatie heeft een succesvolle switch naar vrije software gemaakt en is nu bijna volledig vrij van licentiekosten. Milieudefensie kon dat doen doordat er een systeembeheerder in dienst was, die beschikte over voldoende kennis van Linux en andere vrije software.

Een ander voorbeeld is dat van de stichting Agromisa. Deze stichting is gelieerd aan de Universiteit van Wageningen en heeft als doel om kenis uit te wisselen op het gebied van kleinschalige en duurzame landbouwprojecten. Ze richten zich vooral op plattelandsgebieden in ontwikkelingslanden.

De stiching draait nog op Windows 2000 en staat dus nu voor de keus om een overstap te maken naar Windows XP, Vista of Linux. Omdat Windows XP eigenlijk ook alweer een behoorlijk verouderd systeem is (1991) en Vista veel zwaardere hardware eisen stelt, is besloten om te onderzoeken of een overstap naar Linux een goede optie is. Deze stichting heeft zelf niet de kennis in huis maar wordt hierbij begeleid door Chantal Rosmuller van TMCR systeembeheer.

Er is gekozen voor een geleidelijke overgang. De stichting werkte al met het e-mail programma Thunderbird, dus wat dat betreft is er geen probleem. Nu wordt in plaats van Internet Explorer de webbrowser Firefox aangeboden en ook dat verloopt voorspoedig. Uit het project bij Milieudefensie bleek al dat de overgang van Microsoft Office naar Open Office als de grootste stap wordt ervaren. Een testgroep, bestaande uit ervaren computeraars en beginners test dit eerst uit.

15 januari 2008     Vrij en Open, Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)