Oproep aan alle alfa’s en gamma’s – vrije software heeft ook jullie nodig!

Roeland Kok, grafisch ontwerper en usability consultant haalt op Livre uit naar de open source en vrije software wereld. De software ontwikkelaars zouden vaak doof zijn voor de roep van gebruikers om een gebruiksvriendelijke software. Ook maakt hij het verwijt dat er vaak te weinig wordt gedaan aan marketing, vriendelijke online aanwezigheid – ook voor de buurvrouw van drie hoog – en fatsoenlijke documentatie”.

Nu even de andere kant van het verhaal:

Open source en vrije software wordt gemaakt door software ontwikkelaars, die dat vaak belangeloos doen.  Zij doen dat om uiteenlopende motieven, maar een feit is dat ze hard werken om zoveel mogelijk software onder een vrije licentie beschikbaar en daarmee bereikbaar voor iedereen te maken.

Software ontwikkelaars zijn beta’s (techneuten) . Ze maken een programma en als zij er zelf mee kunnen werken, dan gaan ze ervan uit dat iedereen dat kan. Er is een probleem, zij maken de software die dat probleem oplost en voor hun is daarmee de kous af. Ik chargeer hier bewust om iets duidelijk te maken

Zo had Linux eerst nooit een grafische desktop omgeving. De nerds deden alles wel via de commandline, waar ze voor ons – alfa’s en gamma’s-  onbegrijpelijke commando’s intypen, waarna de computer precies deed wat zij wilden.  Dus niks: “klik hier om verder te gaan, maar iets met sudo apt of  get en dan nog wat abacadabra…

En waarom zouden zij aan marketing doen? Wat hebben ze eraan of Linux  een groot marktaandeel heeft?  Ze krijgen alleen maar meer gezeur van de usability experts en de gewone gebruiker die het niet snapt, terwijl het systeem voor hun prima werkt.

Zoals gezegd, chargeer ik. Maar wat ik bedoel is dat de open source /vrije software gemeenschap veel meer mensen nodig heeft dan alleen de ontwikkelaars. De ontwikkelaars doen hun werk wel, maar de rest laat het over het algemeen nog afweten.

Toch is er genoeg te doen voor alfa’s en gamma’s en net als de ontwikkelaars dat hebben gedaan, moeten en kunnen  zij ook gewoon aan de slag.

Aan het eind van zijn betoog vraagt Roeland dat ook:

“Hoe vinden we aansluiting op de horde programmeurs zonder er zelf in op te gaan? Komen we met elkaar tot een tof concept om ook die laatste – maar o zo belangrijke elementen – op te nemen in het open source-systeem; het bieden van een plek voor alfa’s en gamma’s binnen het systeem dat overloopt van beta’s?”

Goede vraag, maar ik denk dat we niet altijd kunnen verwachten dat er een plek wordt geboden, maar dat we die ook moeten opeisen.

Nu al, zijn er heel veel mogelijkheden:

 • Vertalingen: alle open source projecten hebben behoefte aan vertalers, zowel van documentatie als van de software.
 • Brainstorms: een aantal projecten heeft online brainstorms, waar gebruikers hun wensen kwijt kunnen.
 • Marketing teams: grote vrije software projeten hebben markting teams, die zich bezig houden met promotie en markting acties voor vrije software.
 • Design teams: voor het ontwerpen van desktop thema’s en ander artwork.
 • Usability testers: laat een aantal vrienden/bekenden aan de hand van een aantal opdrachten een applicatie gebruiken en rapporteer de problemen waar ze tegen aan lopen.

Links:

http://www.ubuntu.com/community/participate/NonTechnicalUsers

https://wiki.ubuntu.com/ContributeToUbuntu

https://wiki.ubuntu.com/UsabilityTesting

http://brainstorm.ubuntu.com/

https://wiki.ubuntu.com/MarketingTeam

http://contributing.openoffice.org/

http://www.spreadfirefox.com/

#ubuntu-usability (irc kanaal)

Juist binnen het proces van vrije software ontwikkeling heeft iedereen mogelijkheden om mee te doen. De beta’s hebben hun verantwoordelijkheid genomen, maar wat doen wij als alfa’s en gamma’s zelf,  behalve dan af en toe iets roepen over usability of het ontbreken van goede documentatie?  Dus Roeland, geen excuus verhalen meer, maar gewoon je handjes laten wapperen 🙂

Creatieve ideeën en aanvullingen zijn van harte welkom!

