Linux gaat over vrijheid – Ubuntu gebruikers, wen er maar aan

Linux Strip

Het is waar. Bij Gnu/Linux gaat het vooral om vrijheid, maar nu Linux steeds gebruikersvriendelijker wordt en meer gebruikers aantrekt, realiseren veel van de nieuwe gebruikers zich dat niet. Dat doet zich logischerwijs het meest voor bij het populairste Linux systeem, Ubuntu Linux.

De vrijheid van Gnu/Linux zal veel Ubuntu gebruikers een rotzorg zijn. Ze gebruiken Ubuntu omdat ze dan geen last hebben van virussen en spyware of of omdat het gratis is. Ze zeuren over het feit dat Ubuntu standaard geen proprietaire software mee installeert en ze schelden op Richard Stallman, de leider van de Free Software Foundation en ontwikkelaar van Gnu, zonder wie er geen Ubuntu Linux zou bestaan.

Vrijheid is politiek. Overheden kunnen vrijheden van mensen inperken. Zo is er nu Europese wetgeving in voorbereiding die de vrijheid van mensen op Internet kan beperken. Er wordt gesproken over door overheden geautoriseerde software waarmee wij het Internet op mogen. Zo kan het dus gebeuren dat Firefox straks wordt verboden en wij met Internet Explorer of Safari het net opmoeten. Ik moet er niet aan denken.

Bij Ubuntu Nederland is het zelfs al zo ver dat er op het Ubuntu forum niet over politiek gepraat mag worden want daar komt maar gedonder van.. Ik kom er al een tijd niet meer; ik ga wel naar het internationale forum maar ik blijf wel Ubuntu gebruiken en promoten en Mingos blijft met Ubuntu Linux voorgeinstalleerde laptops verkopen.

Waarom?

 • Achter Ubuntu staat Mark Shuttleworth die een uitgesproken mening heeft over vrije software en de koers van Ubuntu bepaalt. Hier staat een recent interview met Mark waarin hij duidelijk maakt waar Ubuntu naar toe gaat.
 • Ik hoop dat steeds meer mensen Gnu Linux gaan gebruiken en Ubuntu heeft nu eenmaal de meeste potentie om meer mensen te bereiken.
 • Ubuntu is voor mij als niet nerd, de meest gebruikersvriendelijke Linux distro.

Ook weten wat computer vrijheid is, download dan hier Ubuntu Linux of vraag een gratis cd aan via ShipIt of een van de Nederlandse steunpunten.

7 juli 2008     Ubuntu, Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

3 reakties

 1. 1 Catharina:

  Grappig, geen reacties hier maar wel op het forum. Ik werd erop geattendeerd en zag dat er naast kritiek op deze post, ook steun kwam van mensen die het ermee eens zijn. Veelzeggend is ook dat de post inmiddels weer is gesloten door een van de admins šŸ™‚

 2. 1 Sam Geeraerts:

  Om (nieuwe) gebruikers op het vlak van vrijheid met de neus op de feiten te drukken is gNewSense het vermelden waard. Hoewel de GNU/Linux-desktop al ver gekomen is, laat gNewSense zien dat we door hardwarefabrikanten en andere bedrijven nog op een aantal vlakken in onze vrijheid beperkt worden. Ook ik vind het spijtig dat er bij het aanprijzen van GNU/Linux-distributies dikwijls alleen maar over bijkomstigheden (zoals de prijs) wordt gesproken. Aan de andere kant zijn dit voor veel mensen natuurlijk goede argumenten en over het algemeen is een vermeerdering van het aantal GNU/Linux-gebruikers wel een goede zaak. En zoals ik zelf al dikwijls heb ondervonden is (het belang van) de filosofie van vrije software nogal lastig uit te leggen. Ik ben gewoon van mening dat we al veel meer hadden kunnen bereiken als er meer bewustmaking was (geweest) rond het vrijheidsaspect.

 3. 1 Catharina:

  Ubuntu is met Gobuntu ook met iets dergelijks bezig en ik heb begrepen dat ze dat nu misschien samen gaan doen met GNewSense. Ik zie dat jij in ieder geval ook je best doet om het vrijheidsaspect wat meer te benadrukken met jouw blog. Leuk! Ik heb je toegevoegd aan mijn rss reader.

 4. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)