Al Jazeera geeft beelden Gaza strook vrij onder een creative commons licentie

Journalisten mogen van Israel de Gaza strook niet in en daarom zien we op het journaal alleen maar eenzijdige beelden van raketten die op Israël terecht komen.  Alleen de Arabische zender Al Jazeera heeft nog journalisten in de Gaza strook. Zij waren daar al voor dat Israël er binnenviel en ze zijn er nog steeds.

Maar Al Jazeera heeft nu besloten om video’s over de gebeurtenissen in Gaza vrij te geven onder een creative commons licentie. Hierdoor mogen bloggers, maar bijvoorbeeld ook het NOS journaal en actualiteitenprogramma’s vrij gebruik maken van deze beelden, zodat niemand later zeggen” “wir haben es nicht gewusst..

Het commentaar van Professor Lawrence Lessig, oprichter van Creative Commons:

“Al Jazeera is teaching an important lesson about how free speech gets built and supported. By providing a free resource for the world, the network is encouraging wider debate, and a richer understanding.”

Hier een verslag van de gevolgen van de Israelische misdaden op dag 18 van de inval:

Beelden Al Jazeera, vrijgegeven onder http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/

14 januari 2009     Creative Commons, Politiek     Trackback-URL     reageer

4 reakties

 1. 1 Hannov:

  En jij gelooft Al Jazeera en Hamas? In wat voor land leef ik toch?

 2. 1 Catharina:

  Wat ik zeg is, dat wat Hamas uitspookt we al uitgebreid kunnen zien op ons journaal. Denk jij dan dat Al Jazeera die beelden in de studio op heeft opgenomen?

 3. 1 Vincent:

  Nice! Jammer dat het niet ShareAlike is, dat zou wat extra publiciteit voor CC zijn.

  Vraag me af of het Journaal hier ook echt gebruik van zal maken. En of ze dat niet uberhaupt al zouden doen ook als ze het niet onder een CC-licentie (de minst restrictieve nog wel!) zouden hebben vrijgegeven.

 4. 1 Catharina:

  Eigenlijk zou shareAlike meer voor de hand liggen, inderdaad. Ik denk ook niet dat het journaal er gebruik van gaat maken. Misschien over een tijdje als CC ook bij de oude media meer ingeburgerd raakt.

 5. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)