Morgen debat over Irak: heeft de Tweede Kamer nog een kont in de broek?

Morgen om 10.10 uur begint het debat over de Nederlandse steun aan de oorlog in Irak. Het debat is via Nederland 1 te volgen. Besproken wordt het voorstel wat Balkenende onder grote druk heeft gedaan, om een niet-onafhankelijk onderzoek te laten uitvoeren naar de gang van zaken. Niet-onafhankelijk omdat de voorzitter van de commissie reeds door JP is aangewezen.

Het had allemaal nooit zover hoeven komen of eigenlijk moeten komen, ware het niet dat de PvdA bij de Kabinets onderhandelingen, het recht van de Kamer op een parlementaire enquete heeft verkwanseld.  Een recht wat ze nooit hadden mogen/kunnen verkwanselen, omdat dit een recht is wat de regering nu eenmaal niet heeft en iets wat je niet hebt, kun je ook niet weggeven.

Iedereen die op school ook maar  iets van Staatsrecht heeft begrepen, weet dat onze democratie berust op een scheiding tussen de  machten: “de Trias Politica“. Een strikte scheiding tussen de wetgevende macht (het parlement), de uitvoerende macht (de regering) en de rechtsspraak.

De uitvoerende macht is verantwoording schuldig aan de wetgevende macht, de wetgevende macht is vervolgens verantwoording verschuldigd aan de burgers en moet dus de uitvoerende macht controleren.  Het is dan ook onbeschaamd dat Balkenende heeft durven voor te stellen om de Kamer het recht op een parlementaire enquete – het belangrijkste controle instrument van de Kamer – te ontzeggen en een grof schandaal dat Bos deze schending van de democratie, met in zijn gevolg de PvdA fractie, heeft geaccepteerd om maar mee te mogen regeren…

Er is dus op dat moment een verschrikkelijke fout gemaakt en het is de vraag of de Tweede Kamer dat morgen eindelijk zelf ook inziet en toch een parlementaire enquete eist. Waarschijnlijk niet, want ik heb Mariëtte Hamer bij Pauw en Witteman alweer hijgerig  zien instemmen met het voorstel van Balkenende en van de CDA kamerleden hoeven we natuurlijk al helemaal niks te verwachten.

Toch staat een belangrijke grondslag van onze democratie morgen op het spel en het zou de Kamer sieren dat ze kont in de broek zouden tonen, in plaats van in te stemmen met het halfbakken onderzoek waar Balkenende mee aankomt.  Ik ga wel kijken, maar ik vrees het ergste..

4 februari 2009     Politiek     Trackback-URL     reageer

7 reakties

 1. 1 Jan:

  Dat vraag ik me trouwens af, is er hoe dan ook nog wel een partij die naar de bevolking kijkt? Is er hoe dan ook nog een partij die zijn best doet omdat men het volk in plaats van het eigenbelang vertegenwoordigt?
  Ik ben op de leeftijd, nu 19jaar, dat ik bij de volgende verkiezingen zou mogen stemmen, graag zou ik ook laten weten en zorgen dat er iemand met mijn standpunten in de 2e kamer zit. Alleen ik zie helemaal niemand…

 2. 1 Catharina:

  Tsja, het hangt ook van je standpunten af natuurlijk, maar ik heb in ieder geval het idee dat Groen Links, SP en D’66 en zich nog wel om “het volk” bekommeren.. Zelf stem ik meestal Groen Links omdat die naast sociaal ook vrij liberaal zijn en dat vind ik wel belangrijk.

 3. 1 Jan:

  Dat moet ik eens gaan opzoeken. =) Denk dat het tegen de tijd dat er weer verkiezingen komen het toch veel ste snel gaat en waarschijnlijk ook dat men dan toch alleen maar met propaganda komt waar niet te doorheen komen valt.
  Mijn meeste standpunten zijn meestal wel door te voeren naar Vrijheid. Ook dat een ander dat ook heeft en jou vrijheid niet zijn vrijheid beperkt. ^^

 4. 1 JantjePietje:

  Ons stelsel heeft met een trias politica weinig te maken dat is gewoon een principe uit de Verlichting bedacht door Montesquieu waar de meeste westerse democratieën in meer of mindere mate op gebaseerd zijn. Wij hebben nooit een strikte scheiding der machten gehad tot niet zo lang gelden waren wethouders ook gemeenteraadslid, rechters kunnen nog altijd ook 2e of 1e kamerlid worden, etc etc

 5. 1 Vincent:

  Even niet ingaand of wij al dan niet een goede trias politica hebben, heeft dit volgens mij niet zoveel daarmee te maken. (Het speelt nml. alleen binnen de wetgevende macht.)

  Het is echter wel ontzettend democratisch en natuurlijk ontzettend verdacht. Hoewel ik niet op Balkenende zou stemmen heb ik hem wel vertrouwd, maar eigenlijk is het natuurlijk ongelooflijk smerig om zo de democratische controle tegen te werken.

  En Jan: je gaat sowieso niet een partij vinden die precies vindt wat jij vindt. Je moet een partij zoeken die het beste of desnoods het minst slechtste aansluit op jouw meningen. Uiteindelijk proberen we hier toch tot een aanvaardbaar compromis voor 16 miljoen Nederlanders te komen (ook al schort er natuurlijk nog een hoop aan die democratie)…
  (Ook ik ga GroenLinks stemmen omdat ik daar nog passie zie, goede politici, ze vrij liberaal zijn en ze niet bang zijn grote veranderingen door te voeren, denk bijv. aan (natuurlijk) de milieuproblematiek. )

 6. 1 Cochise Avest:

  Er komt (nog) geen parlementaire enquette omdat de PVDA om mee te mogen regeren het CDA moest beloven niet vóór zo’n enquette te stemmen. Iedere blogger maar ook in de media en zelfs in de discussies wordt dit gemoemd. Ik ben nauwelijks politiek aktief en zeker geen PVDAer. Maar ik vraag me het volgende af:

  – Is dit niet eerder een smet op het CDA dan op de PVDA ?

  – Hadden andere politiek partijen NIET zo’n deal gemaakt om mee te kunnen regeren ?

  Ik weet het antwoord zeker niet, maar vind dat de zwarte piet nu wel erg één kant op wordt geschoven.

 7. 1 Catharina:

  @Cochise:

  Ik zeg:
  “Het is dan ook onbeschaamd dat Balkenende heeft durven voor te stellen om de Kamer het recht op een parlementaire enquete – het belangrijkste controle instrument van de Kamer – te ontzeggen en een grof schandaal dat Bos deze schending van de democratie, met in zijn gevolg de PvdA fractie, heeft geaccepteerd om maar mee te mogen regeren…”

  Dat is toch niet eenzijdig zwartepietten? Ik oordeel wel wat harder over de PvdA omdat ik daar toch iets meer van verwacht, dan van het CDA.

 8. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)