Verslag van de nieuwjaarsbijeenkomst van de Internet Society

Donderdagavond waren wij bij de nieuwjaarsbijeenkomst van de Internet Society (ISOC) in Felix Meritus.  Deelnemende organisaties waren:

Internet Society Nederland, RIPE NCC, AMS-ix, Terena, Vereniging Open Domein, ISPconnect, Dutch Hosting Provider Association, Accessibility.nl, W3C Benelux, Gridforum.nl, OpenDoc Society, SURFnet, SELF, CAcert, SIDN, NLnet, NLnet Labs, Oophaga, HXX/HAR2009, Bits of Freedom a.i., Free Knowledge Institute, en Vrijschrift.

Een drukke boel dus en er kwamen maar liefst zo’n 450 mensen op af.

Wat doet Isoc?

“ISOC streeft naar een internet dat bruikbaar en toegankelijk is voor iedereen. Speerpunten zijn : censuur en vrijheid van meningsuiting, bescherming van privacy, (grensoverschrijdende) economische voorwaarden en drempels, internetbeleidvoering en intellectueel eigendom.”

Er waren presentaties, o.a. van Hacking at Random, die zich presenteerden als Men in Black om de internationale conferentie die in augustus dit jaar in Nederland wordt gehouden te promoten, er was discussie en er waren natuurlijk ontmoetingen met oude bekenden.

Zo was er Dirk van de Rosa Boekdrukker school, die ons een goede tip gaf voor een gesprek wat wij binnenkort hebben met een potentiele klant. En ik sprak Paul Roeland van Milieudefensie, die mij vertelde dat zijn organisatie nu vrijwel volledig over is naar Gnu/Linux, behalve dan de boekhouding. Toen ik hem vroeg of dat aan de beschikbare open source boekhoudpaketten lag, zei hij dat die prima zijn, maar dat de accountants er niet aan willen omdat ze dan iets nieuws moeten leren.. Toch raar denk ik dan.. een boekhouder is toch een dienstverlener en niet een beleidsbepaler?

Ook kwam ik Wouter Tebbens tegen van Self en hij gaf mij het eerste door Self gepubliceerde boek: “Introduction to Free Software”. Hier gratis te downloaden, maar ook in boekvorm te bestellen. Nog geen tijd gehad om te lezen, maar daar kom ik zeker nog op terug.

Kortom, het was interessant, gezellig en inspirerend. Dit is waar het Internet over gaat: openheid, vrijheid van meningsuiting, geen drempels en toegang voor iedereen. Een organisatie die schitterde door afwezigheid was Holland Open. Zij hadden die dag hun eigen ledenvergadering en receptie, maar ik had ze toch ook graag gezien als participant binnen dit evenement. Nu ja, wie weet volgend jaar..

17 januari 2009     Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

5 reakties

 1. 1 Jan Stedehouder:

  Dat is nog eens een mooie opkomst. Het is ook zeker goed dat de organisaties elkaar opzoeken, omdat ze uiteindelijk allemaal hetzelfde doel nastreven (zij het met eigen accenten).

  En ja, de uitzondering…. Goed dat je dit even hebt opgemerkt. Er zal vast wel een hele goede verklaring voor zijn. Die is er namelijk altijd 😉

 2. 1 Catharina:

  Oh ja, jou had ik eigenlijk ook wel verwacht, maar waarschijnlijk heb je daarvoor een goede verklaring 🙂

 3. 1 Jan Stedehouder:

  😀
  Daar vroeg ik natuurlijk om.

  Er is inderdaad een reden. Mijn geloofsovertuiging en nieuwjaarsbijeenkomsten gaan niet samen. Het programma zag er sterk uit, maar de afspraken met mijn Schepper gaan altijd voor.

  Even iets anders, ik krijg een foutmelding bij het downloaden van de SELF site.

 4. 1 Catharina:

  Aha, ja dan houdt het op..
  Klopt, die link werkt inderdaad niet. Had ik ze vorige week ook al gemeld, maar het is nog steeds zo. Als je de link bovenaan in het artikel aanklikt werkt het wel.

 5. 1 Jan Stedehouder:

  De ’toelichting’ van HollandOpen is op Digiplace verschenen:

  http://www.digiplace.nl/2009/01/01/column-ongevraagd-advies-aan-hollandopen/comment-page-1/#comment-592

 6. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)