3 februari 2009     Ubuntu, Vrij en Open, Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

11 reakties

 1. 1 Jan:

  Hey,
  Ik lees je blog al een tijdje en denk ik ga ook eens een reactie plaatsen. ^^ Je blog vindt ik zeker interresant. =)
  Al vindt ik de weggestopte reclame af en toe wel beetje vervelend, maar best wel redelijk goede manier waarop het gebeurt. =D
  Ook grappig om te zien dat ‘een wat ouder iemand’ zich zover in technology enzo interreseert, zie ik veel niet, maar goed ik ben ook zelf niet zo oud.

  Maar nu even on-topic: Denk dat je inderdaad gelijk hebt, dat je er aan zelf ook aan werken moet. Is alleen denk ik voor mensen ook een hele grote drempel om zoiets te doen. Zeker voor de doelgroep die hier tegenaan loopt.
  En bovendien, als je het al snapt hoe kom je dan aan informatie die normaal iemand niet begrijpt? Of wanneer je het niet snapt, hoe kan je het beter maken als je informatie zelf niet hebt.
  Zelf lijkt het met trouwens ook wel leuk om er hier en daar aan te werken. Al tja waar dat je beginnen moet? Maar goed, die moeilijkheid heb ik bij alles z’n beetje. =) Begin nooit met iets. ^^

  Groetjes, Jan.
  En ga zo door! ^^

 2. 1 Catharina:

  Hoi Jan, mooi om iets van een trouwe lezer die ik nog niet ken, te horen. Tsja, reclame.. ik probeer het in ieder geval niet te verstoppen en het alleen te doen over iets wat ik echt wat vind, maar kan me voorstellen dat het mensen toch kan irriteren. Nou ja, roep maar als je denk dat het te erg wordt..

  Wel grappig dat je het bijzonder vindt dat iemand op “mijn leeftijd” zich voor technologie interesseert. Volgens mij zijn er trouwens best veel van mijn leeftijd, maar misschien niet zoveel vrouwen.. Voor mij staat niet echt de technologie centraal, maar vooral de informatie en de vrijheid van informatie. Je moet je voorstellen dat ik nog ben opgegroeid in een tijd dat er alleen maar radio en tv was, dus eigenlijk alleen “tweedehands nieuws”. Tot ineens een Internet opdook.. Een openbaring voor mij als nieuws junk 🙂

  En die technologie maakt dat allemaal mogelijk, vandaar mijn respect daarvoor en ook een soort van drang om dat te beschermen. Als de technologie beperkt wordt, zullen ook de informatie en allerlei mogelijkheden om uit te wisselen beperkt worden en dan zijn we weer ergens terug bij af..

  Pfft, lang verhaal en waar hadden we het ook alweer over?

  Oh ja, meewerken en helpen en drempels die jij ziet. Waar te beginnen als je iets niet snapt? Ik ben begonnen bij het punt waarop ik het nog net wel snapte en bij wat ik belangrijk vind. Wat ik al noemde, de vrijheid van informatie in relatie tot vrije technologie. Niet dat ik dat allemaal in een keer begreep en nog lang niet helemaal, maar het is iets wat mij raakt en waar ik het graag over wil hebben. Ik blog dus over die dingen en dat is dan een van de manieren waarmee ik hoop iets bij te dragen en daardoor leer ik ook zelf steeds meer. Ik zag dat jij heel veel hebt met muziek en op dat gebied is ook nog een wereld te winnen..

  En verder, dank je wel. Heel leuk om te horen.

 3. 1 Jan:

  Wooh, krijg ook nog leuk lange reactie terug. =D

  En tja, ^^ De ‘reclame’ is ook zo heel erg niet. =) Vindt dat het ook wel op een goede manier gebeurt. ^^

  Denk dat de voornamelijkste reden is dat ik niet veel ouderen zie in dit gebied is omdat ik zelf nogal jong gastje ben, en tja je komt vaak eerder nogal wat meer mensen tegen van je eigen leeftijd.

  En ik had inderdaad nog niet van die kant bekeken, hoe je als een wat ouder iemand op die manier in technologie kan stromen. jammer dat helaas niet meer mensen het destijds hebben in gezien, waarschijnlijk dat het er dan een stuk beter uit zag tegenwoordig. =) Of waarschijnlijk in ieder geval stuk opener en vrijer.

