Scholengemeenschap Stad en Esch kiest voor Mac en tweedeling in het onderwijs

Scholengemeenschap Stad en Esch in Drenthe heeft het plan om de schoolboeken te vervangen door electronisch leermateriaal. Om dit te faciliteren wil de school aan alle kinderen een laptop aanbieden. Op zich een nobel streven, ware het niet dat de school kiest voor een Apple Mac Book Pro van € 1200,–.

De school wil dit bekostigen uit de vrijvallende bijdrage voor schoolboeken van het Ministerie en een aanvullende bijdrage van de ouders van € 500,–.  De keuze voor de dure Apple wordt gemotiveerd met het argument dat dit systeem minder vaak vast loopt en geen last heeft van virussen en spyware dan Windows systemen.

Dat is natuurlijk zo, maar diezelfde voordelen hebben Linux systemen ook en die systemen kunnen met veel minder duurdere hardware uit de voeten. Een eigen bijdrage van ouders zou dan niet eens nodig zijn en de school zelf zou er ook nog iets aan over houden.

De school wil nu een tweedeling maken van kinderen met laptop en kinderen zonder, bijvoorbeeld van ouders die dat niet kunnen betalen. Zij kunnen dan nog het traditionele schoolboeken onderwijs volgen. Maar waarom niet gewoon kiezen voor een laptop met bijvoorbeeld Ubuntu Linux, zodat iedereen gewoon mee kan doen? Geef ouders en kinderen in ieder geval een keuze. Een gratis laptop of bijbetalen..

Een onderschat voordeel van Gnu/Linux is bovendien dat kinderen er meer van zullen leren omdat de code beschikbaar is en ze daar dus van harte lust mee aan de slag kunnen. Met Gnu/Linux kun en mag je gewoon veel meer doen dan met proprietaire systemen als Windows en Macintosh. Niet onbelangrijk in een kenniseconomie als die van Nederland, lijkt me toch?

Jammer en een gemiste kans, maar wie weet keert de ouderraad het tij nog. “Beste ouderraad: ziet hier eens wat Linux allemaal kan doen. Gratis en voor niks, dus iedereen mag meedoen.  In dit filmpje, zelfs Windows even. Hoe cool is dat?”

http://nl.youtube.com/watch?v=pTRsLW0eet0&eurl=http://hehe2.net/linuxhowto/why-dont-you-throw-your-cube-in-an-aquarium/
16 januari 2009     Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

9 reakties

 1. 1 Peter Bex:

  Vast een initiatief van een of meer leraren, die toevallig thuis een Mac hebben staan… Linux? Dat is toch veel te moeilijk voor die kindjes?

 2. 1 Ronald:

  Werkelijk te zot voor woorden, en ik ga er dan ook vanuit dat dit voorstel het niet gaat halen.
  Is er een tijdje geleden trouwens niet een test gedaan met hackers waaruit bleek dat de mac het snelst gekraakt was?
  Binnen 8 minuten of zoiets. Daarna de windoos computer, en de linux was niet gekraakt binnen de duur van het gebeuren.

  Afijn, nog los daarvan onderschrijf ik Peters comment; wellicht een leraar met een bijbaantje of een familielid in de Mac’s…

 3. 1 ikkefc3:

  De scheikunde leraar bij mij op school is ook met zo’n project bezig alleen dan vooral met de software. Hij is in ieder geval van plan een open source project op te zetten.
  Het moeilijke aan de software is dat hij een programma wil maken dat een antwoord op een vraag kan controleren, wat erg moeilijk is (bv. is de juiste notatie gebruikt, juiste aantal cijfers etc.) Een laptop vind hij sowieso al geen goed idee. Hij zei dat hij eerder voor een tablet achtig apparaat zou gaat (convertible netbook?).

 4. 1 ikkefc3:

  ps. volgens mij gaat het niet om een macbook pro maar om een macbook (goedkoper) een macbook pro kost namenlijk 1800 euro.

 5. 1 Catharina:

  Hoi ikke,

  Leuk dat je leraar met open source aan de slag wil. Ik weet niet helemaal wat hij zoekt, maar hij zou misschien ook eens naar Moodle (http://www.moodle.org) kunnen kijken.

  Je hebt gelijk denk ik met die Mac Book.. De pro is nog duurder, inderdaad.

 6. 1 Catharina:

  @Ronald
  Dat klopt inderdaad, de mac was het eerst gekraakt en Ubuntu Linux helemaal niet:

  http://dvlabs.tippingpoint.com/blog/2008/03/28/pwn-to-own-final-day-and-wrap-up

 7. 1 ikkefc3:

  Aan moodle heeft mijn leraar waarschijnlijk niets omdat het niet doet wat hij wil.

 8. 1 moodje.jc:

  in onze school heeft iedereen en mac elkleerling en wij hhbn ook al moodle is wel leuk en houd je van je school werk af.

 9. 1 eva,:

  ik heb een mac op stad en esch.
  maar, hij is heel vaal stuk enzo.
  en nee
  Linux is niet moeilijk ronald!

 10. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)