Nederland: democratie of bananenrepubliek? – Spoeddebat Goud vanmiddag live te volgen

Officieel hebben we in Nederland een democratie. Die is gebaseerd op het uitgangspunt dat de volksvertegenwoordiging het uiteindelijk voor het zeggen heeft.

Dan de praktijk:

In 2002 heeft de Tweede Kamer de motie Vendrik aangenomen over open source software en open standaarden. De motie droeg de regering op om ervoor te zorgen dat in 2006 alle door de publieke sector gebruikte software aan open standaarden moest voldoen en ambitieuze doelstellingen te formuleren voor het stimuleren van open source software in de publieke sector. De regering kan zo’n motie naast zich neerleggen maar dat hebben ze met de motie Vendrik niet gedaan.

In 2004 onstond er vervolgens commotie toen de overheid een exclusieve overeenkomst ter waarde van 147 miljoen euro wilde sluiten met Microsoft. Er was kritiek op het feit dat er geen aanbesteding werd gehouden en er geen aandacht was voor de motie Vendrik. Ondanks de stevige kritiek, is de overeenkomst in wat aangepaste vorm toch gesloten.

Eind 2007 verscheen dan eindelijk het actieplan Nederland Open in Verbinding. Hierbij werd o.a. vastgelegd dat het Rijk vanaf april 2008 open standaarden moest toepassen en bij gelijke geschiktheid voorrang moest geven aan open source software.

Twee jaar te laat, maar toch… Vanmiddag is er een spoeddebat in de Tweede Kamer over de aanbesteding “GOUD”. In deze aanbesteding wordt feitelijk geen ruimte gelaten voor andere software dan die van Microsoft en worden de open standaarden weer op de lange baan geschoven.

Het parlement wordt hiermee voor de tweede keer voor schut gezet en je zou verwachten dat ze nu eens een keer op haar strepen gaat staan. Zo niet dan is er eigenlijk weinig verschil tussen onze parlementaire democratie en een bananenrepubliek.

Een troost: we bevinden ons in “goed gezelschap”. Microsoft-europe-influence

Tip:

Het spoeddebat begint om 15.15 uur en is live te volgen.

Update:

Het debat is net begonnen en alweer geschorst. Er bleek dat het aanbestedingsdocument van zo’n 300 pagina’s vertrouwelijk ter inzage was gelegd voor de kamerleden. Echter, pas een kwartier voor aanvang van het debat..  De vraag is nu of het debat straks verder zal gaan of wordt uitgesteld.  

5 februari 2008     Politiek, Vrij en Open, Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

13 reakties

 1. 1 Vincent:

  Ik ben benieuwd 🙂

 2. 1 iGadget:

  Nou maar hopen dat Arda Gerkens niet de enige is die d’r mond open doet hierover…

 3. 1 Peter:

  Bedankt voor de tip! Ik las ‘m net op tijd om te kunnen verbinden 🙂

  Ironisch detail: Mijn afspeelprogramma heeft moeite met de video van de livestream omdat het in WMV formaat is…

 4. 1 iGadget:

  Same here, gelukkig is het geluid wel goed. Jammer dat de “technische briefing” die er lijkt te gaan komen, besloten zal zijn…

 5. 1 Vincent:

  Ik vraag me af waarom de aanbestedingsprocedure in elkaar valt bij een nulprijs…

 6. 1 Peter:

  Dit is aangestipt bij Webwereld, als ik me niet vergis. Had te maken met oneerlijke concurrentie; als een partij nu gratis iets aanbiedt zou die anders de voorkeur krijgen en daar later voordeel uit kunnen halen omdat men committed is voor producten van die partij. Dit is dus een goede zaak, het voorkomt vendor lock-in.

  Let wel, het gaat er – als ik het goed begrijp – dus om dat een bedrijf geen nulprijs op de offerte als geheel mag zetten, dit gaat niet over de producten zelf.

 7. 1 Vincent:

  Maar is het dan niet de taak van de aanbesteder om er alert op te zijn vendor lock-in te voorkomen? Ik neem aan dat prijsverschillen nog steeds zullen bestaan. Als een aanbieder dan dus een goedkope oplossing biedt en mede daardoor de opdracht binnenhaalt kan die daar toch later ook juist voordeel uit halen?

  Daarbij, wanneer er meer waarde wordt gehecht aan open oplossingen heb je dat probleem sowieso al een stuk minder.

 8. 1 Peter:

  Ja, inderdaad. Ik verwacht eerder dat deze regel een algemene is op alle aanbestedingen die de overheid doet, dus niet IT-specifiek.

 9. 1 Catharina:

  Over het algemeen vond ik het wel een goed debat. Gelukkig ook dat Vendrik weer terug is. Zelf had ik gisteren Van Dam van de PvdA en Rutte nog een e-mail gestuurd. Van Rutte kreeg ik netjes bericht dat de mail was doorgestuurd naar Aptroot.

  @Peter: inderdaad bizar dat de video alleen in wmv formaat wordt aangeboden.
  En verder.. ja er komt in ieder geval een vervolg in de vorm van een technische briefing.
  Dat argument over de nulprijs gaat niet op als het gaat om open standaarden en open source software. Omdat die open zijn, kan er juist nooit een vendor-lock in ontstaan.

 10. 1 Vincent:

  @Peter – dat lijkt me dan weer niet, anders had het waarschijnlijk niet expliciet genoemd hoeven worden. Hoogstwaarschijnlijk zal er ook ergens iets staan in de trant van “moet conform het aanbestedingsbeleid van de overheid zijn”.

  Het is inderdaad van de gekken af dat wij die video niet fatsoenlijk kunnen bekijken (overgangen van camera’s gingen erg moeilijk bij mij), hopelijk wordt ook daar nog wat aan gedaan 😉

  En nu maar dat vervolgdebat afwachten…

 11. 1 Peter:

  Ook daar zit wat in. Misschien had degene die het commentaar op Webwereld plaatste het toch bij het verkeerde eind. Dit soort dingen kom je ook zo moeilijk te weten als zo’n document geheim blijft! Wat dat betreft is het argument dat het voor de veiligheid beter was dat het niet openbaar was ook erg loos; da’s het argument van “security through obscurity”. Heel specifieke aspecten die de beveiliging in gevaar zouden brengen hebben in zo’n document toch niets te zoeken! (wat open is voor de bedrijven die willen aanbieden)

 12. 1 Krijgt minderheidskabinet dankzij Groen Links meerderheid in Eerste Kamer? | Kletskous:

  […] voor intern gebruik (weet nog steeds niet wat dat voor magic software is) ; En dat terwijl Groen Links (via de Motie Vendrik) de initiatiefnemer is geweest voor het overheidsbeleid, dat open …, tenzij het niet anders kan.. Niet dat daar ooit iets van terecht gekomen is, maar goed de Tweede […]

 13. 1 Karin Spaink verlaat Groen Links voor Piratenpartij en Groen Links snapt het niet | Kletskous:

  […] nu al tien jaar geleden en tot op de dag van vandaag is daar nog helemaal niks van terecht gekomen. De regering negeert dus blijkbaar de wil van de Volksvertegenwoordiging compleet!Zeg nu zelf Groen Links: moet daar niet eens een einde aan komen?Daarom: Tien redenen om te stemmen […]

 14. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)