  En ik heb wel wat met muziek veel dat ik nogal download, en ja meeste niet ‘legaal’ kost gewoon veel ste veel geld. Men moet het meer gaan gebruiken in plaats van te bestrijden. Helaas platenmaatschappijen die failliet zullen gaan.
  Maar goed, ik ben hier en daar ook eens aan het kijken op wat ik interessant vindt. ^^ En muziek die ik soms ook willekeurig van Jamendo wel eens download. Ook Linux ook mijn laptop geïnstalleerd, al perfecte distro die er voor mij nog niet bij zit.
  Als ik eens begin met kleine website/blog rest die ook wel komt. =)
  En weer een ontzettend lange reactie. =p

  Tja, Maakt veel uit?
  Groeten Jan.

 4. 1 Catharina:

  Ja leuk, doe maar een blog!

 5. 1 Jan:

  Tja misschien mezelf er maar eens een keer overheen zetten. =)
  Had eigenlijk eerste een wat meer uitgebreide website in gedachten, maar als ik nergens mee begin komt er van die website ook nooit wat. 😉

  Weet je toevallig nog een goede/goedkope host? =p

 6. 1 Catharina:

  Met WordPress kan je naast een blog ook een redelijk uitgebreide website maken.

  En nu moet ik nu dus ff wat reclame maken, maar je hebt er zelf om gevraagd :):

  http://www.csv-networks.nl/hosting.php (moet je wel zelf wordpress installeren)

  of deze:

  Web-Oke: http://kurl.nl/?4E58
  Daar heb je wordpress en zo voorgeinstalleerd.

  Bij alletwee geldt natuurlijk: Linux hosting nemen, beter en goedkoper, maar dat wist je al, denk ik…

 7. 1 Jan:

  Ik heb er inderdaad om gevraagd. ^^
  En bedankt ik zal er eens naar kijken. 🙂

  Doe op het moment niet zoveel met mijn leven. Al tijden dingen van plan maar nooit iets gedaan. En dan maar een keertje wat minder op het geld letten… Doe nu toch al 2/3jaar lang met mijn 4000€ die ik bij elkaar heb gespaard, (ok, nu nog maar iets meer als de helft over. =p )

  En dit kan nog leuk doorgaan… xD Ik geef altijd een reactie terug. =p

 8. 1 Jan:

  En ooh ja, Een linux host had ik al in de gaten. =)
  Heb er niet zoveel verstand van maar moet vast wel lukken om voor elkaar te krijgen.
  Microsoft ben ik hoe dan ook van plan zoveel mogelijk uit de weg te gaan, hebben zichzelf al iets teveel bewezen dat ze niet zo goed om gaan met het principe ‘eerlijk concurrentie’.

 9. 1 ikkefc3:

  Over hosting gesproken:
  Ik zou web-oke.nl aanraden.
  Daar kun je met een paar simpele klikken bv. wordpress installeren en ze informeren je als er een nieuwe versie is. Je kunt natuurlijk ook weer makkelijk updaten.
  Ook is het niet zo duur (rond de 30 euro per jaar).

 10. 1 Catharina:

  Wel knap, 2/3 jaar met € 4000,– en woon je dan op jezelf of nog thuis? En ben je al met die website begonnen en waar gaat die over?

 11. 1 Jan:

  Nah het klinkt beter als het is hoor. :p

  Ik woon nog gewoon bij mij ouders thuis, al heb ik al paar keer op het punt gezeten dat ik eruit zou worden gezet. Ben wel hier en daar naar wat feesten geweest en uitgaan. Ik ben alleen niet z’n zuiplap dus met paar euro ben ik op een avond ook wel zoet, daarnaast bovendien laatste half jaar ook niet veel meer weggeweest. Leven dat beetje moeilijk gaat en vriendin die 89km verderop woont, maar verder van der moeder niet mag me met afspreken. Dan nogal snel dat je er niet zoveel zin meer in hebt.
  Voor de rest niet veel dat ik me met dingen bezighoud nu dusja vandaar.

  En over die website, nee ik ben nog niet begonnen. Ben het nog beetje aan het uitdenken hoe en wat. Heb wel wat dingen op papier gezet. Nu alleen nog kijken wat ik wil gaan gebruiken.
  Van te voren ook nog wel even van plan dit op mijn laptop uit te testen. ( op moment XP, Elive & Linux Mint. )
  Graphics moet ik ook nog ergens leren maken.
  En op het moment je blog die klein beetje heel erg off-topic wordt vol gespamt. :p

 12. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)